bazylms Napisano 17 Grudnia 2011 Share Napisano 17 Grudnia 2011 Pod nadzorem maszynisty niezły model się szykuje. Ładnie ci to wychodzi - oczywiście merytoryką zajmuje się nasz guru. Ja tylko oceniam walory artystyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek18 Napisano 17 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2011 Hmmm czyli mocowania do poprawy , się poprawi. Przyznam szczerze że dużo zdrowia mnie to kosztowało, ale tak tego nie zostawię. Faktycznie wzornikiem było to mocowanie zvezdy. Oczywiście dodam te wszystkie uchwyty, hak, i podniszczę koła. Reasumując, będę miał co przez weekhend robic Wielkie dzieki za pomoc, bo jak bym tak zrobił resztę to już by mi sie chyba nie chciało tego zmieniac Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek18 Napisano 24 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 24 Grudnia 2011 Witam wszystkich Z braku weny i czasu, apdejtu nie będzie bo i postępów brak Ale przecież zbliżają się święta, i z tej okazji chciałbym wszystkim życzyc zdrowych, wesołych, twórczych, i płodnych w czas na modelarstwo świąt . Masy prezentów, znaczy się modeli pod choinką. Wiadomo, jako prezenty powinno się dostawac tylko te najdroższe modele, bo tańsze to sobie sami kupimy I tu jeszcze dam takie: .................................................................................................... .................................................................................................... .................................................................................................... .................................................................................................... ............................, żeby każdy sobie wpisał wedle własnego uznania, co mu do głowy wpadnie, albo tkwi tam już długo Noo, i to by było tyle na dziś. Idę sprzątac bo mama mi zagroziła masakrą wśród modeli, jak sie będę opieprzał . Serdecznie wszystkich pozdrawiam!!! Bartek Małyszko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maszynista93 Napisano 2 Stycznia 2012 Share Napisano 2 Stycznia 2012 święta, święta i po świętach.. co nowego w temacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek18 Napisano 7 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 7 Stycznia 2012 Witam wszystkich!!! Heh jakoś mi umknął post maszynisty. Oczywiście że nic sie z modelem nie działo . Jakoś tak w szkole miałem trochę nauki, i w ogóle, i niesamowity leń mnie dopadł, i nic sie mi robic nie chiało, o . Ale wczoraj się przełamałem i zrobiłem w końcu te zbiorniki, pospawałem haki z przodu, zrobiłem próbę faktury odlewu na osłonie ckm-u, dorobiłem ten uchwyt holowniczy, i dorobiłem te poręcze które sa zamontowane na siatce:). Teraz parę zdjęc: Troszkę nie mogłem uchwycic spawów przy hakach za co sorki. Z drógiej strony jest dany jeden zbiornik na paliwo. I teraz zdjęcie holu, wiem że jest źle umieszczony, bo powinien byc wyżej, ale już mi się go nie chce zmieniac. Zwłaszcza że go obspawałem Na razie tyle. Teraz prace będą bardzo nie systematyczne bo się koniec semestru zbliża i będzie sporo nauki. Pozdrawiam Bartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 8 Stycznia 2012 Share Napisano 8 Stycznia 2012 Ważne że coś tam działasz. Też mam lenia, ale trzeba się zmobilizować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek18 Napisano 9 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2012 Heh a leń to chyba najgorsza rzecz jaka może się modelarzowi przytrafić A jak coś tam zdziałam to wrzucę zdjęcia. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek18 Napisano 9 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2012 Heh a leń to chyba najgorsza rzecz jaka może się modelarzowi przytrafić A jak coś tam zdziałam to wrzucę zdjęcia. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maszynista93 Napisano 1 Lutego 2012 Share Napisano 1 Lutego 2012 kolego dawaj mi tu zaraz aktualizacje co dobrego u D5-T słychać bo jak nie to, to ... to Cię wyprzedzę z tematem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek18 Napisano 2 Lutego 2012 Autor Share Napisano 2 Lutego 2012 hehehe maszynisto jak się dowiesz ile zrobiłem, to najprawdopodobniej zawisnę na jakiejś gałęzi Kłopot miałem taki że ostatnio straciłem całkowicie zapał do modelarstwa. Komputer i narty skutecznie pozbawiły mnie chęci do pracy przy teciaku. Od ostatniej aktualizacji, zdążyłem psiknąć model podkładem samochodowym, podgiąć błotniki i jeszcze ten ....... no tyle Wydaje mi się że model już powoli będzie zmierzał do malowanka, chyba że coś jeszcze wyłapiecie. Ferie są więc coś będę działał. Z tym malowaniem to też ciekawa sprawa, ponieważ posiadam kompresor, ale taki duuuuży, w garażu. A teraz mróz taki i w garażu zimno i nie wiem czy z malowaniem nie będę musiał poczekć aż zrobie sobie "lodówkowca". Co do malowania podkładem to wiem że się zbytnio nie popisałem, ale było to psikane z puchywięc..... Ale tam, co będzie to będzie na razie dodaje zdięcia: Nio, jedna strona wieży jeszcze do poprawy podkładu, jakoś ją chyba przegapiłem, oraz spawy przy tylnych hakach do zrobienia. Próbowałem je robić lutownicą ale to była pomyłka. Mam tutaj wielką proźbę, proszę, piszcie co wam nie pasuje, co się nie zgadza, bo chciałbym już powoli montaż zakończyć i przejść do malowania. Kurcze jeszcze się okazało że sklep modelarski w Żywcu został zamknięty i będę musiał sobie zamówić jakąś farbę. Bo coś mi się wydaje że mam tylko resztkę pactry Russian Green, a to stanowczo za mało No i na dziś tyle. Serdecznie wszystkich pozdrawiam, a maszyniście dziękuje za odgrzanie tematu, bo bym o nim całkiem zapomnial Pozdrawiam Leń Bartek Małyszko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maszynista93 Napisano 2 Lutego 2012 Share Napisano 2 Lutego 2012 no ogólnie ładnie nie zapomnij jednak o zawiasach do osłony transmisji ( pokrywa z siatką), o wspomnianych już przez ciebie spawach,gnieździe antenowym, uchwycie na tylnej klapie silnika, lampie oraz kablu do niej na tylnej płycie lekko widoczne są też znaczniki do mocowań świec oraz przewodów, w D5-T ich nie ma zapomniałeś chyba obspawać osłony podstawy wieży na bokach albo spawy są za delikatne zbiornik paliwa na lewej burcie w powinien być bliżej wieży w miejscy gdzie u ciebie jest zbiornik powinny być uchwyty na tzw. bambetle było by ciekawiej gdybyś dodał też numer odlewu wieży i taka mała uwaga techniczna - chyba niepotrzebnie pomalowałeś sobie te "sztyle" od łopat bo były przecież drewniane dobra, dosyć uwag czas na pochwałę muszę przyznać że ładnie wyszły Ci te spawy, koła też ładnie podniszczone można wiedzieć jaka decyzja z gąsienicami ? czekam na kolor bo nieźle się zapowiada pozdrawiam Damian - a teraz idę popracować nad moim D5-T Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
athlon5 Napisano 2 Lutego 2012 Share Napisano 2 Lutego 2012 a teraz idę popracować nad moim D5-T A co z leosiem ? Przepadł czy czeka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 2 Lutego 2012 Share Napisano 2 Lutego 2012 Pięknie wygląda. Jestem pod wrażeniem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maszynista93 Napisano 2 Lutego 2012 Share Napisano 2 Lutego 2012 a teraz idę popracować nad moim D5-T A co z leosiem ? Przepadł czy czeka? w naturze nic nie ginie, po prostu musiał CHWILOWO ustąpić miejsca komuś ładniejszemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
athlon5 Napisano 2 Lutego 2012 Share Napisano 2 Lutego 2012 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek18 Napisano 2 Lutego 2012 Autor Share Napisano 2 Lutego 2012 No i wiem co poprawić, dzięki Damian Z gąsienicami to mam nadal nie rozwiązaną sprawę, bo z jednej strony gąski bilka (niewiem jak z jakością i składalnością), a z drugiej gumowe gąski od afv clubu (podobno całkiem niezłe). Sam nie wiem. Kurcze miałem dodać ten nr na wieży, bo mi już o tym kolega maszynista pisał, a zpomniałem. Postaram się to zrobić. Jeśli chodzi o ten spaw na wiezy o którym pisałes to chodzi o to miejsce?? : Bo jeśli o to, to tam jest spaw, a jeśli nie to proszę o naprowadzenie A na malunki to znając życie trza będzie jeszcz trochę poczekać ...... Serdecznie wszystkich pozdrawiam. P.S. Maszynisto a tobie z tymi osłonami podstawy wieży to chodziło o te trójkątne wystające na burtach bocznycz elementy???? jeśli tak to już czaję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maszynista93 Napisano 3 Lutego 2012 Share Napisano 3 Lutego 2012 tak, chodziło o elementy na kadłubie oraz ten z drugiej strony co do gąsienic - jeśli jesteś w stanie poświęcić na nie nieco więcej pieniędzy to zdecydowanie AFV Club , Bilkowe wymagają znacznie więcej pracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek18 Napisano 3 Lutego 2012 Autor Share Napisano 3 Lutego 2012 Witam dziś mały updejcik, skromnie ale zawsze to do przodu. -ospawałem boczne osłony wieży -ospawałem tylne haki -podjąłem próbę wyskrobania numerów wieży -oraz usunąłem te znaczki do montażu tylnych zbiorników, i tego przewodu, czym on by nie był No i na razie wsio. Wiem że te spawy przy osłonie wieży nie są jakieś super, ale dostęp do nich był trudny i tak wyszły jak wyszły. Maszynisto a ty piszesz o tych gumowych taśmach od afv???? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maszynista93 Napisano 3 Lutego 2012 Share Napisano 3 Lutego 2012 oj sorki nie doczytałem (myślałem o plastikach) te gumowe z AFV są OK (tyle że nie są ruchome ale to ci przecież nie potrzebne) jeśli masz takie na składzie lub możesz mieć to nie ma się co zastanawiać ja też mam je założone i dobrze pomalowane ładnie się prezentują mimo iż stoją obok friueli zdecydowanie dawaj te spawy ładne tylko troszkę szerokie (głównie na prawej osłonie) jak na takie elementy, chociaż... Coraz ciekawiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek18 Napisano 3 Lutego 2012 Autor Share Napisano 3 Lutego 2012 Więc jak mi się uda to postaram się załatwic te gumiaczki i powinny byc ok Kurcze myślałem że ten podkład samochodowy sie nada, ale jest raczej średni. Bardzo łatwo go złuszczyc i marnie sie trzyma, ale co tam..... dzięki za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 3 Lutego 2012 Share Napisano 3 Lutego 2012 Dasz o szczegóły. Fajnie ci ten teciak wychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek18 Napisano 3 Lutego 2012 Autor Share Napisano 3 Lutego 2012 Drogi Bazylmsie ciesze się że ci się podoba, staram się jak potrafię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek18 Napisano 6 Marca 2012 Autor Share Napisano 6 Marca 2012 Witam jak już kiedyś tam pisałem mój warsztat będzie dla naprawdę wytrwałych. Po wieeeelkiej przerwie (choc miewałem już większe ), i po ciężkim boju stoczonym z moim aerografem , udało mi się położyc bazowy kolorek na moim teciaku. Chciałem spróbowac modulacji kolorów, jednak po uno - malarz ze mnie mierny jak na razie, i secondo - aero się zacinał pluł farbą i tym podobne. Ale po kolei. Najpierw aero, jako taka nędzna okolicznośc łagodząca. Kiedyś w porywie radości zakupiłem sobie aerograf, i jak zawsze nie posłuchałem kolegów doświadczonych z foruma, i nie kupiłem aerka ze zbiornikiem grawitacyjnym, tylko z bocznym zbiorniczkiem. Ogólnie nie polecam . Co do samego malowania, to znów zrobiłem dziurę w płocie, i zamiast russian green, użyłem olive green od gunze, a rozjaśnienia robiłem tą samą farbą z dodatkiem białej pactry. Wszystko rozcieńczane wodą. Troszkę żałuje że wcześniej nie zrobiłem preeshadingu, ale cóż ........... No ale czas na zdjęcia: Pisac, oceniac, bic, kopac,....... a może komuś sie spodoba Teraz detale do malowania........ potem kalki, chyba jednak pozostanę przy zestawowych kalkach i będzie rusek (koszty). No i washe, płukanki, i może co z tego będzie. A jak nie to do kreta i znów rok do tyłu :D:D:. Jak na razie to tyle. Gratuluję wytrwałości bo ja bym sobie juz dał spokój Serdecznie wszystkich pozdrawiam Bartek Leń Małyszko alias Mongoł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 7 Marca 2012 Share Napisano 7 Marca 2012 Nie no całkiem ładnie jak na takie trudności techniczne. Rzekłbym nawet bardzo ładnie. Generalnie to zauważyłem przy swoich modelach, ze czasami wygląd ostateczny tak bardzo różni się od początkowego, że nie ma co za bardzo się przejmować jak na początku coś jest nie tak. Jest dobrze. A teraz w sprawie aero. Mam z bocznym zbiorniczkiem, który jest przykręcany i nigdy nie miałem z nim problemu. Może to konsystencja farby? Ją maluje Tamiya, bo Vallejo mi zapach aero. Próbowałem już wielu rzeczy i nie dwie z nimi rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek18 Napisano 7 Marca 2012 Autor Share Napisano 7 Marca 2012 Właśnie, wydaje mi się że mój problem polega na dobieraniu konsystencji farby. Raz za gęsta raz zbyt rozcieńczona. A czasem aero malowało pięknie. Hmmm to jest kwestia doświadczenia. Aerografem pomalowałem dopiero 5 modeli, i widocznie to jeszcze dużo za mało. Co do farb Tamki to przyznam sie że jeszcze nigdy z nimi nie pracowałem . Trzeba będzie spróbowac. Mam w planie dośc mocno styrac teciaka, więc możliwe że uda sie troszkę ukryc niektóre błędy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi