Robert Ostrowski Napisano 10 Września 2011 Share Napisano 10 Września 2011 Witam "Biała"pf-ka praktycznie skończona ,czekam tylko na kaleczki /tu ukłon w strone Kolegi z forum nie wiem czy będzie chciał się ujawnić/ i ,łosz , mat bezbarwny i do galerii. W związku z tym ,że na warsztacie zrobiło się miejsce to pójde za ciosem i zdrbię "pfma-a" Tym razem będzie to egzemplarz ... muzealny ,nr boczny 7815 z Lubuskiego Muzeum Wojskowego w Drzonowie. Znalazłem kilka zdjęc w sieci ,tego Miga w różnym ,że tak powiem stadium Plan jest taki ,że bedzie w konfiguracji :zamknięta kabina /kokpit zestawowy bez blaszek bo i tak niewiele będzie widać ,z Parta wykorzystam tylko elementy zewnętrzne /z podwieszanym zasobnikiem GP-9 i przyśpieszaczami startowymi SPRD 99 a inspiracją-wzorem będą te fotografie: malowanie metalizerami Gunze i Model Master ewentualnie Vallejo /muszę najpierw na boku poćwiczyć/ i lakier do włosów ewentualnie sól. Jak dobrze odczytuje fotografie to od spodu płatowca jest oryginalne aluminium/nie malowane /a ta łuszcząca sie to farba którą był pokryty /podczas remontu?/ Mam prosbę jeśli ktos posiada inne fotografie tego egzemplarza w takiej konfiguracji ,zależy mi na ujęciach z drugiej strony i z góry /z prawej strony mozna się domyślać że jest w podobnym stanie jak z lewej ale nie mam pojęcia w jakim zachowała się góra skrzydeł/ Z góry dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 10 Września 2011 Share Napisano 10 Września 2011 Czy dobrze rozumiem, chcesz zrobić model "z muzeum"? Moim zdaniem najgorszy pomysł, ale kto co lubi. A mam takie ładne zdjęcie z 7815 w naturalnych odcieniach blachy... Moim zdaniem z tymi warstwami trochę nie tak. Ta dolna nie może być oryginalnym aluminium. Spójrz proszę na pierścień za wlotem. Ewidentnie machnięty farbą. Tak malowane były s-ty po remoncie w Dreźnie. To co łuszczy się od góry, to moim zdaniem prędzej jakaś podmalówka w muzeum aby odświeżyć eksponat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 10 Września 2011 Autor Share Napisano 10 Września 2011 To żeś mnie zasmucił też zwróciłem na to uwagę ale to samo tyczy się numeru. Daj jak możesz te fotki 7815 w służbie ,przemyślę jeszcze temat w takim razie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 10 Września 2011 Share Napisano 10 Września 2011 Musi być koniecznie 7815? Może taki: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 10 Września 2011 Share Napisano 10 Września 2011 Z godłem LED też ładny, ale są dwa "ale" 1. Trzeba takie godełko zrobić 2. Jeśli Robert chce konfigurację z przyśpieszaczami startowymi to bardziej pasowałby mi PFM, z widoczną różnicą blach, na początku służby ( 9 lub 2 plm). Choć w przypadku pierwszego nie wiem jak było z przyśpieszaczami, ale w 2 plm próby ich użycia, choć pojedyncze, ale miały miejsce. Niż egzemplarz w późniejszych czasach gdy namalowano godło led... Na drugim zdjęciu widać, jak wszystko się ładnie odbija na (pół)błyszczącym lakierze I w końcu PFM N to jednak nie jakiś tam PFM. A gdybyś do tego GP-9 dodał jeszcze na wyrzutniach RS-2US (Aromory robi), to byłby odlot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 10 Września 2011 Autor Share Napisano 10 Września 2011 Dzięki Young, kusisz Wygląda smakowicie taka nówka sztuka,błyszczący i to bardzo Co do konfiguracji ,nie muszą być SPRD 99,zaproponowałem je bo 7815 ma je zamontowane na zdjęciach z muzeum, ale przy GP-9 zostanę bo wygląda fajnie z tym zasobnikiem , RS-2US jestem na tak tylko gdzie w Polsce je kupić?Żeby było ciekawie to Bilek na artboxie pfa je umieścił ale na wypraskach już nie Jako pomoc naukowa może ktos miał by zdjęcia pfm /bez znaczenia numer/ z każdej strony,chodzi mi o zróżnicowanie powierzchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 10 Września 2011 Share Napisano 10 Września 2011 Musi być koniecznie 7815? Leszku kiedyś kusiłeś w innym miejscu kolegów tym : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 10 Września 2011 Autor Share Napisano 10 Września 2011 Tys pikny ale "Młodego" ładniejszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 11 Września 2011 Share Napisano 11 Września 2011 Do 6910 mam tylko skan kalek, a nie mam możliwości wydruku. Wstyd ciągle prosić ludzi o wydruk kalek. Zrobię jeszcze PFM i łaciatego F13 a na zamkniecie kolekcji Lancera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 11 Września 2011 Autor Share Napisano 11 Września 2011 Ten skan widziałem zdaje się na pwm-ie ,ale fakt z tymi kalkami to problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 11 Września 2011 Share Napisano 11 Września 2011 Musi być koniecznie 7815?Może taki: Takie godła w 1:72 są w modelu An-2 Trumpetera (nr 01602). Ale co do propozycji malowania proponowałbym razem z okonkiem "białego kruka" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 12 Września 2011 Share Napisano 12 Września 2011 Robert jedziesz w takim tempie, że trzeba dokładnie czytać nagłówki żeby się nie pogubić. Bardzo mi się spodobał pierwszy pomysł z modelem w stanie muzealnym. To może być bardzo interesujący model. Zarówno pod względem warsztatowym, jak i mało spotykanym efekcie końcowym. Myślę, że ze zdobyciem dokładnych zdjęć, stanu muzealnego nie powinno być problemu. Można by poprosić, może któryś z kolegów mieszka blisko i mógłby zrobić trochę aktualnych zdjęć. Można samemu zrobić sobie wyprawę i obfotografować, wszystkie potrzebne miejsca. Jak zrobisz kolejny model z okresu "służby", to będzie po prostu kolejny, i zniknie w tłumie. A jak zrobisz stan muzealny.... To drżyjcie narody. Masz szansę być pierwszy, bo mnie od pewnego czasu chodzi po głowie podobny pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 12 Września 2011 Autor Share Napisano 12 Września 2011 Grzes dokładnie o tym samym pomyślałem gdy wpadłem na pomysł zrobienia szybkiego w takim stanie taki model daje duzo możliwości przede wszystkim malarskich ,złuszczona i zużyta powłoka s-tu takie trochę "pancerniackie" /pancerkę tez kleję w 35 od ładnych kilkunastu lat/ dzięki twojemu wpisowi chyba zostane przy swoim pierwotnym pomyśle na kolejnego "szybkiego" z ta wycieczka do tego muzeum to miałbym nie lada problem dległość ponad 600km ale może ktos ma swoich zbiorach lub trafił w necie inne fotki niz te które ja pokazałem. dzięki Grzesiu za poparcie mojego niecnego pomysłu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 12 Września 2011 Share Napisano 12 Września 2011 Ech... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 12 Września 2011 Autor Share Napisano 12 Września 2011 Ech... Nie martw sie to jeszcze nie koniec mojej kolekcji szybkich w planach :MF,U /jak gdzies Bilka dorwę/ R, i F-13 aluminiowy ,tak ,że jeszcze jest co robic i co pokazywać /chyba że przejdę na 48 wtedy już nie / Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imt Napisano 12 Września 2011 Share Napisano 12 Września 2011 chyba że przejdę na 48 wtedy już nie / a dlaczego nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 12 Września 2011 Autor Share Napisano 12 Września 2011 Dlaczego nie ? 1.sparzyłem się na 29 z Academy /sprzedałem z dodatkami/ 2./najważniejsze :dostępny jest tylko 21MF Edek i PF z Academy 3.Brak /tak mi się wydaje ,tylko Mi-1 / śmigalków Mi w tej skali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imt Napisano 13 Września 2011 Share Napisano 13 Września 2011 faktycznie 29 to nie najlepszy zestaw. Edek zapowiada 21bis i wspomina o innych 21. Śmigłowce pewnie też będą, choć na dzień dzisiejszy to Mi-1 i Mi-24. Mam nadzieję że nie jest o ostateczna decyzja i coś w 1/48 spróbujesz zrobić. Myślę że ten 21 MF Edka byłby dobry. Porządnie zrobiony model, spora ilość dodatków i tematycznie leży w Twoich zainteresowaniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi