PiterATS Napisano 20 Maja 2007 Napisano 20 Maja 2007 Witam Chciałbym przedstawić dioramę zatytułowaną "Ardeny 1944". Przewodnim tematem jest tutaj przejeżdżający przez zaśnieżoną, leśną przesiekę czołg Tiger II, gdzieś w Ardenach. Jest to dioramka wykonana w skali 1:72. Model pochodzi z zestawu Italeri, jeszcze bez figurki dowódcy. Dioramkę wykonał mój kolega Sławek Witkowski z Łambinowic. Nadmienię tylko, że Sławek od niedawna jest już seniorem, a modelarstwem zainteresował się dopiero nieco ponad pół roku temu. Prezentowany tu model jest jego pierwszym w życiu, jaki kiedykolwiek wykonał. I jeszcze kilka zdjęć z figurką dowódcy, dodaną nieco później: Pozdrawiam Cytuj
DBauer Napisano 21 Maja 2007 Napisano 21 Maja 2007 Ładny. Ja robie modele kilka miesiecy dluzej a takiego bym nie potrafil. Zauwazylem ze pod spodem ma letnie malowanie na pierwszy zut oka mozna bylo pomyslec ze jest czarno-bialy Gratulacje. Kiedy zaczolem okazalo sie ze jestem w seniorach a jestem slabszy od wiekszosci juniorów :( Dodam tez ze ta dioramka jest rzeczywiscie zimna brrr! Cytuj
Jakub W. Napisano 22 Czerwca 2007 Napisano 22 Czerwca 2007 Makietka jest SUPER, tym bardziej że jest w tak małej skali. Ale co do zdjęć, tło w postaci twojego mieszkania(chyba twojego) nie jest najlepsze, powinienieś użyć jakiegoś zdjęcia w tle bądź bristola tzn. Oprzeć bristol np. o ściane tak by zrobił łuk między podłogą a ścianą. Na ów bristolu położyć makietke. I pstrykać zdjęcia, a tło będzie w kolorze bristolu. Może nie brzmi to zbyt logicznie ale mam nadzieje że rozumiesz. Cytuj
Pafek Napisano 7 Sierpnia 2007 Napisano 7 Sierpnia 2007 Z czego są drzewka i drewno leżące w stosie? Cytuj
Marudek Napisano 7 Sierpnia 2007 Napisano 7 Sierpnia 2007 Hej! A czy ten Tiger II nie powinien miec oznaczen? Moze chociaz krzyza na bokach wiezy? Czy na zime je zamalowywali? Pozdro, Marudek Cytuj
valpurgius Napisano 8 Sierpnia 2007 Napisano 8 Sierpnia 2007 Krzyży Niemcy na wieżach czołgów raczej nie malowali. A ten model chyba w instrukcji cały był zamazany na biało, z tego co kojarzę Cytuj
PiterATS Napisano 8 Sierpnia 2007 Autor Napisano 8 Sierpnia 2007 A więc tak. Drzewko to nic innego jak kawałek korzenia. W sumie przekopaliśmy spory kawałek ziemi koło modelarni, aby znaleźć odpowiedni korzeń. Czołg ma oznaczenia, ale wszystkie zostały zamalowane przy maskowaniu na biało. Taka niemiecka przezorność Cytuj
tornado Napisano 8 Sierpnia 2007 Napisano 8 Sierpnia 2007 Masz zdolnego kolegę, pierwszy model a wykonanie Cytuj
PiterATS Napisano 8 Sierpnia 2007 Autor Napisano 8 Sierpnia 2007 Masz zdolnego kolegę, pierwszy model a wykonanie W sumie Sławek bawił się kiedyś elektroniką precyzyjną i pirotechniką, więc ma spore zdolności manualne, a to jak wiadomo się przydaje. Zresztą kończy już swój drugi model- Demaga z Italeri w 1/35. Model oczywiście zaprezentuję na forum. Cytuj
olej Napisano 9 Września 2007 Napisano 9 Września 2007 elo, fajna makieta- jak zrobiłeś to że prześwituje letnie malowanie? Rozcieńczona farba? Cytuj
TKS-AP Napisano 12 Września 2007 Napisano 12 Września 2007 Na normalny letni kamuflaz naniesiona pedzlem biala farba (nedokladnie, tak jakby ktos malowal czolg za pomoca miotly) i delikatnie calosc przykurzone aerografem. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi