Jump to content

KW-1 1942 Heavy cast turret 1:35 Trumpeter

marek1974
 Share

Recommended Posts

Przedstawiam mój pierwszy warsztat na tym forum.Będzie to KW-1 w malowaniu jak na pudle,model będzie wzbogacony elementami fototrawionymi Lion Roar,gąski chyba zastosuję z Friulmodel.Każda Wasza uwaga,sugestia jest mile widziana.

SAM_0815.JPG

SAM_0829.JPG

Jak będziesz kupował gąski z friula to zwróć uwagę które chcesz. Są dwa typy - normalne i lekkie (na co drugim ogniwie nie ma zęba). Ja omyłkowo wziąłem te drugie i to dwa zestawy. A że są drogie to takie już zostaną.

• 2 weeks later...

Moje postępy z prac będą się pojawiały mniej więcej raz w tygodniu,ponieważ trochę czasu mi brakuje.Narazie sklejona została wanna oraz wieża.Elementy,które będą zastąpione fototrawionymi zostały usunięte i zaszpachlowane.Mocowania błotników przygotowane do klejenia.

SAM_0840.JPG

Czy trumpek przypadkiem nie ma tych części osobno z powycinanymi środkami? Zdaje mi się że w moim KV-2 są. W KV-1 z Tamki też wywaliłem plastiki i dałem blachy. Odpadały mi co chwila. Ale jakoś w końcu dobrnąłem do końca.

Te elementy ze śrubami trzeba usunąć z kadłuba i z błotnika, instrukcja od blaszek tak pokazuje,tylko te trójkątne uchwyty są w zestawie Trumpka,ale te pozostaną w wypraskach.Jakim klejem kleiłeś blachy,że odpadały?Ja zakupiłem Loctite Superglue z pędzelkiem do tego celu,ale przed klejeniem spróbuję odtłuścić powierzchnie spirytusem.

Zamawiałem w Lucky Model,czekałem na nie około miesiąca.Niewiem jak z ceną obecnie,ale rok temu dałem coś około 12 funtów.Zestawik jest niezły,zawiera aluminiową lufę,ale do modelu który wykonuję te osłony z siatki niepasują,są chyba do póżniejszej wersji.Jakie gąski są do tej wersji z Friula ATL-51,czy ATL-10?

Prace posunęły się do przodu,prawie sklejony cały kadłub i wieża,przykleiłem blaszki,troszkę szpachlowania było w niektórych miejscach,ponieważ wklęsłości na powierzchni niektórych części były widoczne.Robię wersję z zamkniętymi włazami,jeszcze nie czuję się mocny w figurkach.Teraz zostało zawieszenie,koła,czyli monotonność.

SAM_0848.JPG

Lufa jest na razie zestawowa,wsadzona na styk,te osłony z siatki celowo powgniatałem,bo czołg będzie postarzany.

SAM_0850.JPG

Sporo szpachli widzę. czyżby jakość Trumpka w 1/35 była gorsza nią Hobby Bossa w 1/48? Złożyłem już dwa KW i jestem na etapie składania trzeciego a szpachli użyłem naprawdę mikroskopijne ilości.

Ładnie dawaj dalej. Kiedy malowanie??