filipsg Napisano 19 Września 2011 Share Napisano 19 Września 2011 Jako że jestem na tym forum nowy, dzień dobry, cześć i czołem wszystkim Trafiłem tu dzięki Twitchowi i jako osoba która dopiero co zaczyna zabawę z brudzeniami itp., bardzo liczę na wasze wsparcie w budowie. Aktualnie na warsztacie mam M-10 z Italeri. Prace są już dosyć zaawansowane, i zas na brudzenie zbliża się wielkimi krokami Oto co na razie udało mi się zrobić: I trochę wnętrza: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 19 Września 2011 Share Napisano 19 Września 2011 Witam! Ładny model wybrałeś na początek! Prace są już dosyć zaawansowane, i zas na brudzenie zbliża się wielkimi krokami No chyba się lekko pośpieszyłeś. Model miejscami zmalowany, a nie wszystkie detale jeszcze polepione. To co zmalowane, jakieś takie nie bardzo... Prześwity widać tu i ówdzie. Jaką farbą malujesz i czym malujesz? Jeśli pędzlem, to polecam ci dobre stare Humbrole, bo są najlepsze do pędzla. Poza tm ja najpierw polepił bym wszystko do kupy, a dopiero wtedy można myśleć o malowaniu. Tak przynajmniej myślę i uważam że jest najwygodniej. Jeśli możesz to sklej na stałe przednie i tylne wózek. Gąski zadzierają je do góry i nieciekawie to wygląda. Z gąsienic odpada farba. Gąski są z polietylenu i jako takiego żadna farba się nie ima, chyba że najpierw je czymś zaimpregnujesz. Możesz to zrobić Sidoluxem i dopiero na ten podkład położyć farbę i wtedy raczej nic nie odpadnie. Ideał to Gunze Metal Primer, ale koszt tego świństwa jest wysoki i okrutnie śmierdzi. Sidolux na początek wystarczy. Poza tym model jest OK. Pracuj dalej i zamieszczaj zdjęcia. Będziemy podglądali i coś tam na pewno podpowiemy... I tyle.... Ps. Z tym brudzeniem to jeszcze się wstrzymaj... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 19 Września 2011 Autor Share Napisano 19 Września 2011 Na kadłubie są już wszystkie detale które będą w kolorze kadłuba, resztę dokleję jak już to wszystko będzie gotowe. Co do farb to od zawsze malowałem humbrolami ale do tego modelu ktoś polecił mi Pactrę. Niech no ja go tylko spotkam bo to tragedia jest. Z gąsienicami już chyba się nie uda nic zrobić bo cały kadłub sklejony i nie mam ich jak zdjąć, ale wielkimi krokami zbliża się lakierowanie, wtedy się je zabezpieczy. Mam jeszcze dwa pytania na przyszłość: wash na kadłubie robić po nałożeniu kalek, i czy użyć czarnej farby czy jakiejś innej? (Kalki będą polskie ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 19 Września 2011 Autor Share Napisano 19 Września 2011 Witam!Ładny model wybrałeś na początek! Szczerze to nie jest to mój pierwszy model, bo już trochę ich mam (mogę pokazać jak kogoś to zainteresuje) ale dopiero drugi w którym używam sido, lakierów, washa, pigmentów itd. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 Września 2011 Share Napisano 19 Września 2011 Pactrą też się da tylko dodaj sobie do niej 3-4 krople Tinner-a. Słyszałęm że ten model too stare academy wiesz może coś o tym? Pisz jak Ci się klei wszystko pasuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 19 Września 2011 Autor Share Napisano 19 Września 2011 Tak, nawet na wypraskach są jeszcze napisy Academy i tylko kalki są od makaroniarzy. Jakieś 30-40 złotych tańszy od tego w opakowaniu Academy. Ogólnie skleja się fajnie, ładne wnętrze. Z wad można wymienić gumowe gąski, słabe spasowanie płyt wieży i jamy po wypychaczach (tak się chyba nazywają te kółka w plastiku) ale nie są one zbyt widoczne. Mniej więcej 1/4 części w pudełku jest oznaczona jako ,,nieprzydatne" ale jest też trochę ekwipunku, kanistry, torby, zapasowe koło...bardzo fajny model ogólnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 20 Września 2011 Autor Share Napisano 20 Września 2011 Witam i przepraszam za posta pod postem, ale to ważne. Ostatnio zgubiła się klapa kierowcy z peryskopem. Tak więc gdyby ktoś jakimś CUDEM miał na składzie takie zbędne klapy i mógł mi je odsprzedać to byłbym wdzięczny. A jeżeli się nie znajdą to lepiej zostawić czołg bez klapy czy spróbować dorobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil83 Napisano 20 Września 2011 Share Napisano 20 Września 2011 Po pierwsze to nie czołg, tylko działo samobieżne. Poszukam w swoim bałaganie, ajka znajdę, dam znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 20 Września 2011 Autor Share Napisano 20 Września 2011 Oj tam oj tam, niszczyciel czołgów ;-) dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil83 Napisano 20 Września 2011 Share Napisano 20 Września 2011 Niestety, mimo najszczerszych chęci nie znalazłem:( Mogę jedynie wysłać Tobie wizjery z przezroczystego plastiku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 21 Września 2011 Autor Share Napisano 21 Września 2011 No cóż, zostanie bez klapy...na froncie zdarzają się różne rzeczy ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 9 Października 2011 Autor Share Napisano 9 Października 2011 Witam. Malowanie i sklejanie skończone. Model ma wybitnego pecha, pełno części się pogubiło (mimo że wszystko było w jednym pudle ) ale pomimo tych licznych braków nie jest chyba tak źle. Zdjęcia słabej jakosci bo tymczasowo do dyspozycji mam tylko aparat w telefonie. Pytanie do innego modelu (niedługo zacznę jego relację na forum): jak usunąć szpachlę z modelu? Znam metodę ze zmywaczem, ale muszę zmyć naprawdę duuuuużo szpachli (z całego modelu) i zmywaczem niezbyt to idzie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil83 Napisano 9 Października 2011 Share Napisano 9 Października 2011 Ładnie, czysto pomalowane. Ale łopata i siekiera nie powinny być srebrne. Czekam na dalsze prace. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 9 Października 2011 Autor Share Napisano 9 Października 2011 Jeżeli nie srebrne, to jakie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 9 Października 2011 Share Napisano 9 Października 2011 Jeżeli nie srebrne, to jakie? Farba GUN METAL np. Tamiyi lepiej nadaje się do malowania narzędzi na czołgach itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 10 Października 2011 Share Napisano 10 Października 2011 Model jest jasny a malujesz ciemną farbą, kleję to samo i wiem o co chodzi. Może przydało by się użyć jakiegoś podkładu i wtedy farba lepiej by kryła. Jestem na razie na etapie wózków , mam pytanie dużo przy nim jest szpachlowania??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 10 Października 2011 Autor Share Napisano 10 Października 2011 Na wieży pójdzie trochę szpachli na kółka po wypychaczach i ściany, to chyba wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 14 Października 2011 Autor Share Napisano 14 Października 2011 Na moim TD pojawiły się już kalki Pierwszej Pancernej, od jutra biorę się za wash Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 14 Października 2011 Share Napisano 14 Października 2011 Poproszę o lepsze zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 18 Października 2011 Autor Share Napisano 18 Października 2011 No, już położyłem tego łosza. idealnie nie jest, jeszcze się muszę duuuużo pouczyć, ale myślę że idę do przodu :-) Jak tylko znajdę czas zabieram się do dalszych zmagań. PS: Da się robić zacieki emaliami (Pactra)? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil83 Napisano 19 Października 2011 Share Napisano 19 Października 2011 Nawet nieźle wygląda Twój model. Zacieki najlepiej robić olejnymi farbami dla plastyków. Ja robię zacieki za jednym zamahem z łoszem. Maluję cały model rozcieńczoną farbą olejną, a następnie ścieram patyczkami do uszu nadmiar farby. Robię to aż do satysfakcjonującego mnie momentu. Tylko pamiętaj o zabezpieczeniu modelu sidoluxem. A łosz robiłeś akrylami?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 19 Października 2011 Autor Share Napisano 19 Października 2011 Tak, Pactrą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 22 Października 2011 Autor Share Napisano 22 Października 2011 Pigmenty nałożone, model skończony w 99% (nie polakierowany, żeby jeszcze można było zrobić poprawki) Czekam na Wasze opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 22 Października 2011 Share Napisano 22 Października 2011 Fajny ja dziś wszedłem do środka swojego i maluję na biało. Mam pytanko robiłeś mu wash w środku ? Wnętrze jest mało widoczne opłaca się robić tam obicia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 22 Października 2011 Autor Share Napisano 22 Października 2011 To zależy już tylko od Ciebie. Ja zrobiłem tylko wash i pigmenty, bo obicia mi się nie podobają. Kwestia gustu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi