Messer Napisano 30 Sierpnia 2011 Share Napisano 30 Sierpnia 2011 Witam, Na tapetę trafia model, który bierze udział w konkursie na innym forum ( motywacja do skończenia ). Do jego budowy zainspirowały mnie te oto zdjęcia: Opcja pierwsza: Opcja druga: na podobnej feldze jak ta: Narazie jednak wygrywa opcja pierwsza. Na początek zabrałem się za budowę felg. Obręcz ma 16mm, środek 15mm średnicy. Rotor z polistyrenu - jeszcze przed szpachlowaniem i obrabianiem. Jeszcze środek ze śrubami, ostateczny szlif, mocowanie i będę odlewał. A tak to wygląda: Opona jest tylko na próbę - to odpad, więc będzie inna - nowa. Dalsze prace za jakiś czas. Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartiniOCP Napisano 30 Sierpnia 2011 Share Napisano 30 Sierpnia 2011 Miałem kiedyś MX-3 stąd mój sentyment do Mazd, szczególnie tych małych, zadziornych. MX-5 to świetny wózek. Do mnie przemawia ostatnie zdjęcie (ale inny kolor), choć ta 1sza też jest niczego sobie. Podziwiam wykonanie felg na wzór tych ze zdjęcia - teraz wyglądają świetnie, strach pomyśleć co będzie po obróbce. Śledzę. Nie ma co;] Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 31 Sierpnia 2011 Share Napisano 31 Sierpnia 2011 Opcja pierwsza jak dla mnie Bardzo fajny projekt. Powodzenia! Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grubyjg Napisano 31 Sierpnia 2011 Share Napisano 31 Sierpnia 2011 Witam. Zapowiada się bardzo interesujący projekt. Felga wygląda już bardzo dobrze. Ja też jestem za 1 wersją, ma coś co przyciąga uwagę. Powodzenia i czekam na więcej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rabbit666 Napisano 31 Sierpnia 2011 Share Napisano 31 Sierpnia 2011 Bez wątpienia opcja pierwsza Model na konkurs, do tego jeszcze Messer bierze się do pracy, oj coś czuję, że będzie dobrze Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orzech Napisano 31 Sierpnia 2011 Share Napisano 31 Sierpnia 2011 Świetny projekt się zapowiada. Mi się podobają wszystkie 3 wersje ale to może dlatego że mam słabość do japońskich aut Będę tu często zaglądał i podglądał "mistrza" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 31 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 31 Sierpnia 2011 Witam, Dziś posiedziałem dalej nad felgą - efekt - prawie skończona. Prawie, bo jeszcze jutro podkład kontrolny, ewentualne korekty i będzie można robić formy. Ale do rzeczy: Obręcz dostała wewnętrzne przetłoczenie, rotor dostał mocowanie i śruby ( tu poszedłem na łatwiznę i zrobiłem cztery otwory miast pięciu ). Te czarne kreski/kropki/etc to pozostałości po podkładzie kontrolnym, to samo na obręczy. Na przetłoczeniu obręczy jest jeszcze miejscami pył ze szlifowania na mokro. Tak się to prezentuje: A skoro felgi gdzie dużo widać, to i postanowiłem dodać nowe tarcze. Wygrzebałem z magazynu fototrawione tarcze Abera 12mm i dodałem własne odlewane zaciski. Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartiniOCP Napisano 31 Sierpnia 2011 Share Napisano 31 Sierpnia 2011 Jestem rozczarowany.....że jeszcze długo (albo i w ogóle) nie będę w stanie wykonywać takich cukiereczków. Felga miażdży. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rabbit666 Napisano 31 Sierpnia 2011 Share Napisano 31 Sierpnia 2011 Patrze i patrze na twoje poczynania i nie wiem co napisać. Jesteś jakimś uczniem klasztoru Shao-(model)lin? Zawstydzasz innych forumowiczów Miłego składania życzę, bo o efekt chyba nie trzeba się martwić Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzychu126 Napisano 1 Września 2011 Share Napisano 1 Września 2011 Messer, ciekawy projekt sobie wybrałeś, sam też napaliłem się kiedyś jak widziałem driftującą MX-5 na filmiku Jeśli mogę to pokażę ci moich faworytów: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemekgksw3 Napisano 1 Września 2011 Share Napisano 1 Września 2011 Krzychy ta trzecie to chyba w ramach żartu ;) ale druga wygląda całkiem, całkiem. Swoją drogą fajnie mogła by wyglądać z otwartymi światłami, napewno inaczej niż większość takich modeli, może warto by o tym pomyśleć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 1 Września 2011 Autor Share Napisano 1 Września 2011 przemekgksw3 w planach były od początku sleep eyes Te zdjęcia mam, ale najbardziej urzekła mnie ta, którą robię. Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RapToWny Napisano 1 Września 2011 Share Napisano 1 Września 2011 Felga pierwsza klasa. Zrób tą pierwszą i będzie git, bo nikt takiej nie zrobi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 4 Września 2011 Autor Share Napisano 4 Września 2011 Dziękuje Panowie ;o) Odlewy wyszły całkiem, całkiem, a przynajmniej ja jestem z nich zadowolony. Efekt ostatniego przeglądania dokumentacji zdjęciowej - dorobiona rozpórka/wzmocnienie podwozia. Zrobiona z polistyrenu i drutu miedzianego. Drucik został lekko przetarty papierem stąd miejscami jest czerwony, a miejscami miedziany. Całe wzmocnienie wymaga jeszcze oczyszczenia z nadmiaru CA oraz usunięcia wszelkich pozostałości po cięciu i szlifowaniu. Foto: Wybaczcie za fotki - kombinuje z trybem manual :P ps. felgi wymagają jeszcze obróbki, a samo wzmocnienie lekko się ugięło na zdjęciach - poprawię. Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartiniOCP Napisano 5 Września 2011 Share Napisano 5 Września 2011 Wygląda świetnie. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nicpon Napisano 5 Września 2011 Share Napisano 5 Września 2011 Już nie mogę doczekać się efektu końcowego. Naprawdę ładnie to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi