Skocz do zawartości

M966 Tow Missile Carrier

morfeusz_76

Rekomendowane odpowiedzi

Witam:)

Startuje z warsztatem modeliku z Academy skala oczywiście 1:35. Model bez jakichkolwiek zestawów waloryzacyjnych-jedynie wkład własny. W pierwszej kolejności zabrałem się za ramę z układem jezdnym i napędowym. I tu moja niewielka ingerencja- mianowicie dorobiłem amortyzatory ze sprężynami bo te zestawowe przypominały raczej poduszki pneumatyczne...

IMG_4651.JPG

IMG_4652.JPG

IMG_4654.JPG

IMG_4655.JPG

IMG_4656.JPG

Musiałem również przedłużyć wał napędowy ponieważ był za krótki.. :(

Jak zawsze wszelakie sugestie mile widziane

Wiem, że pewnie namęczyłeś się z wymianą amortyzatorów, niestety jednak popełniłeś pewien błąd. Wzorowałeś się na Academy i zrobiłeś cztery zwoje. Powinno ich być sześć, bo tyle jest w rzeczywistości.

Pisałeś też, że nie zamierzasz inwestować w żadne dodatki. Według mnie mógłbyś jednak kupić żywiczne koła starego typu, tego samego co w modelu Academy, tyle, że o niebo lepiej wykonane. Najlepszym wyjściem jest chyba ten zestaw:

http://humvee-models.com/viewtopic.php?f=9&t=577

..hm to rzeczywiście popełniłem gafę :( no trudno niech już tak zostanie. co do dodatków waloryzacyjnych to nie przewiduje ich do tego modelu ze względu na słaba dostępność w miejscu zamieszkania-Holandia, a w sklepach internetowych-holenderskich takie zestawy waloryzacyjne żywiczne czy tez trawionki to jeszcze raczkujący temat a wysyłka z Polski przekracza koszt zakupionych szpargałów. Dziękuję za wskazówki liczę na dalszą obserwacje tematu szczególnie tych kolegów którym przewinął się zestaw z Academy przez ręce i wiedza co jest w nim uchybieniem:). Pozdrawiam

No to jakbyś kiedy był w Polsce, zawsze można będzie wymienić koła, bo naprawdę warto.

Co do braków w modelu Academy, to jest ich całkiem sporo. Wszystko zależy od tego jak bardzo chcesz ingerować w pudełkowy plastik. Przede wszystkim, największym mankamentem jest tutaj wielki klocek we wnętrzu pojazdu. W rzeczywistości jest tam zupełnie inna osłona silnika, a dopiero nad nią stolik pod radio.

Co jeszcze mogę zaproponować? Polecam zarejestrować się na forum pod tym linkiem: LINK. Nie ujmując niczego Modelworkowi, nie znajdziesz tutaj takiej ilości informacji o Humvee jak na polecanej stronie. Z tego co pamiętam jest chyba też temat akurat o budowanej przez Ciebie wersji. Do tego zebrali się tam w zasadzie wszyscy miłośnicy Humvee modelarskiej Polski, więc nigdzie indziej nie znajdziesz lepszej pomocy merytorycznej.

Zacytuję swój wpis z tego warsztatu:

Tak sobie pomyślałem, że może przyda się komuś krótka instrukcja połączenia kablami systemu TOW.

System połączony jest pięcioma kablami różnej grubości. Łączą one elementy wyrzutni oraz samą wyrzutnię z pojazdem (zasilanie).

1. Kabel łączący wyrzutnię z noktowizorem:

Noktowizor to ta część:

th_04a.jpg

Na zdjęciu powyżej ładnie widać, że kabel wychodzi z lewej strony i schodzi w dół pomiędzy lufą, a celownikiem optycznym, okrąża podstawę lufy, tzw. Traversing Unit (TU), obok pokrętła i jest podłączony do gniazda nr 1 na drugim z poniższych zdjęć:

th_03-9.jpg th_03a.jpg

Na tym zdjęciu mamy wyrzutnię ze zdemontowanym noktowizorem i koniec kabla, który na pierwszym zdjęciu w tym opisie jest podłączony do noktowizora, tutaj jest wpięty do gniazda nr 2.

2. Kabel łączący wyrzutnię ze skrzynką kontrolną:

Na zdjęciu poniżej widać, że skrzynka kontrolna jest podzielona na dwie części:

th_DSCF1847.jpg

Lewa, mniejsza część to bateria, tzw. TOW Vehicle Power Conditioner (TVPC). Prawa, większa to właściwy kontroler, tzw. Missile Guidance Set (MGS). Z lewego dolnego rogu kontrolera wychodzi gruby kabel:

th_Image27.jpg

Kabel ten (COIL CABLE) jest podłączony od spodu do podstawy wyrzutni (w jej osi obrotu w poziomie):

th_Imagenfvg.jpg

3. Kabel zasilający noktowizor:

Kiedy system TOW jest zamontowany na Humvee, korzysta on z zasilania pojazdu. Kabel zasilający noktowizor zaznaczyłem na rysunku poniżej:

th_Image31.jpg

Poniżej zaznaczyłem miejsce, skąd powinien wychodzić (prawy koniec "beleczki" o przekroju kwadratowym znajdującej się poniżej ażurowej osłony - elementu Eduarda). Na górze tej "beleczki" znajduje się włącznik noktowizora, widoczny na rysunku powyżej:

th_aaaaa.jpg

Kabel ten biegnie swobodnie między fotelami kierowcy i pasażera do skrzynki zamontowanej pod półką na radio. Ta skrzynka to tzw. Vehicle Power Conditioner (VPC), zmieniająca prąd z akumulatora pojazdu na taki, jaki jest potrzebny do zasilania systemu TOW:

th_TM-9-2320-280-24P-2_257_1.jpg

Kabel zasilający noktowizor jest podłączony do lewego gniazda:

th_Image29a.jpg

4. Kabel zasilający VPC:

Kabel ten łączy prawe gniazdo skrzynki VPC:

th_Image29.jpg

z akumulatorem Humvee, który znajduje się pod siedzeniem pasażera. Kabel biegnie z lewej strony fotela pasażera, następnie po przegrodzie (między fotelem pasażera, a miejscem na siedzenie z tyłu) do gniazda znajdującego się na dole słupka bocznego, skąd już blisko do akumulatora:

th_TM-9-2320-280-20-3_328_1.jpg

5. Kabel zasilający TVPC:

Kabel ten wychodzi z gniazda obok akumulatora, o którym napisałem w poprzednim punkcie. Biegnie po przegrodzie między fotelem pasażera, a miejscem na siedzenie z tyłu i następnie do góry, potem wychodzi przez właz i jest podłączony do TVPC, czyli baterii w skrzynce kontrolnej. To ten kabel:

th_Image27aaa.jpg th_xxxxxxxxx.jpg

Dodam jeszcze, że w przypadku, kiedy wyrzutnia TOW jest zdemontowana, kable zasilające noktowizor i TVPC wiszą zwinięte na uchwycie znajdującym się na prawym słupku bocznym:

th_Image27bbbbbbbbbb.jpg

Polecam też dwie części bardzo dobrego opracowania z Armoramy:

CZĘŚĆ 1.

CZĘŚĆ 2.

Co do podwozia - koła wymień koniecznie. Mógłbyś podorabiać także kilkadziesiąt brakujących śrub, ale to już w ramach samoumęczenia, jeżeli chcesz Widzę też, że póki co nie przykleiłeś haka - zanim to zrobisz, w "skrzydełkach" osłony nawierć otwory ulgowe.

Majtki, skarpetki itp. Z paska gumianego można wyciągnąć piękne, gładkie (ale są też karbowane) gumki różnej grubości, które dość naturalnie się układają. Niektóre twardnieją po pomalowaniu, dlatego warto malować dopiero po odpowiednim ułożeniu.