bobolo Napisano 23 Września 2011 Share Napisano 23 Września 2011 Witam, jestem tu nowy i chciałbym pochwalić się swoim pierwszym modelem. Wszystko zrobiłem sam, zostało mi jedynie przyklejenie kalkomanii i będzie koniec. Zdaje sobie sprawę, że jest to porażka modelarska, ale od czegoś trzeba zacząć. Oto zdjęcia. (model firmy academy) Użyłem malowania według informacji w pudełku. A zacieki na kadłubie i szpara na grzbiecie, no cóż... ciągle się uczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 23 Września 2011 Share Napisano 23 Września 2011 Malowałeś go metodą zanurzeniową moja rada taka :zanim zabierzesz się za kolejny model ,poczytaj na forum na temat sklejania ,szpachlowania szlifowania ,malowania ,bo to co tutaj pokazałeś ...ech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bobolo Napisano 23 Września 2011 Autor Share Napisano 23 Września 2011 Nie, po prostu, wiadomo, początki są zawsze ciężkie, co widać na powyższym przykładzie. Poza tym zawsze miałem dwie lewe ręce do wszystkich precyzyjnych technicznych rzeczy, ale pracuję nad tym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nicpon Napisano 23 Września 2011 Share Napisano 23 Września 2011 (edytowane) Obejrzyj na youtube program tv o modelarstwie "Plastikowy hit" Użytkownik SergionexPL ma 12 odcinków na swoim profilu. Polecam naprawdę taki poradnik w formie video, może nie ma tam wszystkiego ale wyrobi jakieś podstawowe pojęcie o warsztacie, podstawie prac itd. hmm tak się zastanowiłem chwile. Może to jakaś prowokacja z tym modelem Edytowane 23 Września 2011 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
error.exe Napisano 23 Września 2011 Share Napisano 23 Września 2011 yup fajnie, że się za sklejanie zabrałeś, ale popracuj trochę nad warsztatem i cierpliwością bo pewnie jej tutaj zabrakło model wygląda jak moje pierwsze modele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek_G Napisano 23 Września 2011 Share Napisano 23 Września 2011 Pytanie: ile masz lat ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 24 Września 2011 Share Napisano 24 Września 2011 + za skończenie modelu, no może jeszcze kalkomanie byś położył, zawsze byś zyskał jakieś nowe doświadczenie - złożenie i malowanie, ale z tego to pewnie sam sobie zdajesz sprawę Następnym razem pomaluj także wnętrze. P.S. bardziej doświadczonych kolegów proszę się wstrzymać od komentarzy typu: "tylko nie "utop" pilota" itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 24 Września 2011 Share Napisano 24 Września 2011 Petarda i będzie finito... hehehe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bobolo Napisano 24 Września 2011 Autor Share Napisano 24 Września 2011 Mam 17 lat. I dzięki za link do programu, na pewno się przyda. A kalkomanie będą lada dzień, ale zastanawiam się czy pokazywać potem model, bo ciężko u mnie dostać taki lakier, żeby zrobić coś z tym świeceniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek_G Napisano 24 Września 2011 Share Napisano 24 Września 2011 Skoro to pierwszy model i 17 lat to jeszcze ujdzie. Każdy kiedyś zaczynał. Polecam poczytać forum. Szczególnie tu http://modelwork.pl/viewforum.php?f=104 Naklej kalki i zrób zdjęcia. Spróbuj pomalować model sidoluxem potem połóż kalki na to możne by sidolux albo jakiś lakier matowy np Tamyi w Spray. Bo jak sadze malowałeś pędzlem. Poza tym ćwiczenie czyni mistrza. Czyli sklejaj sklejaj sklejaj i staraj się żeby każdy następny był lepszy od poprzedniego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bobolo Napisano 24 Września 2011 Autor Share Napisano 24 Września 2011 A co do tego sidoluxu, bo na razie nie mam aerografu, to czy mogę użyć po prostu pędzla? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nicpon Napisano 24 Września 2011 Share Napisano 24 Września 2011 A co do tego sidoluxu, bo na razie nie mam aerografu, to czy mogę użyć po prostu pędzla? Tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bobolo Napisano 24 Września 2011 Autor Share Napisano 24 Września 2011 Dobra, to lista zakupów zrobiona, ale tak sobie myślę, że na pierwszy model nie będę chyba dawał wash'a, tylko po sidoluxie walnę jakimś matem i będzie git Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
error.exe Napisano 24 Września 2011 Share Napisano 24 Września 2011 Moim zdaniem wash to jedna z prostszych technik także nie wahaj się wykorzystaj ten model, który zrobiłeś do prób ja tak zawsze robię Wypróbowuję technikę na samolocie doświadczalnym zanim zrobię to na poważaniejszym modelu ;) a tak BTW czy ty przypadkiem dziś w Katowicach w modelarskim washa nie kupowałeś ? :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bobolo Napisano 24 Września 2011 Autor Share Napisano 24 Września 2011 Nie, do Katowic mam ok. 300 kilometrów, więc raczej nie ja A poza tym musiałbym albo kupić gotowego washa, ale to odpada bo najbliższy sklep modelarski mam 100 km od domu, albo kupić Van Goghi, ale to też odpada, bo nie znam w pobliżu sklepu z takimi farbami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nicpon Napisano 24 Września 2011 Share Napisano 24 Września 2011 Nie, do Katowic mam ok. 300 kilometrów, więc raczej nie ja A poza tym musiałbym albo kupić gotowego washa, ale to odpada bo najbliższy sklep modelarski mam 100 km od domu, albo kupić Van Goghi, ale to też odpada, bo nie znam w pobliżu sklepu z takimi farbami. Ja jestem w podobnej sytuacji, najbliższy sklep o którym wiem jest oddalony ponad 100km, ale to nie jest problem w necie jest mnóstwo sklepów internetowych. Musisz mieć tylko kasę, chęci i wiedzieć co chcesz kupić a żadnych problemów z dostępem do artykułów modelarskich nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rizzi GT Napisano 24 Września 2011 Share Napisano 24 Września 2011 Malowałeś go metodą zanurzeniową moja rada taka :zanim zabierzesz się za kolejny model ,poczytaj na forum na temat sklejania ,szpachlowania szlifowania ,malowania ,bo to co tutaj pokazałeś ...ech Jak miałem naście lat czyli wieki temu ... wcale nie malowałem modeli, sklejałem taki w 1h i finito. Plus, że go skończyłeś i, że sam widzisz średniawy efekt. Koledzy wyżej już wymienili metody pomocne w przyszłych postępach. Nie zapominajmy, iż wyśmianie raczej zniechęci człowieka do dalszych prac i postępów. Przy małej pomocy za lat kilka może kopara co niektórym mistrzom opaść ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bobolo Napisano 25 Września 2011 Autor Share Napisano 25 Września 2011 Dzięki za miłe słowa A co do sidoluxu, to czy owiewkę też pokryć, czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 25 Września 2011 Share Napisano 25 Września 2011 Nie. Części przezroczyste musisz zamaskować tak, żeby oszklenie było przezroczyste a ramy pomalowane na odpowiedni kolor. To, co ma byc przejrzyste na koniec musi być zamaskowane cały czas, póki nanosisz jakiekolwiek chemikalia na model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 25 Września 2011 Share Napisano 25 Września 2011 Michał nie do końca tak z tym sido, jeśli pokryjesz owiewkę sidoluksem /ale oczywiście nie na modelu a przed przyklejeniem/ będzie bardziej przezroczysta ,znikną drobne ryski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bobolo Napisano 20 Listopada 2011 Autor Share Napisano 20 Listopada 2011 Witam po dłuższej przerwie, kalki zrobione, trochę na dziobie się nałożyły, ale jest to model testowy, więc uczę się. Samolot pokryty sidoluxem, planuję go jeszcze machnąć jakimś lakierem matowym. Jaką firmę byście polecili? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bobolo Napisano 20 Listopada 2011 Autor Share Napisano 20 Listopada 2011 Witam po dłuższej przerwie, kalki zrobione, trochę na dziobie się nałożyły na siebie, ale jest to model testowy, więc uczę się. Samolot pokryty sidoluxem, planuję go jeszcze machnąć jakimś lakierem matowym. Jaką firmę byście polecili? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ari Napisano 20 Listopada 2011 Share Napisano 20 Listopada 2011 Może zostaw już ten model taki jaki jest i zajmij się jakimś innym przy którym zastosujesz się do rad bardziej doświadczonych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi