Skocz do zawartości

D4Y2 Judy (Type 12) 1/72 Fujimi

Banny

Rekomendowane odpowiedzi

Zgadzam się z Wachmistrzem, porządna robota modelarska. Natomiast nie ukrywam, że czekam - o czym już kiedyś pisałem (zdaje się przy Vengeance), na warsztat, w którym kolega odstąpiłby od klasycznej formuły "wintażowej" na rzecz większego scratchowania. Jestem pewien - patrząc na stopień opanowania technik modelarskich - że można by było wówczas sporo zaprezentować

Jako nudziarz w tej kwestii, poproszę o jakiś temat po polsku

Wybacz korniku mi te wydechy, to naprawdę nie jest złośliwość z mojej strony! One są jak podpis - nawet jak model nie będzie opisany, to i tak wiadomo że mój ci on!

Co do scratchowania, to z wielką przyjemnością oglądam dokonania kolegów na forum. I z podziwem, bo wiem jak podnosi to robociznę wykonania modelu. Pokusy są, ale raczej nie dam się namówić. Od pewnego momentu zdetalowania w budowie modelu coraz gorzej wygląda efektywność pracy, np żeby model wyglądał 10% lepiej trzeba poświęcić 50% więcej pracy. Nie stać mnie na taką "rozrzutność" poza tym... oczy już nie te, ręce się trzęsą itp itd. Jednym słowem starość nie radość!

Naprawdę nie możesz wymyślić sobie innego, bardziej profesjonalnego, że tak powiem podpisu ? Już raz miałeś taki w postaci odpuszczania sobie drutów antenowych. Takie chodzenie na skróty z wydechami, po prostu nie pasuje do takich ładnie wykonanych modeli jak Twoje. Składasz często wiekowe modele, o których istnieniu wielu modelarzy nawet nie ma pojęcia i to sklejasz je naprawdę na poziomie. Z każdym modelem są coraz ładniejsze i efektowniejsze, ale jednocześnie nie robisz nic aby urealnić wygląd dość ważnego elementu. Trochę lipa...

No, ale cóż to Twoje modele i Twoja decyzja.

Powodzenia przy wykończeniówce!

Pozdrawiam

Kornik

Z tym podpisem to żartowałem oczywiście, ale kolega kornik jakiś poważny dzisiaj? Choć coś w tym chyba jest, że moje modele są wykonywane z pewną manierą. Ale staram się dodawać małymi kroczkami i z pewną ostrożnością nowe techniki, pomysły do każdego modelu. Na wydechy też przyjdzie czas! Robię sporo modeli, także na eksperymenty zawsze znajdzie się trochę miejsca.

PS Przysiadłem wczoraj i Jill jest już niemal gotowa. Zostało tylko oszklenie do wymalowania i zamocowania. Modelu nie pokazuję, bo w tym stanie byłaby to prawie galeria.

Cieszy mnie to, że robisz eksperymenty, bo w ten sposób widać rozwój Twoich umiejętności i coraz większą atrakcyjność Twoich modeli.

Co do wydechów, to naprawdę nie jest to żadna wielka filozofia. Po nałożeniu ciemnego metalizera i bezbarwnego matu, bierzesz krótko przystrzyżony pędzelek i nakładasz mieszankę rdzawych odcieni farb akrylowych metodą suchego pędzla. Przecierasz to tyloma odcieniami ile Ci pasuje. Zamiast metody suchego pędzla można użyć rdzawych pigmentów, ale to oczywiście dodatkowy wydatek. Efekt naprawdę wart jest tej niezbyt czasochłonnej pracy.

Pozdrawiam

Kornik

Tryptyk pokładowych maszyn uderzeniowych lotnictwa marynarki cesarskiej został ukończony!

pokladowe_3.jpg

Zestawy Fujimi skleiły mi się dość szybko i sprawnie, bez większych problemów czy wpadek modelarskich. Z efektu ogólnie jestem zadowolony, choć zdaję sobie sprawę z kilku mankamentów. Modele oczywiście mogłyby być lepsze gdybym je robił drugi raz (jak zwykle hehe). Wspólne malowanie bardzo przyśpieszyło prace, choć równoczesne składanie 3 modeli wymaga pewnej sprawności logistycznej. A w zasadzie 4, bo w międzyczasie powstał jeszcze Vengeance w konkursie...

Kończąc wątek warsztowy dziękuje za odwiedziny i kibicowanie, a szczególnie komentaże!

Zapraszam do galerii:

Judy: http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?f=64&t=31319

Jill: http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?f=64&t=31696

Grace: http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?f=64&t=31697