Skocz do zawartości

Pierwszy model - F104G

bobolo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jestem tu nowy i chciałbym pochwalić się swoim pierwszym modelem. Wszystko zrobiłem sam, zostało mi jedynie przyklejenie kalkomanii i będzie koniec. Zdaje sobie sprawę, że jest to porażka modelarska, ale od czegoś trzeba zacząć. Oto zdjęcia. (model firmy academy)

dsc08684h.jpg

dsc08687hd.jpg

dsc08689r.jpg

dsc08690e.jpg

Użyłem malowania według informacji w pudełku. A zacieki na kadłubie i szpara na grzbiecie, no cóż... ciągle się uczę.

Obejrzyj na youtube program tv o modelarstwie "Plastikowy hit"

Użytkownik SergionexPL ma 12 odcinków na swoim profilu. Polecam naprawdę taki poradnik w formie video, może nie ma tam wszystkiego ale wyrobi jakieś podstawowe pojęcie o warsztacie, podstawie prac itd.

hmm tak się zastanowiłem chwile. Może to jakaś prowokacja z tym modelem

Edytowane przez Gość

+ za skończenie modelu, no może jeszcze kalkomanie byś położył, zawsze byś zyskał jakieś nowe doświadczenie

- złożenie i malowanie, ale z tego to pewnie sam sobie zdajesz sprawę

Następnym razem pomaluj także wnętrze.

P.S. bardziej doświadczonych kolegów proszę się wstrzymać od komentarzy typu: "tylko nie "utop" pilota" itp

Mam 17 lat. I dzięki za link do programu, na pewno się przyda. A kalkomanie będą lada dzień, ale zastanawiam się czy pokazywać potem model, bo ciężko u mnie dostać taki lakier, żeby zrobić coś z tym świeceniem.

Skoro to pierwszy model i 17 lat to jeszcze ujdzie. Każdy kiedyś zaczynał. Polecam poczytać forum. Szczególnie tu http://modelwork.pl/viewforum.php?f=104

Naklej kalki i zrób zdjęcia. Spróbuj pomalować model sidoluxem potem połóż kalki na to możne by sidolux albo jakiś lakier matowy np Tamyi w Spray. Bo jak sadze malowałeś pędzlem.

Poza tym ćwiczenie czyni mistrza. Czyli sklejaj sklejaj sklejaj i staraj się żeby każdy następny był lepszy od poprzedniego.

Moim zdaniem wash to jedna z prostszych technik także nie wahaj się wykorzystaj ten model, który zrobiłeś do prób ja tak zawsze robię Wypróbowuję technikę na samolocie doświadczalnym zanim zrobię to na poważaniejszym modelu ;)

a tak BTW czy ty przypadkiem dziś w Katowicach w modelarskim washa nie kupowałeś ? :P

Nie, do Katowic mam ok. 300 kilometrów, więc raczej nie ja

A poza tym musiałbym albo kupić gotowego washa, ale to odpada bo najbliższy sklep modelarski mam 100 km od domu, albo kupić Van Goghi, ale to też odpada, bo nie znam w pobliżu sklepu z takimi farbami.

Nie, do Katowic mam ok. 300 kilometrów, więc raczej nie ja

A poza tym musiałbym albo kupić gotowego washa, ale to odpada bo najbliższy sklep modelarski mam 100 km od domu, albo kupić Van Goghi, ale to też odpada, bo nie znam w pobliżu sklepu z takimi farbami.

Ja jestem w podobnej sytuacji, najbliższy sklep o którym wiem jest oddalony ponad 100km, ale to nie jest problem w necie jest mnóstwo sklepów internetowych. Musisz mieć tylko kasę, chęci i wiedzieć co chcesz kupić a żadnych problemów z dostępem do artykułów modelarskich nie ma.

Malowałeś go metodą zanurzeniową

moja rada taka :zanim zabierzesz się za kolejny model ,poczytaj na forum na temat sklejania ,szpachlowania szlifowania ,malowania ,bo to co tutaj pokazałeś ...ech

Jak miałem naście lat czyli wieki temu ... wcale nie malowałem modeli, sklejałem taki w 1h i finito. Plus, że go skończyłeś i, że sam widzisz średniawy efekt. Koledzy wyżej już wymienili metody pomocne w przyszłych postępach.

Nie zapominajmy, iż wyśmianie raczej zniechęci człowieka do dalszych prac i postępów. Przy małej pomocy za lat kilka może kopara co niektórym mistrzom opaść ...

Nie. Części przezroczyste musisz zamaskować tak, żeby oszklenie było przezroczyste a ramy pomalowane na odpowiedni kolor. To, co ma byc przejrzyste na koniec musi być zamaskowane cały czas, póki nanosisz jakiekolwiek chemikalia na model.

• 1 month later...

Witam po dłuższej przerwie, kalki zrobione, trochę na dziobie się nałożyły, ale jest to model testowy, więc uczę się. Samolot pokryty sidoluxem, planuję go jeszcze machnąć jakimś lakierem matowym. Jaką firmę byście polecili?

Witam po dłuższej przerwie, kalki zrobione, trochę na dziobie się nałożyły na siebie, ale jest to model testowy, więc uczę się. Samolot pokryty sidoluxem, planuję go jeszcze machnąć jakimś lakierem matowym. Jaką firmę byście polecili?

dsc09166x.jpg

dsc09169.jpg

dsc09170t.jpg

dsc09172f.jpg

dsc09174o.jpg

dsc09175g.jpg