gulus Napisano 25 Marca 2006 Share Napisano 25 Marca 2006 Jedno muszę przyznać: jak patrzę na niektóre Wasze modele, to odechciewa mi się pokazywać na forum swoje "wypociny". Na szczęście (dla mnie, na nieszczęście dla Was) nie odchodzi mi ochota na klejenie. To co widać na fotkach, to robota "w trakcie". Nie wszystko jeszcze doszlifowane. Lufy w ogóle nie były obrabiane, tylko przyłożone dla sprawdzenia, jak to leży. Nie mam pojęcia jak zostanie działko pomalowane. Czy na jakiś standard zieleni? Może zrobię jakieś militarne science fiction? Na przykład malowanie w cztery kolory? Wiem tylko, że lufy będą "gun metal". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dormitor Napisano 25 Marca 2006 Share Napisano 25 Marca 2006 A docelowo będzie samo stało czy wrzucisz na jakiegoś Urala albo cuś? Głosuję za malowaniem zimowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 25 Marca 2006 Autor Share Napisano 25 Marca 2006 A docelowo będzie samo stało czy wrzucisz na jakiegoś Urala albo cuś?Głosuję za malowaniem zimowym Wrzucę na jakieś "albo cuś". Zimowe malowanie armatki? Widziałem dziesiątki fotek armatki w zimowej scenerii i wyglądały jak armatki na wiosennej trawce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 26 Marca 2006 Share Napisano 26 Marca 2006 Na szczęście (dla mnie, na nieszczęście dla Was) nie odchodzi mi ochota na klejenie. I tak trzymaj Wazne abys Ty sie bawil i byl zadowolony a my sobie popatrzymy na to co Ci sprawia radosc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Napisano 26 Marca 2006 Share Napisano 26 Marca 2006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 26 Marca 2006 Autor Share Napisano 26 Marca 2006 Kurde dzieci MTV, czy co? Słowa nie mogą wydusić z siebie. A ja sobie siedzę teraz i lufy działku szlifuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imt Napisano 26 Marca 2006 Share Napisano 26 Marca 2006 Ale fajna. Też chciałbym taką mieć. Nie robisz dwóch? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Napisano 28 Marca 2006 Share Napisano 28 Marca 2006 A co z Kubem Gulusie? Że o Uralu w 72 nie wspomnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Napisano 28 Marca 2006 Share Napisano 28 Marca 2006 Gulus napisał... „Kurde dzieci MTV, czy co? Słowa nie mogą wydusić z siebie.”.. No mnie tak czasami przytyka jak cos wschodniego widzę...hm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 28 Marca 2006 Autor Share Napisano 28 Marca 2006 A co z Kubem Gulusie? Że o Uralu w 72 nie wspomnę. Odpowiadam na pytanie pierwsze: mam gdzieś tego (biiiip) Kuba. Inaczej mówiąc - widzę w nim tyle rzeczy do poprawy, przerobienia lub dorobienia, że dałem sobie z nim, jak na razie, spokój. Najzwyczajniej w świecie zamotałem się przy nim. Ural leżakuje, nabiera mocy urzędowej. Przytrafiła mi się przy nim ciekawostka: jedna część była już przyklejana ze 3 - 4 razy i ciągle odpada. Wizualnie jest to plastik, jak każdy inny w tym modelu, ale ta jedna część się nie trzyma. Kleję od lat tym samym klejem i nie miałem jeszcze takiego przypadku. Następne klejenie będzie już na cyjano, albo na Poxipol. A tak w ogóle, to te działko też jest nie brzydkie przecież. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dormitor Napisano 28 Marca 2006 Share Napisano 28 Marca 2006 Ural leżakuje, nabiera mocy urzędowej. Przytrafiła mi się przy nim ciekawostka: jedna część była już przyklejana ze 3 - 4 razy i ciągle odpada. Jeśli mogę na ten temat cosik, to mam to samo, znaczy się jeśli to Ural z ICM-u to też mi trudno idzie zlepanie ze sobą elementów, po prostu nie chcą się trzymać razem - próbowałem SuperGlue z mizernymi skutkami, z revellowską Contactą już lepiej się trzymać wszystko kupy zaczyna. Sugerowano mi na innym forum aby dobrze odtłuścić elementy, ale chyba nie w tym rzecz jednak... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 28 Marca 2006 Share Napisano 28 Marca 2006 No jak kleje nie chwytaja to lutownica drania Panowie. Lutownica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DeX Napisano 14 Kwietnia 2006 Share Napisano 14 Kwietnia 2006 Chciałem popatrzeć na Twoją relację gulusie, nawet już kupiłem bilety , a tu klops Czemu ta relacja, że tak powiem, "zamarła" Ja chcę więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 14 Kwietnia 2006 Share Napisano 14 Kwietnia 2006 Przytrafiła mi się przy nim ciekawostka: jedna część była już przyklejana ze 3 - 4 razy i ciągle odpada. Wizualnie jest to plastik, jak każdy inny w tym modelu, ale ta jedna część się nie trzyma. Kleję od lat tym samym klejem i nie miałem jeszcze takiego przypadku. Następne klejenie będzie już na cyjano, albo na Poxipol. Moze byc tak, jak z zywica. Z jakiegos powodu plastik w tym miejscu byl bardziej porowaty i nasiakl jakims olejem z form wtryskowych. Sprobuj te dwa alementy (jak sie da, rzecz jasna) do kreta wrzucic, albo jakiegos innego zracego szajsu. Jak sobie tak polezy przez noc, to moze wyzre z mikroporow to paskudztwo i wtedy bedzie chcialo sie skleic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 14 Kwietnia 2006 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2006 Co do przypadku Urala - nie wiem, czy to tylko kwestia natłuszczonych powierzchni. W końcu po każdym odpadnięciu części były szlifowane do czysta. Kurde, tam nie ma prawa zostać choćby kawałek tłuszczu, wszystko powinno sie zeszlifować za pierwszym razem. Relacja będzie trwała, trochę pierdółek podoklejałem do działka, nie warto tego pokazywać. Niestety wracam z pracy mniej więcej o tej porze, co piszę tego posta. Wierzcie mi, choć mam ochotę na klejenie, niekiedy nie mam już ochoty by rozkładać cały majdan. Przepraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 15 Kwietnia 2006 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2006 Może mi ktoś powiedzieć, jaki kolor ma te ustrojstwo celownicze? W działku zostały nawiercone lufy, nie do końca mi to wyszło, jak bym chciał, ale zobaczy się, jak je pomaluję. Fotki chyba dopiero, jak się robota rozkręci, najprawdopodobniej po pierwszym malowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 15 Kwietnia 2006 Share Napisano 15 Kwietnia 2006 Może mi ktoś powiedzieć, jaki kolor ma te ustrojstwo celownicze? Normalny jak cala reszta . Nie sugeruj sie ta jedna fotka bo to pewnie jakas podmianka z zapasow czy cus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 15 Kwietnia 2006 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2006 Niestety, ta różnica kolorów jest widoczne na kilkunastu fotkach, z różnych teatrów działań i z różnych okresów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 15 Kwietnia 2006 Share Napisano 15 Kwietnia 2006 Znowu zaczynasz kombinowac i na koniec nic z tego nie wyjdzie A jak sie juz uparles to najlepiej jasnooliwkowy http://www.ipmsfinland.org/galleria/referenssit/23itk61/kuvat/08.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 15 Kwietnia 2006 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2006 Znowu zaczynasz kombinowac i na koniec nic z tego nie wyjdzie Czep się tramwaju, jak bym zaczął kombinować z tymi cyferkami do nastawiania celności, to pewne, że model wylądowałby z hukiem za oknem, a tak, to jeszcze jest jakaś szansa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 15 Kwietnia 2006 Share Napisano 15 Kwietnia 2006 Czep się tramwaju.... Nie gadaj tylko dzialaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 15 Kwietnia 2006 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2006 Działam, działam. Właściwie wszystko, prócz krzesełek i tego celowniczego ustrojstwa jest już przyklejone. Krzesełka ni cholery nie przypominają oryginalnych, ale model jest prosto z pudełka i nic nie będę zmieniał. Może jutro uda mi się to wszystko wykąpać i pomalować pierwszy raz, ale z tym jutro to może być różnie. Sami wiecie ... Święta, znajomi ... brak chęci do abstynencji ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 15 Kwietnia 2006 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2006 Co mogłem, porobiłem. W tej chwili wygląda to jak na poniższych obrazkach. Jutro odbędzie się odtłuszczanie tego wszystkiego w kąpieli wodno - płynowej. Jeśli czas pozwoli, może uda się położyć pierwszą warstewkę farby (zielona, zielona-wojskowa, coś tam znajdę). Jak pisałem, nie jestem zadowolony z nawiercania luf. Nie miałem odpowiedniego wiertła, robiłem to na etapy. Mniejsze wiertło, większe, na koniec jakiś frez. Nie wygląda to ładnie, zwłaszcza w zbliżeniu, ale mam nadzieję, że po pomalowaniu, będzie to miało ręce i nogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 16 Kwietnia 2006 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2006 Pomyte, odtłuszczone i pomalowane. Kolorek nie wyszedł mi taki, jaki chciałem. Okazało się, że nie mam w swoich zbiorach odpowiedniej zieleni, powinna być trochę (i jeszcze jedno trochę) jaśniejsza. A takie kolorki można uzyskać, jak się niechcący przestawi aparat na jakieś inne ustawienia. Nie mam zielonego pojęcia, jak udało mi się tak zafałszować kolorki, nie udało mi się tego powtórzyć. Jak się brałem za malowanie, to byłem nastawiony na farby Pactry, niestety okazało się, że coś mi się przy Świętach Wielkiejnocy pozajączkowało i nie miałem akrylowych farbek w odpowiednich odcieniach. Malowałem emaliami Humbrola. Kurde po malowaniu i czyszczeniu, czuję się jakbym pił od rana. Nie cierpię czyszczenia aerografu rozpuszczalnikiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegorz75 Napisano 16 Kwietnia 2006 Share Napisano 16 Kwietnia 2006 nooo, teraz to już zaczyna wyglądać , o malowniu i czyszczeniu to ja moge tez cos powiedzieć... do dzis jeszcze smarcze czraną farbą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi