Jump to content

Volvo 850 1:24 Tamiya

tmajer
 Share

Recommended Posts

Jako miłośnik szwedzkiej marki musiałem mieć ten model.

Pozwoliłem sobie umieścić w jednym temacie kilka fotek z budowy, jak i gotowy model. Oryginał już od dawna nieprodukowany, a szkoda. Niektórzy twierdzą, że to ostatnie prawdziwe Volvo .....

Kilka szczegółów z budowy:

buildbudasm3.jpg

buildprzodyl5.jpg

buildtyljk4.jpg

buildpodwozieeg2.jpg

buildwnetrzetylkx3.jpg

buildwnetrzeaf6.jpg

buildwnetrzetylcalekz6.jpg

Model już gotowy:

v8551sl6.jpg

v8552dh4.jpg

v8553qc9.jpg

v8554dt7.jpg

v8555ur1.jpg

I jeszcze porównanie z wersją DTM - proszę się nie śmiać, model wyścigowy skleiłem baaaardzo dawno, jako jeden z pierwszych.

v855porownanie1je7.jpg

v855porownanie2ol6.jpg

Wykładzinki i deska rozdzielcza powalają na kolana.

Malowanie także bardzo czyste.

Szóstka z minusikiem ode mnie

Pozdrawiam,

Przemek

Kurde świetne te Volviaki są ale najbardziej podoba mi się deska i tapiecerka, jaką farbką malowałeś tapicere i fotele ?

trochę jest ubrudzona deska rozdzielcza tutaj przy zegarach po prawej stronie "konsoli" , reszta... Baardzo ładnie , brak np pasów itp szczegółów ale ... Śliczny model, jak napisałeś część ludzi twierdzi że to ostanie prawdziwe Volvo ... też tak sadzę ;).

Model bardzo mi się podoba. Czysto wykonany.

Jedyne do czego mógłbym się doczepić to właśnie lekkie otarcie (ubrudzenie?) na krawędzi po prawej stronie deski rozdzielczej oraz błyszcząca tapicerka

Ale jest

Czekam na więcej takich modeli

Pozdrawiam

• 1 month later...
Kurde świetne te Volviaki są ale najbardziej podoba mi się deska i tapiecerka, jaką farbką malowałeś tapicere i fotele ?

Mam chwilę czasu, to odgrzebuję temat.

Fotele pomalowane są olejnym błyszczącym Humbrolem nr7 (jakieś stare oznaczenie - farba ma dobre 6 lat). Natomiast deska i tapicerka akrylem Pactry o oznaczeniu A102 RAL 8020. Samoprzylepna wykładzina na podłogę była już w zestawie.

Super Volvo szkoda, że nie cięzarówka.

a czym malowales karoserie??

Humbrolem olejnym, metalicem. Na puszce jest nr 50. Oczywiście aerografem. Dwie warstwy, a potem szlifowanie pastą Tamiya finish.

na trzecim zdjęciu wyraźnie widać przezroczystą folię wokół kalek. Nie wiem czy w skończonym modelu też się świecą, bo nie widać tego na zdjęciach.

Świecą się - po nałożeniu kalek nie malowałem już budy bezbarwnym. Ale w rzeczywistości jest to praktycznie niezauważalne

• 2 weeks later...
  • 2 weeks later...