Skocz do zawartości

Panzerwerfer 42, Roden, 1/72

tomek14147

Rekomendowane odpowiedzi

Zaczynam nową relację. Tym razem na warsztat trafia jeden z moich ostatnich zakupów, Panzerwerfer 42 firmy Roden, skala 1/72.

DSC00171.JPG

Model na pierwszy rzut oka wydaje się być w porządku. Ładne detale, plastik przyjemny w obróbce, spasowanie też wygląda ok, no i producent dał możliwość zrobienia wnętrza. Niestety po nieco głębszych oględzinach znalazłem nieco błędów i uproszczeń, o których będę pisał w miarę postępu prac. Poszukałem też nieco zdjęć i o ile zdjęć samego pojazdu jest nawet dużo, to z wnętrzem jest większy problem. Mnie udało się znaleźć takie:

Znalezione w google:

17.jpg

Oraz w Panzerwrecks 8

1.jpg

Znalazłem też taką stronkę, gdzie jest kilka ciekawych zdjęć obiektów muzealnych KLIK

Tyle gadania. Teraz przebieg prac.

Na początek zabrałem się za silnik. Zdecydowałem się wzbogacić go paroma kablami z drucików oraz akumulatorem z polistyrenu. Jako że chłodnica była zupełnie płaska, przykleiłem tam kawałek siatki. Poprawiłem też ściankę działową, bo oryginalna wydawała mi się nieprawidłowa, poprzez poprawienie nieco części od silnika oraz zrobienia schowka.

DSC00179.JPG

DSC00180.JPG

DSC00181.JPG

Poprawiłem także grill, jako że oryginalne żebra były nieco za grube.

DSC00172.JPG

Następnie zabrałem się za wnętrze kierowcy. Zrobiłem imitacje zegarów, z tego powodu, że Roden nie przewidział nic w to miejsce. Przerobiłem nieco siedzenia przy użyciu folii do pieczenia. Zrobiłem też imitację radiostacji oraz różnego rodzaju schowków. Zrobiłem też ryflowaną podłogę przy użyciu starych siatek znalezionych na złomie.

DSC00174.JPG

DSC00178.JPG

Poszpachlowałem co nieco, a konkretnie to zaszpachlowałem wcięcia w miejscu wyrzutni oraz zaszpachlowałem widoczne ślady po wypychaczach w komorze silnika. Wyciąłem także otwory pomagające w chłodzeniu.

DSC00182.JPG

DSC00184.JPG

Na razie tyle.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 91
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Zapowiada się ciekawa relacja. Tomek może spróbuj jeszcze poprawić trochę grill, bo o ile wnętrze może być lekko przysłonięte (nie wiem jak to ma ostatecznie wyglądać) to grill będzie widoczny, a poprzeczki nie są symetryczne. Plus za wkład własny.

Fakt, przód zwany grilem do poprawki, cała robota przez ten detal pójdzie w p... Jeżeli mogę podpowiedzieć, to chłodnicę również bym poprawił i tą siatkę wykonał z gazy, efekt dużo lepszy.

chłodnicę również bym poprawił i tą siatkę wykonał z gazy, efekt dużo lepszy.

O tym nie pomyślałem. Na pewno poszukam w domu.

Spoko, ja tez na to wpadłem przez przypadek, szukałem czegoś na siatkę maskującą i ... jak dwa razy złożysz wychodzi super chłodnica. Co do zasłon silnika, to postaraj się je wykonać z papieru (tak, tak, dobrze widzisz). Puki co, nie ma blaszek, więc zastąp papierem - cienkim kartonem. Nie morduj się z plastikiem lub ścinkami z blaszek, nawet jak dobrze wyżarzysz będą się gięły jak ...

Co do papieru to mogę podpowiedzieć ci coś co kiedyś stosowałem przy modelarstwie kartonowym. Cienką kartkę papieru nasączasz klejem CA (super glue). Jak wyschnie to szlifujesz powierzchnię papierem ściernym na gładko. Po czymś takim papier jest sztywny i można go ciąć na stosunkowo cienkie paski bez większych problemów. Trzeba tylko uważać aby się nie połamał.

Np. klejem cyjanopanowym: Kropelka, Super Glue (Pudzian), itd.. Moje doświadczenie np. w zaginaniu jest takie, że najpierw lekko nacinam karto skalpelem, wyginam np. pod kątem 45st., a szczelinę delikatnie szpachluje (cienki karton), przy grubszym możesz kleić ściankami. Trzeba uważać, potrenuj.

Zgodnie z sugestiami poprawiłem chłodnicę oraz żaluzje. Myślę, że teraz wyglądają lepiej.

DSC00196.JPG

DSC00197.JPG

Zamontowałem też amunicję i tutaj też miałem swoje widzimisię. Po lewej stronie dałem tylko jedną sztukę i rzuciłem na podłogę puste opakowanie (że niby pojazd był użyty bojowo). Półki zrobiłem z polistyrenu a pasy przytrzymujące z taśmy Tamiyi i kawałka drucika. Jak widać całkowicie puste półki wyszły mi trochę za duże. Co prawda nie będzie to aż tak widoczne po założeniu góry, ale myślę że je jeszcze poprawię.

DSC00198.JPG

DSC00199.JPG

DSC00200.JPG

Zgodnie z sugestiami poprawiłem chłodnicę oraz żaluzje. Myślę, że teraz wyglądają lepiej.

DSC00197.JPG

Hmm, "Milczenie Owiec" ?? Nie wiem czy sam bym lepiej zrobił, ale .. moim zdaniem powinieneś je zrobić pod kątem.

Panzerwerfer_alias_Maultier.jpg

Źródło: Wiki.

panzer_werfer_1.jpg

Źródło: Missing

image076.jpg

Źródło: hgw??

wnętrze jest

Ale one nie rozchylały się pod kątem 43st. tylko 30st., dlatego aby nie przestrzelono chłodnicy. Nawet jak były rozchylone, pocisk wystrzelony z przodu nie wpadł do silnika. W monografii wyd. (chyba) Osprey było to opisane i rozrysowane.

To dobrze, co do szukania, to ja po moich (nie forowych) wpadkach z malowanie, oznaczeniem itd.. szukam teraz z uporem maniaka fotek, źródeł i pytam się.

fajna strona z bardzo dużą ilością fotek: http://www.zigrep.ru/

Grill wersja 3.0. Jakoś poprzedni bardziej mi się podobał, ale niech już będzie. Zmęczył mnie ten element i w dodatku na zdjęciach wyszedł jakoś niekorzystnie, ale prawdopodobnie tak już zostanie.

Untitled-1.jpg

Oprócz żaluzji poprawiłem także półki pod amunicję.

DSC00226.JPG

No i chyba najważniejsze. Bardzo jestem zaskoczony jak Roden rozwiązał problem wieżyczki. Kilka razy sprawdzałem instrukcję oraz ramki, ale znalazłem tam tylko siedzenie, bez urządzeń sterujących. Te dorobiłem z plastikowych ramek, kawałków polistyrenu oraz pokrętła z drucików. Poprawiłem też samo siedzenie. Wszystko ładnie pasuje i nie ma problemów z wyjmowaniem i obracaniem wieżyczki. Dorobiłem także gaśnicę na tylnej płycie, bo o tym projektantom też się zapomniało.

Untitled-2.jpg

Tak mi się wydaje, że wnętrze mam już skończone, czyli teraz zabiorę się za jego malowanie.