Skocz do zawartości

M-10 Achilles Italeri

filipsg

Rekomendowane odpowiedzi

Jako że jestem na tym forum nowy, dzień dobry, cześć i czołem wszystkim Trafiłem tu dzięki Twitchowi i jako osoba która dopiero co zaczyna zabawę z brudzeniami itp., bardzo liczę na wasze wsparcie w budowie. Aktualnie na warsztacie mam M-10 z Italeri. Prace są już dosyć zaawansowane, i zas na brudzenie zbliża się wielkimi krokami Oto co na razie udało mi się zrobić:

DSC00919.jpg DSC00920.jpg DSC00921.jpg DSC00922.jpg DSC00923.jpg DSC00916.jpg

I trochę wnętrza:

DSC00909.jpg DSC00908.jpg DSC00906.jpg

Witam!

Ładny model wybrałeś na początek!

Prace są już dosyć zaawansowane, i zas na brudzenie zbliża się wielkimi krokami

No chyba się lekko pośpieszyłeś. Model miejscami zmalowany, a nie wszystkie detale jeszcze polepione. To co zmalowane, jakieś takie nie bardzo... Prześwity widać tu i ówdzie. Jaką farbą malujesz i czym malujesz? Jeśli pędzlem, to polecam ci dobre stare Humbrole, bo są najlepsze do pędzla. Poza tm ja najpierw polepił bym wszystko do kupy, a dopiero wtedy można myśleć o malowaniu. Tak przynajmniej myślę i uważam że jest najwygodniej.

Jeśli możesz to sklej na stałe przednie i tylne wózek. Gąski zadzierają je do góry i nieciekawie to wygląda. Z gąsienic odpada farba. Gąski są z polietylenu i jako takiego żadna farba się nie ima, chyba że najpierw je czymś zaimpregnujesz. Możesz to zrobić Sidoluxem i dopiero na ten podkład położyć farbę i wtedy raczej nic nie odpadnie. Ideał to Gunze Metal Primer, ale koszt tego świństwa jest wysoki i okrutnie śmierdzi. Sidolux na początek wystarczy.

Poza tym model jest OK. Pracuj dalej i zamieszczaj zdjęcia. Będziemy podglądali i coś tam na pewno podpowiemy...

I tyle....

Ps. Z tym brudzeniem to jeszcze się wstrzymaj...

Na kadłubie są już wszystkie detale które będą w kolorze kadłuba, resztę dokleję jak już to wszystko będzie gotowe. Co do farb to od zawsze malowałem humbrolami ale do tego modelu ktoś polecił mi Pactrę. Niech no ja go tylko spotkam bo to tragedia jest. Z gąsienicami już chyba się nie uda nic zrobić bo cały kadłub sklejony i nie mam ich jak zdjąć, ale wielkimi krokami zbliża się lakierowanie, wtedy się je zabezpieczy. Mam jeszcze dwa pytania na przyszłość: wash na kadłubie robić po nałożeniu kalek, i czy użyć czarnej farby czy jakiejś innej? (Kalki będą polskie )

Witam!

Ładny model wybrałeś na początek!

Szczerze to nie jest to mój pierwszy model, bo już trochę ich mam (mogę pokazać jak kogoś to zainteresuje) ale dopiero drugi w którym używam sido, lakierów, washa, pigmentów itd.

Pozdrawiam

Pactrą też się da tylko dodaj sobie do niej 3-4 krople Tinner-a. Słyszałęm że ten model too stare academy wiesz może coś o tym? Pisz jak Ci się klei wszystko pasuje?

Tak, nawet na wypraskach są jeszcze napisy Academy i tylko kalki są od makaroniarzy. Jakieś 30-40 złotych tańszy od tego w opakowaniu Academy. Ogólnie skleja się fajnie, ładne wnętrze. Z wad można wymienić gumowe gąski, słabe spasowanie płyt wieży i jamy po wypychaczach (tak się chyba nazywają te kółka w plastiku) ale nie są one zbyt widoczne. Mniej więcej 1/4 części w pudełku jest oznaczona jako ,,nieprzydatne" ale jest też trochę ekwipunku, kanistry, torby, zapasowe koło...bardzo fajny model ogólnie.

Witam i przepraszam za posta pod postem, ale to ważne. Ostatnio zgubiła się klapa kierowcy z peryskopem. Tak więc gdyby ktoś jakimś CUDEM miał na składzie takie zbędne klapy i mógł mi je odsprzedać to byłbym wdzięczny. A jeżeli się nie znajdą to lepiej zostawić czołg bez klapy czy spróbować dorobić?

• 3 weeks later...

Witam. Malowanie i sklejanie skończone. Model ma wybitnego pecha, pełno części się pogubiło (mimo że wszystko było w jednym pudle ) ale pomimo tych licznych braków nie jest chyba tak źle. Zdjęcia słabej jakosci bo tymczasowo do dyspozycji mam tylko aparat w telefonie.

M-10006.jpg M-10001.jpg M-10002.jpg M-10003.jpg M-10004.jpg M-10005.jpg

Pytanie do innego modelu (niedługo zacznę jego relację na forum): jak usunąć szpachlę z modelu? Znam metodę ze zmywaczem, ale muszę zmyć naprawdę duuuuużo szpachli (z całego modelu) i zmywaczem niezbyt to idzie.

Pozdrawiam.

Model jest jasny a malujesz ciemną farbą, kleję to samo i wiem o co chodzi. Może przydało by się użyć jakiegoś podkładu i wtedy farba lepiej by kryła. Jestem na razie na etapie wózków , mam pytanie dużo przy nim jest szpachlowania???

Nawet nieźle wygląda Twój model. Zacieki najlepiej robić olejnymi farbami dla plastyków. Ja robię zacieki za jednym zamahem z łoszem. Maluję cały model rozcieńczoną farbą olejną, a następnie ścieram patyczkami do uszu nadmiar farby. Robię to aż do satysfakcjonującego mnie momentu. Tylko pamiętaj o zabezpieczeniu modelu sidoluxem. A łosz robiłeś akrylami??