tomek14147 Napisano 11 Września 2011 Share Napisano 11 Września 2011 Zaczynam nową relację. Tym razem na warsztat trafia jeden z moich ostatnich zakupów, Panzerwerfer 42 firmy Roden, skala 1/72. Model na pierwszy rzut oka wydaje się być w porządku. Ładne detale, plastik przyjemny w obróbce, spasowanie też wygląda ok, no i producent dał możliwość zrobienia wnętrza. Niestety po nieco głębszych oględzinach znalazłem nieco błędów i uproszczeń, o których będę pisał w miarę postępu prac. Poszukałem też nieco zdjęć i o ile zdjęć samego pojazdu jest nawet dużo, to z wnętrzem jest większy problem. Mnie udało się znaleźć takie: Znalezione w google: Oraz w Panzerwrecks 8 Znalazłem też taką stronkę, gdzie jest kilka ciekawych zdjęć obiektów muzealnych KLIK Tyle gadania. Teraz przebieg prac. Na początek zabrałem się za silnik. Zdecydowałem się wzbogacić go paroma kablami z drucików oraz akumulatorem z polistyrenu. Jako że chłodnica była zupełnie płaska, przykleiłem tam kawałek siatki. Poprawiłem też ściankę działową, bo oryginalna wydawała mi się nieprawidłowa, poprzez poprawienie nieco części od silnika oraz zrobienia schowka. Poprawiłem także grill, jako że oryginalne żebra były nieco za grube. Następnie zabrałem się za wnętrze kierowcy. Zrobiłem imitacje zegarów, z tego powodu, że Roden nie przewidział nic w to miejsce. Przerobiłem nieco siedzenia przy użyciu folii do pieczenia. Zrobiłem też imitację radiostacji oraz różnego rodzaju schowków. Zrobiłem też ryflowaną podłogę przy użyciu starych siatek znalezionych na złomie. Poszpachlowałem co nieco, a konkretnie to zaszpachlowałem wcięcia w miejscu wyrzutni oraz zaszpachlowałem widoczne ślady po wypychaczach w komorze silnika. Wyciąłem także otwory pomagające w chłodzeniu. Na razie tyle. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 12 Września 2011 Share Napisano 12 Września 2011 Zapowiada się ciekawa relacja. Tomek może spróbuj jeszcze poprawić trochę grill, bo o ile wnętrze może być lekko przysłonięte (nie wiem jak to ma ostatecznie wyglądać) to grill będzie widoczny, a poprzeczki nie są symetryczne. Plus za wkład własny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 12 Września 2011 Share Napisano 12 Września 2011 Fajnie to wygląda. No i ta skala. Będę zaglądał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 12 Września 2011 Autor Share Napisano 12 Września 2011 bazylms, dzięki za uwagę. Spróbuję to poprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 12 Września 2011 Share Napisano 12 Września 2011 Fakt, przód zwany grilem do poprawki, cała robota przez ten detal pójdzie w p... Jeżeli mogę podpowiedzieć, to chłodnicę również bym poprawił i tą siatkę wykonał z gazy, efekt dużo lepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 12 Września 2011 Autor Share Napisano 12 Września 2011 chłodnicę również bym poprawił i tą siatkę wykonał z gazy, efekt dużo lepszy. O tym nie pomyślałem. Na pewno poszukam w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 12 Września 2011 Share Napisano 12 Września 2011 chłodnicę również bym poprawił i tą siatkę wykonał z gazy, efekt dużo lepszy. O tym nie pomyślałem. Na pewno poszukam w domu. Spoko, ja tez na to wpadłem przez przypadek, szukałem czegoś na siatkę maskującą i ... jak dwa razy złożysz wychodzi super chłodnica. Co do zasłon silnika, to postaraj się je wykonać z papieru (tak, tak, dobrze widzisz). Puki co, nie ma blaszek, więc zastąp papierem - cienkim kartonem. Nie morduj się z plastikiem lub ścinkami z blaszek, nawet jak dobrze wyżarzysz będą się gięły jak ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 12 Września 2011 Autor Share Napisano 12 Września 2011 Co do zasłon silnika, Chodzi o grill, tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 12 Września 2011 Share Napisano 12 Września 2011 Co do zasłon silnika, Chodzi o grill, tak? Si Sinior. Żaluzje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 12 Września 2011 Autor Share Napisano 12 Września 2011 Hmm chodzi mi po głowie pewien pomysł jak mógłbym je poprawić W sumie te nie wyglądają tragicznie, ale na pewno da się to zrobić lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 12 Września 2011 Share Napisano 12 Września 2011 Ja bym poprawił, ale decyzję pozostawiam tobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 13 Września 2011 Share Napisano 13 Września 2011 gaza nie nadaje się na siatki. zajrzyj na alledrogo za parę złotych można kupić arkusik w dowolnym wymiarze oczek, starczy na parę lat :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 13 Września 2011 Autor Share Napisano 13 Września 2011 Andrzeju, dzięki za radę. Modelu jeszcze nie dotykałem, szukam materiałów na przeróbki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 14 Września 2011 Share Napisano 14 Września 2011 Co do papieru to mogę podpowiedzieć ci coś co kiedyś stosowałem przy modelarstwie kartonowym. Cienką kartkę papieru nasączasz klejem CA (super glue). Jak wyschnie to szlifujesz powierzchnię papierem ściernym na gładko. Po czymś takim papier jest sztywny i można go ciąć na stosunkowo cienkie paski bez większych problemów. Trzeba tylko uważać aby się nie połamał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 14 Września 2011 Autor Share Napisano 14 Września 2011 bazylms, dzięki za rozwianie mich wątpliwości, czy wzmocnić papier. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 14 Września 2011 Share Napisano 14 Września 2011 Np. klejem cyjanopanowym: Kropelka, Super Glue (Pudzian), itd.. Moje doświadczenie np. w zaginaniu jest takie, że najpierw lekko nacinam karto skalpelem, wyginam np. pod kątem 45st., a szczelinę delikatnie szpachluje (cienki karton), przy grubszym możesz kleić ściankami. Trzeba uważać, potrenuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 16 Września 2011 Autor Share Napisano 16 Września 2011 Zgodnie z sugestiami poprawiłem chłodnicę oraz żaluzje. Myślę, że teraz wyglądają lepiej. Zamontowałem też amunicję i tutaj też miałem swoje widzimisię. Po lewej stronie dałem tylko jedną sztukę i rzuciłem na podłogę puste opakowanie (że niby pojazd był użyty bojowo). Półki zrobiłem z polistyrenu a pasy przytrzymujące z taśmy Tamiyi i kawałka drucika. Jak widać całkowicie puste półki wyszły mi trochę za duże. Co prawda nie będzie to aż tak widoczne po założeniu góry, ale myślę że je jeszcze poprawię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 16 Września 2011 Share Napisano 16 Września 2011 Zgodnie z sugestiami poprawiłem chłodnicę oraz żaluzje. Myślę, że teraz wyglądają lepiej. Hmm, "Milczenie Owiec" ?? Nie wiem czy sam bym lepiej zrobił, ale .. moim zdaniem powinieneś je zrobić pod kątem. Źródło: Wiki. Źródło: Missing Źródło: hgw?? wnętrze jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 16 Września 2011 Autor Share Napisano 16 Września 2011 Wiesz co, nawet myślałem czy by nie zrobić ich pod kątem, ale chciałem możliwie najbardziej odsłonić detale silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 16 Września 2011 Share Napisano 16 Września 2011 Ale one nie rozchylały się pod kątem 43st. tylko 30st., dlatego aby nie przestrzelono chłodnicy. Nawet jak były rozchylone, pocisk wystrzelony z przodu nie wpadł do silnika. W monografii wyd. (chyba) Osprey było to opisane i rozrysowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 16 Września 2011 Autor Share Napisano 16 Września 2011 Widać za mało szukałem, bo tego nie wiedziałem. Czyli do poprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 16 Września 2011 Share Napisano 16 Września 2011 To dobrze, co do szukania, to ja po moich (nie forowych) wpadkach z malowanie, oznaczeniem itd.. szukam teraz z uporem maniaka fotek, źródeł i pytam się. fajna strona z bardzo dużą ilością fotek: http://www.zigrep.ru/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 16 Września 2011 Autor Share Napisano 16 Września 2011 fajna strona z bardzo dużą ilością fotek: http://www.zigrep.ru/ Dzięki, na pewno się przyda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 16 Września 2011 Share Napisano 16 Września 2011 Będę natrętny, ale żaluzje do poprawy - niestety dalej krzywo (na temat kąta się nie wypowiadam bo się nie znam). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 17 Września 2011 Autor Share Napisano 17 Września 2011 Grill wersja 3.0. Jakoś poprzedni bardziej mi się podobał, ale niech już będzie. Zmęczył mnie ten element i w dodatku na zdjęciach wyszedł jakoś niekorzystnie, ale prawdopodobnie tak już zostanie. Oprócz żaluzji poprawiłem także półki pod amunicję. No i chyba najważniejsze. Bardzo jestem zaskoczony jak Roden rozwiązał problem wieżyczki. Kilka razy sprawdzałem instrukcję oraz ramki, ale znalazłem tam tylko siedzenie, bez urządzeń sterujących. Te dorobiłem z plastikowych ramek, kawałków polistyrenu oraz pokrętła z drucików. Poprawiłem też samo siedzenie. Wszystko ładnie pasuje i nie ma problemów z wyjmowaniem i obracaniem wieżyczki. Dorobiłem także gaśnicę na tylnej płycie, bo o tym projektantom też się zapomniało. Tak mi się wydaje, że wnętrze mam już skończone, czyli teraz zabiorę się za jego malowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi