Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam,

Na tapetę trafia model, który bierze udział w konkursie na innym forum ( motywacja do skończenia ). Do jego budowy zainspirowały mnie te oto zdjęcia:

Opcja pierwsza:

Mazda_MX_5_by_BramDC.jpg

Opcja druga:

WillCotter11.jpg

na podobnej feldze jak ta:

fela.jpg

Narazie jednak wygrywa opcja pierwsza.

Na początek zabrałem się za budowę felg. Obręcz ma 16mm, środek 15mm średnicy. Rotor z polistyrenu - jeszcze przed szpachlowaniem i obrabianiem. Jeszcze środek ze śrubami, ostateczny szlif, mocowanie i będę odlewał.

A tak to wygląda:

wheels.jpg

wheels1.jpg

wheels2.jpg

wheels3.jpg

wheels4.jpg

Opona jest tylko na próbę - to odpad, więc będzie inna - nowa.

Dalsze prace za jakiś czas.

Pozdrawiam

Messer

Posted

Miałem kiedyś MX-3 stąd mój sentyment do Mazd, szczególnie tych małych, zadziornych. MX-5 to świetny wózek. Do mnie przemawia ostatnie zdjęcie (ale inny kolor), choć ta 1sza też jest niczego sobie. Podziwiam wykonanie felg na wzór tych ze zdjęcia - teraz wyglądają świetnie, strach pomyśleć co będzie po obróbce. Śledzę. Nie ma co;]

Pzdr.

Posted

Opcja pierwsza jak dla mnie

Bardzo fajny projekt.

Powodzenia!

Kornik

Posted

Witam.

Zapowiada się bardzo interesujący projekt. Felga wygląda już bardzo dobrze. Ja też jestem za 1 wersją, ma coś co przyciąga uwagę. Powodzenia i czekam na więcej .

Posted

Świetny projekt się zapowiada. Mi się podobają wszystkie 3 wersje ale to może dlatego że mam słabość do japońskich aut Będę tu często zaglądał i podglądał "mistrza"

Posted

Witam,

Dziś posiedziałem dalej nad felgą - efekt - prawie skończona. Prawie, bo jeszcze jutro podkład kontrolny, ewentualne korekty i będzie można robić formy. Ale do rzeczy:

Obręcz dostała wewnętrzne przetłoczenie, rotor dostał mocowanie i śruby ( tu poszedłem na łatwiznę i zrobiłem cztery otwory miast pięciu ).

Te czarne kreski/kropki/etc to pozostałości po podkładzie kontrolnym, to samo na obręczy.

Na przetłoczeniu obręczy jest jeszcze miejscami pył ze szlifowania na mokro.

Tak się to prezentuje:

skonczone3.jpg

skonczone2.jpg

skonczone6.jpg

skonczone.jpg

skonczone1.jpg

skonczone8.jpg

skonczone7.jpg

A skoro felgi gdzie dużo widać, to i postanowiłem dodać nowe tarcze. Wygrzebałem z magazynu fototrawione tarcze Abera 12mm i dodałem własne odlewane zaciski.

skonczone4.jpg

Pozdrawiam

Messer

Posted

Jestem rozczarowany.....że jeszcze długo (albo i w ogóle) nie będę w stanie wykonywać takich cukiereczków. Felga miażdży.

Pzdr.

Posted

Patrze i patrze na twoje poczynania i nie wiem co napisać. Jesteś jakimś uczniem klasztoru Shao-(model)lin? Zawstydzasz innych forumowiczów Miłego składania życzę, bo o efekt chyba nie trzeba się martwić

Pozdrawiam

Posted

Messer, ciekawy projekt sobie wybrałeś, sam też napaliłem się kiedyś jak widziałem driftującą MX-5 na filmiku

Jeśli mogę to pokażę ci moich faworytów:

013.jpg

mx5stance1.jpg

miata4.png?w=805&h=526

Posted

Krzychy ta trzecie to chyba w ramach żartu ;)

ale druga wygląda całkiem, całkiem.

Swoją drogą fajnie mogła by wyglądać z otwartymi światłami, napewno inaczej niż większość takich modeli, może warto by o tym pomyśleć

Posted

przemekgksw3 w planach były od początku sleep eyes

Te zdjęcia mam, ale najbardziej urzekła mnie ta, którą robię.

Pozdrawiam

Messer

Posted

Dziękuje Panowie ;o)

Odlewy wyszły całkiem, całkiem, a przynajmniej ja jestem z nich zadowolony.

Efekt ostatniego przeglądania dokumentacji zdjęciowej - dorobiona rozpórka/wzmocnienie podwozia. Zrobiona z polistyrenu i drutu miedzianego. Drucik został lekko przetarty papierem stąd miejscami jest czerwony, a miejscami miedziany.

Całe wzmocnienie wymaga jeszcze oczyszczenia z nadmiaru CA oraz usunięcia wszelkich pozostałości po cięciu i szlifowaniu.

Foto:

wmocnienie.jpg

wmocnienie1.jpg

wmocnienie4.jpg

wmocnienie7.jpg

wmocnienie6.jpg

wmocnienie5.jpg

wmocnienie2.jpg

Wybaczcie za fotki - kombinuje z trybem manual :P

ps. felgi wymagają jeszcze obróbki, a samo wzmocnienie lekko się ugięło na zdjęciach - poprawię.

Pozdrawiam

Messer