krzysiu69 Napisano 3 Września 2011 Share Napisano 3 Września 2011 Witam wszystkich, to moja pierwsza relacja na forum i równocześnie powrót do modelarstwa po prawie 15 latach, lecz wtedy to raczej była zabawa w klejenie samolotów przez chłopca. Model będzie prosto z pudła, chce na nim poćwiczyć trochę malowanie i techniki z tym związane, jak poczuję się pewniej przyjdzie czas na poważniejsze projekty. Byłbym bardzo wdzięczny za wszelkie rady i wskazówki. By krzysiu69 at 2011-08-29 Wanna z elementami zawieszenia By krzysiu69 at 2011-08-29 Koła jezdne czekające na szlifowanie bo niestety jest niemałe przesunięcie po łączenie połówek. By krzysiu69 at 2011-08-29 A tu kompletne zawieszenie złożone na sucho. By krzysiu69 at 2011-09-03 By krzysiu69 at 2011-09-03 By krzysiu69 at 2011-09-03 Kolejny update już niedługo. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 3 Września 2011 Share Napisano 3 Września 2011 Chyba nie mogłeś sobie wybrać lepszego modelu na trening malowania. Dużo płaskich powierzchni, otwarty przedział bojowy, jednym słowem jest na czym poszaleć Będziesz malował pędzlem czy aerografem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiu69 Napisano 3 Września 2011 Autor Share Napisano 3 Września 2011 Aerografem, poczyniłem ostatnio małe zakupy: By krzysiu69 at 2011-08-29 By krzysiu69 at 2011-08-29 i składniki do brudzenia By krzysiu69 at 2011-08-29 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 4 Września 2011 Share Napisano 4 Września 2011 Ho ho z takim zapleczem można działać ciekawy temat będę zaglądać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
prodi Napisano 4 Września 2011 Share Napisano 4 Września 2011 ...poczyniłem ostatnio małe zakupy: "małe", powiedział... Czekam niecierpliwie na warsztat. Sam po złożeniu swojego "szkoleniowego" modelu mam w planie skusić się na tego tanka. Bardzo podoba mi się ten "ciężki tyłek" i otwarte bebechy. Można się pobawić ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiu69 Napisano 4 Września 2011 Autor Share Napisano 4 Września 2011 Udało się zrobić trochę nadgodzin to i na zakupy było żeby warsztat wyposażyć. Model trafiłem stosunkowo tanio, a do malowania chyba nadaje się idealnie aby poćwiczyć. Plan mam taki: 1. Spod wanny 2. Elementy zawieszenią przygotowane na sucho 3. Górną płyta wanny + podłoga przedziału bojowego 4. Malowanie podłogi przedziału bojowego 5. Wykonanienadbudowki i działa 6. Malowanie przedziału od środku 7. Maskowanie góry nadbudowki i malowanie całości 8. Malowanie zawieszenia + montaż 9. Wszelkie brudzenie Czy taka kolejność będzie najlepszym wyborem? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 4 Września 2011 Share Napisano 4 Września 2011 O kurcze,zasiadam i obserwuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiu69 Napisano 4 Września 2011 Autor Share Napisano 4 Września 2011 Mam dylemat na jaki kolor malować wnętrze przedziału bojowego? Niestety nie posiadam żadnych monografii o Emilu, a jedynie kilka zdjęć znalazłem w necie, ale nic nie widać. Górna płyta wymagała trochę szpachli: By krzysiu69 at 2011-09-04 Więc zająłem się podłogą bojowego: By krzysiu69 at 2011-09-04 By krzysiu69 at 2011-09-04 Będzie trzeba zrobić małą imitację drewna na podłodze, ale damy radę. pozdrawiam Krzychu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 4 Września 2011 Share Napisano 4 Września 2011 Ładne zakupy, teraz tylko składać i malować. Jedno ale, wymieniłbym DecalFix Humbrola na jakieś lepsze płyny do kalek. Osobiście polecam Set i Sol firmy Microscale. Co do kolejności malowania, to po prostu maluj jak Ci wygodnie. Każdy modelarz ma własne preferencje. Co do wnętrza, to ja bym dał ten sam kolor co na zewnątrz tj. ciemnoszary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiu69 Napisano 7 Września 2011 Autor Share Napisano 7 Września 2011 Prace ruszają pomału ale do przodu. Nie przypuszczałem, że tyle będzie usuwania przesunięć na drobnicy. W kolejce czeka Marder z Dragona i jednak cena czyni cuda, jakość masakra patrząc na trampka. By krzysiu69 at 2011-09-07 Wkleiłem także górną płytę kadłuba i znowu czeka szpachlowanie. Ale aż głupio się przyznać bo na razie jestem w posiadaniu jedynie wamod'owskiej i załamać się można. Z tego co wiem dostawa z Tamiya będzie dopiero w grudniu więc zadowolę się na razie tym co znajdę po pracy. By krzysiu69 at 2011-09-07 By krzysiu69 at 2011-09-07 Na koniec przymiarka podłogi przedziału bojowego. By krzysiu69 at 2011-09-07 pozdrawiam Ps. tomek14147 > środek zrobię ciemnoszary bądź ton jaśniejszy, tak myślę. Decalfix wziąłem na próbę, jeśli nie spełni oczekiwań wezmę inny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiu69 Napisano 11 Września 2011 Autor Share Napisano 11 Września 2011 Proszę o radę. Czy wkleić wszystko do przedziału bojowego (typu manierki, stojaki na pociski, broń, radio) i malować wspólnie, czy też wymalować przedział z zamaskowanymi miejscami na drobiazgi, które pomaluję osobno? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Saty Napisano 11 Września 2011 Share Napisano 11 Września 2011 Cześć, z mojego doświadczenia to radzę chyba jednak pomalować osobno i wkleić pomalowane. Dzięki temu uda Ci się ładnie wykonać drobne elementy, które mogą być kłopotliwe do pomalowania po przyklejeniu. Zdaje sobie jednak sprawę, że są zwolennicy malowania już kompletnego modelu (i wielu wychodzi to genialnie). Pozdrawiam Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 11 Września 2011 Share Napisano 11 Września 2011 Ja pomalowałbym środek mocno rozjaśnioną panzer grau a klamoty pomalowałbym osobno ale to tylko moja sugestia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 11 Września 2011 Share Napisano 11 Września 2011 Ja osobiście wolę mieć wszystko przyklejone, a potem ewentualnie małymi pędzelkami podmalować. Ale z drugiej strony pomalować drobne elementy i później je przykleić jest łatwiej, więc ja skłaniałbym się ku opcji malowania osobno i wklejenia później. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 12 Września 2011 Share Napisano 12 Września 2011 Lepiej malować osobno. Jak malowałem gaśnice w Grancie wewnątrz to już nie było takiego dojścia jak powinno być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiu69 Napisano 12 Września 2011 Autor Share Napisano 12 Września 2011 Dzięki bardzo za rady. Chciałem wstawić fotki ale dopiero wróciłem z pracy, może później się uda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiu69 Napisano 18 Września 2011 Autor Share Napisano 18 Września 2011 Witam po "małej" przerwie ale praca ostatnio pochłania mnie całkowicie. W każdej wolnej chwili grzebałem, a że ma być dokładnie to dużo nie przybyło. Zrobione uchwyty do amunicji. By krzysiu69 at 2011-09-18 Zacząłem także działo. Parę elementów złożonych na sucho. By krzysiu69 at 2011-09-18 By krzysiu69 at 2011-09-18 Niewiele ruszyło do przodu ale zawsze coś. Nie wiem czy tylko ja mam takie wrażenie ale bardzo dużo szpachli idzie i co chwilę nieprzyjemne nadlewki trafiam. Czy ktoś też miał problemy z tym modelem? Pozdrawiam Krzychu Ps. Mam nadzieję, że w tym tygodniu nie wyjdzie mi 60h w pracy i zacznie się malowanko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 19 Września 2011 Share Napisano 19 Września 2011 U mnie w Grancie z Academy też mam dużo szpachlowania, a niektóre wypychacze są w naprawdę niewygodnych miejscach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiu69 Napisano 29 Września 2011 Autor Share Napisano 29 Września 2011 Witam po przerwie ale praca bardzo mnie pochłonęła ostatnimi czasy. Dzisiaj dotarła przesyłka z allegro: By krzysiu69 at 2011-09-29 Nie wiem czy wykorzystam uchwyt anteny bo trochę mi nie pasuje ale przyda się do Mardera. Żeby nie było, że nic nie robiłem: By krzysiu69 at 2011-09-29 Zamek działa to tragedia, szpachla i CA do bólu. Zrobione także duperelki wyposażenia, celownik, pokrętła i narzędzia. Pozdrawiam, Krzychu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 29 Września 2011 Share Napisano 29 Września 2011 Zamek działa to tragedia, szpachla i CA do bólu. Cóż, takie uroki modeli z otwartym przedziałem bojowym. Ale fajnie że dalej nad nim pracujesz. Lufka i antena na pewno jeszcze poprawią ogólny efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiu69 Napisano 2 Listopada 2011 Autor Share Napisano 2 Listopada 2011 Nie mam kiedy skończyć emila ale musiałem kupić By krzysiu69 at 2011-11-02 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 2 Listopada 2011 Share Napisano 2 Listopada 2011 Chwali się tego Kubla, chwali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 2 Listopada 2011 Share Napisano 2 Listopada 2011 Krzysiu! Jeżeli ten model to tragedia to polecam naprawdę spróbować czegoś w skali 1/72 z short-runowych wypustów Ace albo Attack, lub coś z firmy RPM. Trumpeter w skali zarówno 1/72 jak i 1/35 to bajka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 2 Listopada 2011 Share Napisano 2 Listopada 2011 Nie mam kiedy skończyć emila ale musiałem kupić Ooo, zaczyna się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas Napisano 2 Listopada 2011 Share Napisano 2 Listopada 2011 Witam.krzysiu69 proponuje poogladac pare dobrych galerii.To daje pozytywnego kopa na jakis czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi