marek1974 Posted October 16, 2011 Share Posted October 16, 2011 Przedstawiam mój pierwszy warsztat na tym forum.Będzie to KW-1 w malowaniu jak na pudle,model będzie wzbogacony elementami fototrawionymi Lion Roar,gąski chyba zastosuję z Friulmodel.Każda Wasza uwaga,sugestia jest mile widziana. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Markuz Posted October 16, 2011 Share Posted October 16, 2011 Super ze kolejny KW zawitał do warsztatu. Co prawda nie moja skala ale będę się przyglądał budowie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bazylms Posted October 16, 2011 Share Posted October 16, 2011 Jak będziesz kupował gąski z friula to zwróć uwagę które chcesz. Są dwa typy - normalne i lekkie (na co drugim ogniwie nie ma zęba). Ja omyłkowo wziąłem te drugie i to dwa zestawy. A że są drogie to takie już zostaną. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marek1974 Posted October 17, 2011 Author Share Posted October 17, 2011 Dzięki ,z tymi gąskami to niemiałem pojęcia że są dwa rodzaje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marek1974 Posted October 25, 2011 Author Share Posted October 25, 2011 Moje postępy z prac będą się pojawiały mniej więcej raz w tygodniu,ponieważ trochę czasu mi brakuje.Narazie sklejona została wanna oraz wieża.Elementy,które będą zastąpione fototrawionymi zostały usunięte i zaszpachlowane.Mocowania błotników przygotowane do klejenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bazylms Posted October 25, 2011 Share Posted October 25, 2011 Czy trumpek przypadkiem nie ma tych części osobno z powycinanymi środkami? Zdaje mi się że w moim KV-2 są. W KV-1 z Tamki też wywaliłem plastiki i dałem blachy. Odpadały mi co chwila. Ale jakoś w końcu dobrnąłem do końca. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marek1974 Posted October 25, 2011 Author Share Posted October 25, 2011 Te elementy ze śrubami trzeba usunąć z kadłuba i z błotnika, instrukcja od blaszek tak pokazuje,tylko te trójkątne uchwyty są w zestawie Trumpka,ale te pozostaną w wypraskach.Jakim klejem kleiłeś blachy,że odpadały?Ja zakupiłem Loctite Superglue z pędzelkiem do tego celu,ale przed klejeniem spróbuję odtłuścić powierzchnie spirytusem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bazylms Posted October 25, 2011 Share Posted October 25, 2011 Jaki Tamiya w żelu. Ale może źle je przygotowałem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamil83 Posted October 26, 2011 Share Posted October 26, 2011 Jedziesz dalej. Coś ostatnio dużo KW na warsztacie. Powodzenia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Paweł Czarnocki Posted October 26, 2011 Share Posted October 26, 2011 model będzie wzbogacony elementami fototrawionymi Lion Roar,gąski Dość bogaty ten zestaw blaszek. Jak się kształtuje jego cena ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marek1974 Posted October 26, 2011 Author Share Posted October 26, 2011 Zamawiałem w Lucky Model,czekałem na nie około miesiąca.Niewiem jak z ceną obecnie,ale rok temu dałem coś około 12 funtów.Zestawik jest niezły,zawiera aluminiową lufę,ale do modelu który wykonuję te osłony z siatki niepasują,są chyba do póżniejszej wersji.Jakie gąski są do tej wersji z Friula ATL-51,czy ATL-10? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Markuz Posted October 28, 2011 Share Posted October 28, 2011 Ładnie, ładnie, działaj dalej. Będę zaglądał regularnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marek1974 Posted October 30, 2011 Author Share Posted October 30, 2011 Prace posunęły się do przodu,prawie sklejony cały kadłub i wieża,przykleiłem blaszki,troszkę szpachlowania było w niektórych miejscach,ponieważ wklęsłości na powierzchni niektórych części były widoczne.Robię wersję z zamkniętymi włazami,jeszcze nie czuję się mocny w figurkach.Teraz zostało zawieszenie,koła,czyli monotonność. Lufa jest na razie zestawowa,wsadzona na styk,te osłony z siatki celowo powgniatałem,bo czołg będzie postarzany. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Markuz Posted October 30, 2011 Share Posted October 30, 2011 Sporo szpachli widzę. czyżby jakość Trumpka w 1/35 była gorsza nią Hobby Bossa w 1/48? Złożyłem już dwa KW i jestem na etapie składania trzeciego a szpachli użyłem naprawdę mikroskopijne ilości. Ładnie dawaj dalej. Kiedy malowanie?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamil83 Posted October 30, 2011 Share Posted October 30, 2011 Nieźle Ci idzie. Jedziesz dalej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Konrad C Posted October 30, 2011 Share Posted October 30, 2011 Już wiem co kupie następnego w 1/35.... Dawaj dalej! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts