Skocz do zawartości

Dzięki takim pamietamy o przeszłości. T-34/85

WilkU

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jestem młodym (15 lat) i początkującym modelarzem. Dziś pokażę wam swój model T-34/85. Jest to mój drugi czołg i mój piąty model.

Postanowiłem zrobić go zniszczonego i ubrudzonego,ponieważ nie lubię czystych modeli w szczególności T-34 :P

Proszę o komentowanie:

Sorry za jakość zdjęć postaram się później zrobić je w świetle dziennym.

2011-10-25%25252017.24.59.jpg

2011-10-25%25252017.26.03.jpg

2011-10-25%25252017.26.18.jpg

2011-10-25%25252017.26.35.jpg

2011-10-25%25252017.27.08.jpg

2011-10-25%25252017.27.43.jpg

2011-10-25%25252017.27.57.jpg

2011-10-25%25252017.28.32.jpg

2011-10-25%25252017.29.32.jpg

bypicasa2html.gifcreated by picasa2html.com

Nie podoba mi się nic w tym "modelu"

przejechał "Obcego" ? na kołach jakiś sluz ,wnętrzności ufoludka?

s5000384.jpg

wygląda tak jak by załoga tankowała go mazutem lub smołą

s5000388.jpg

A tu to sam nie wiem co myśleć ,Grigorii pawia puścił przez właz ?

s5000386p.jpg

I takich kwiatków jest cała masa

moja rada jest taka naucz sklejać się czysto modele i je malować a ślady eksploatacji zostaw na pózniej

Następępny model zacznij od warsztatu. A tu... ehh maskra. Ale jesteś jeszcze młody więc masz czas się uczyć. Przed malowaniem następnego modelu pomaluj jakieś próbki i pokaż. Zdaje się że malujesz pędzlem. Ktoś pewnie ci pomoże , bo ja tylko aero.

Robert dzięki za szczerość. Na kołach miało być błoto. A propo ,,smoły,, na bakach, chodziło o ropę naftową. Bo T-34 jeździły na niej. Nie każde początki muszą być dobre. Chyba zostanę przy Śmigłowcach.

Nie zrażaj się. Daj warsztat, zadawaj pytania a będzie lepiej. W twoim wieku jak robiłem modele to po farby jeździło się do składnicy harcerskiej w Katowicach. Jak miałeś szczęście to jakiegoś humbrola sie dostało. NIe przejmuj się i działaj dalej. Lepsze szczere opinie niż słodzenie nieprawdą.

I słuchaj to co mówią koledzy. Nie ma się co obrażać tylko wyciągać odpowiednie wnioski. Ktoś już tu wcześniej mówił naucz się przede wszystkim dobrze sklejać modele, bez szpar i nadlewek, potem ładnie pomaluj, a na całą resztę przyjdzie czas. Ja do tej pory uczę się podstarzania modeli i nie zawsze mi to wychodzi. A bawię się już w sklejanie ponad 20 lat. Żebyś zobaczył moje pierwsze modele to był dopiero koszmar.

Szczerze napisałem ,że wszystko jest nie tak ,jak bym miał napisać ,że jest dobrze to w ogóle bym się nie odzywał .Tak jak napisałem: staraj się czysto skleic model nastepnie czysto pomalować ,nie rób żadnego błota ani innych wynalazków, a tego Teciaka wrzuc do kreta bo go szkoda ,po szpachluj wyszlifuj gdzie trzeba i pomaluj jeszcze raz.Czym malujesz?/jakie farby/

Dzięki wszystkim za porady. W następnym modelu dostosuje się do nich. A co do farmb. Są to modelarskie farby ,,Pactra,, Modelu nie zmienię zostanie na pamiątkę.

Edytowane przez Gość

Jak pisałem dostosuje się do waszych rad. A tak szczerze mówiąc. Do czołgów przyciągnął mnie program na Discovery. Potem gra Word of Tanks. I wzięło mnie na ich sklejanie. Wcześniej miałem przygodę z kilkoma śmigłowcami :P A czołg to inna sprawa. Jeszcze raz dzięki za porady.

Każdego nas coś przyciągnęło. Jednych książki, filmy czy gry, innych koledzy lub opowieści weteranów. Ważne, że ogóle chce Ci się coś robić, że chcesz się doskonalić i sam wołasz o krytyczne uwagi. Bardzo Ci się to chwali.

Póki co jest słabo, ale przy sporej dawce cierpliwości, samozaparcia i przeczytanych wątków poradnikowych z modelu na model będzie coraz lepiej i ciekawiej.

Pamiętaj tylko nic na siłę i nic na szybko.

Powodzenia w kolejnych projektach!

Pozdrawiam

Kornik

No cóż nie jest to dobry model a ważne że chcesz!

Tak jak wspomniano wcześniej podpatrz warsztaty innych. Jak chcesz zrobić jakiś model to najpierw popatrz na zdjęcia oryginału, jak go jeszcze chcesz go poobijać to poszukaj na forum czy w nawet YouTube np.

-mimo iż jest o obijaniu modelu do gier bitewnych to jest też na filmiku fragment pokazujący t-34

A moim zdaniem , najważniejsze i godne gromkich braw , że kolega w ogóle chce sklejać!

W wieku 15 lat ,jego rówieśnicy ślęczą przed internetem całymi wieczorami wyszukując bzdurne filmiki na YouTube nie mając pojęcia o historii.

Chłopie ,sklejaj ,sklejaj , mogą być śmigłowce ,odrzutowce ,cokolwiek ,byleby sprawiało Ci przyjemność.

Nie przejmuj się opiniami na forum. Za parę lat ,Ty bedziesz mógł oceniać. Pozdro.

Kolego Dzidas proszę nie uogólniaj. Na naszą modelarnie uczęszczało już wielu modelarzy w wieku kolegi WilkU i młodszych, którzy całkiem nieźle sobie radzili. Dzieło jednego z nich można ujrzeć tutaj:

viewtopic.php?f=68&t=28412

Kolega Nugget skleja i historią interesuje się niezmiernie. Sam podrzucam mu literaturę.

Wiadomo, że nie każdy jest taki, ale uogólnianie w żadną stronę nie jest dobre. Ja trzymam kciuki za kolegę WilkU i innych młodych modelarzy. Oni przyjdą na nasze miejsce. Oby ich było jak najwięcej.

Pozdrawiam

Kornik

Dziękuje. Pozdrowienia dla Nugget-a, bardzo ładny KW. Nie dawno rozpocząłem swoją przygodę z czołgami. Jak pisałem wcześniej, jest to mój drugi model czołgu. Wcześniej zajmowałem się śmigłowcami. Jak kogoś to interesuje to tu macie temat: viewtopic.php?f=64&t=28403 (był to mój drugi model) Nie umiałem jeszcze wtedy robić dobrych zdjęć. Ale wróćmy do czołgów. Rozpocząłem przygodowe z nimi i nie zamierzam kończyć. Mam już na celu T-55 ,,Skif,, Przeczytałem już wiele tematów z warsztatu. Pozdrowienia dla kub-a, dzięki za link do filmiku. Na pewno mi się przyda przy następnym modelu. Warsztat otworze na początku Grudnia. Przez ten czas pouczę się co i jak.

Jeszcze nie kupiłem. Ale jak patrzyłem to Tamyja kosztuje ponad 100zł, a ja jestem dopiero początkujący i nie chce ryzykować.Zawsze lepiej zaryzykować 60 zł i czegoś się nauczyć, niż spaprać model za 140zł.

Kup Tamiye jak radzi bazylms i zrób ja prosto z pudla bez udziwnień i waloryzacji ( po prostu sklej i pomaluj dobrze model ) . Na waloryzacje rożnego typu przyjdzie czas jak nabierzesz praktyki w sklejaniu tanków. Pamiętaj ze " trening czyni mistrza " a do tego trzeba czasu i cierpliwości a nauka niestety kosztuje.