Mateus_z Napisano 28 Sierpnia 2011 Share Napisano 28 Sierpnia 2011 Witam, przygodę z modelarstwem rozpocząłem nie dawno. Do tej pory ukończyłem 6 modeli, a ten Ferdek jest drugim, który maluję aerografem. Pierwszy raz odważyłem się wykonać lekkie obicia. Pojazd chce wykonać jako mało zużyty. Aktualne zdjęcia z prac wykończeniowych: Na pierwszym zdjęciu widać cześciowo świecącą się kalke. Nie wiem co może być przyczyną, dodam że tylko z tej perspektywy tak to wygląda. Kalka była kładziona na błyszczącą powierzchnię i używałem płynu do zmiękczania kalkomanii. Boję się czy nic się z tym nie stanie po położeniu matowego lakieru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankot13 Napisano 29 Sierpnia 2011 Share Napisano 29 Sierpnia 2011 Hmm faktycznie coś nie tak z tą kalką. Na lewej stronie Ferdka wygląda jak by w ogóle nie była przyklejona.Tak jak by było pod nią powietrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 29 Sierpnia 2011 Share Napisano 29 Sierpnia 2011 Za czyste wnętrze, poobijaj białą farbę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateus_z Napisano 29 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 29 Sierpnia 2011 Wnętrze trochę poobijam, a z tą kalką już się prawie uporałem - delikatnie ponacinałem skalpelem i wprowadziłem płyn do kalkomanii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankot13 Napisano 29 Sierpnia 2011 Share Napisano 29 Sierpnia 2011 A obicia rób sobie gąbeczką wtedy wyjdą Ci drobniejsze.Teraz te na skrzynce narzędziowej wyglądają trochę nie naturalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 29 Sierpnia 2011 Share Napisano 29 Sierpnia 2011 Pokrywę włazu przemaluj na WO one nie były białe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateus_z Napisano 30 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 30 Sierpnia 2011 Dzięki za tą informację. Od samego początku nie byłem pewny jaki miał być to kolor, aż w końcu zadecydowałem błędnie. Pokrywy już zostały przemalowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateus_z Napisano 1 Września 2011 Autor Share Napisano 1 Września 2011 Dzisiaj osmoliłem końcówkę lufy, ponadto uporałem się ze świecącymi kalkami oraz przemalowałem włazy. Kolor nie jest idealny ale chyba bardziej zbliżony do oryginału niz biały. Zdjęcia: Model czeka teraz na lakier matowy i prace zostaną ukończone. Całe podwozie zostanie lekko przykurzone po zrobieniu dioramy pigmentami, których aktualnie nie posiadam. Wszelkie uwagi mile widziane. Pozdrawiam, Mateusz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aphar Napisano 1 Września 2011 Share Napisano 1 Września 2011 Coś ta końcówka lufy wygląda na inaczej pomalowaną niż osmoloną. Za dużo tej farby i za daleko pomalowałeś. Wydaje mi się również, choć może to tylko tak wygląda na zdjęciu, że w środku lufa (hamulec) pozostała zielona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 1 Września 2011 Share Napisano 1 Września 2011 O nie widziałem wcześniej tego wątku. Dzisiaj osmoliłem końcówkę lufy Niepotrzebnie, hamulce były tak skonstruowane, że nie miały prawa być tak osmolone. Co do włazów, to spokojnie mogłeś je zostawić białe, z tego względu, że wnętrze pojazdu też było w tym kolorze. Przemalowywanie włazów na kolor zewnętrzny to bardziej polowa modyfikacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateus_z Napisano 2 Września 2011 Autor Share Napisano 2 Września 2011 No to cóż, mój błąd. Jak głupi zasugerowałem się rysunkiem na pudełku, ale postanowiłem, że już tak zostanie. Gdybym chiał to przemalować zostałby widoczny ślad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi