matek38 Posted November 20, 2011 Share Posted November 20, 2011 Witam. Będe zamieszczał tu postępy z mojej pracy nad M1A1 abrams. Jest to moj pierwszy temat w w tym dziale. Co do modelu, bardzo bym prosił o rożne porady podczas robienia tego modelu. Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czesio Posted November 20, 2011 Share Posted November 20, 2011 No powodzenia A jak zamierzasz odtworzyć powlokę antypoślizgową z tyłu w miejscach szpachli ? Widziałem kiedyś taką powłokę w "szpreju" ktoś chyba nawet jej używał bodajże na Merkavie I dlaczego on taki porysany przy przednich wizjerach ? ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
matek38 Posted November 20, 2011 Author Share Posted November 20, 2011 Z tyłu powłoka sie kończy przed końcem szpalchli (ale jak coś to kolego podpowiedziąl zeby zrobic z szpachli wamodu). A z przodu musiałem bo były wytryski no i jakoś tak to wyszło. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czesio Posted November 20, 2011 Share Posted November 20, 2011 OK, i nie wytryski tylko wypychacze Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted November 21, 2011 Share Posted November 21, 2011 Przewidujesz model z pudła, czy okrasisz jakimis dodatkami?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
athlon5 Posted November 21, 2011 Share Posted November 21, 2011 To i ja siadam bo czeka na mnie ten sam a później jeszcze revell Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adams M1A1 Posted November 21, 2011 Share Posted November 21, 2011 Też będę tu często zagladał .Powodzenia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojtas Posted November 21, 2011 Share Posted November 21, 2011 Kibicuje.A jaki trumpek-jak 3 in 1-bedziesz robil z tralem? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
matek38 Posted November 22, 2011 Author Share Posted November 22, 2011 robie bez niczego. z pudelka, bez trałów czy "łyżki"(nie wiem jak to sie nazywa). Bede pewnie jakąś podstawke robił do niego więc troche mi nie pasują dodatki typu trał , bo niewiele tego typu czołgów było wykorzystanych podczas wojny. W sobote wieczorem powinny byc nowe zdjęcia i tu pojawia sie pytanie. Sklejać juz wanne z tą częścią górną? sam nie wiem bo błotnki beda póżniej przeszkadzać przy zakładaniu "kół". z drugiej strony potem okaże sie ze będą ubytki i problem:). Co mi polecacie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojtas Posted November 22, 2011 Share Posted November 22, 2011 Przy moim z przodu poszlo bez szpachli,a z tylu trzeba bylo troche pilnikiem popracowac. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomek Mroczkowski Posted November 22, 2011 Share Posted November 22, 2011 bo niewiele tego typu czołgów było wykorzystanych podczas wojny. Było wiele. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted November 22, 2011 Share Posted November 22, 2011 Poskładaj napierw wannę w całość, łącznie z kołami i gąsienicami, potem to pomaluj a dopiero na końcu przyklejaj górny pancerz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted November 22, 2011 Share Posted November 22, 2011 Sorry za wysłanie tego samego postu dwa razy, coś mi sie z netem pokiełbasiło. Niech administracja usunie jeden post!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
athlon5 Posted November 23, 2011 Share Posted November 23, 2011 Poskładaj napierw wannę w całość, łącznie z kołami i gąsienicami, potem to pomaluj a dopiero na końcu przyklejaj górny pancerz Zawsze sobie obiecuje ,że tak zrobię i zawsze robie odwrotnie...ale kiedys spróbuję. Ty lepiej zrób jak radzi Gecon29 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adams M1A1 Posted November 23, 2011 Share Posted November 23, 2011 Mam tylko jedno takie małe pytanko, czy napewno jesteś zdecydowany że robisz ten tank bez pługu przeciwminowego tzw TWMP lub jak kto woli mine plow bo ja chętnie bym go odkupił lub na coś wymienił. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted November 24, 2011 Share Posted November 24, 2011 Poskładaj napierw wannę w całość, łącznie z kołami i gąsienicami, potem to pomaluj a dopiero na końcu przyklejaj górny pancerz Oczywiście, zapomniałem dodać żebyś koła pomalował osobno, przed ich założeniem, to ułatwia życie. Czekam na dalsze postępy z prac. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
matek38 Posted November 24, 2011 Author Share Posted November 24, 2011 Byłbym wdzięczny za jakieś zdjęcia lub monografie czołgu. I plus w jakiej wojnie z zatoce w wersji m1a1 był używany. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted November 24, 2011 Share Posted November 24, 2011 Zdjęć Abramsa jest mnóstwo w necie. Wpisanie M1A1 Abrams w google da zadziwiające rezultaty Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted November 24, 2011 Share Posted November 24, 2011 Co do wersji Abramsa w Iraku to zależy czy bedziesz budował czołg Korpusu Marines, czy czołg armii lądowej, obie wersje były w Iraku. Różnic między nimi jest kilka, np. różnią się wyrzutnikami granatów dymnych i koszem montowanym z tyłu wieży. Jak znajdę chwilke to wrzucę Ci fotki czołgu US Marines Corps. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
matek38 Posted November 24, 2011 Author Share Posted November 24, 2011 a czy w obu wariantach malowanie było pustynne? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted November 24, 2011 Share Posted November 24, 2011 Oto fotki obu wersji M1A1 Abrams: US Marine Corps: Tu fajnie widać kosz stosowany przez tą formację> Armia Lądowa: Tak jak pisałem, zwróć uwagę na wyrzutniki granatów dymnych. Na tych fotkach widać też że malowanie czołgów, nie zawsze było pustynne. Tych różnic, jest pewnie więcej ale to już podpowie Ci ktoś, kto się lepiej zna. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
matek38 Posted November 26, 2011 Author Share Posted November 26, 2011 Bandaże zostały pomalowane. Jak narazie poszukuje zdjęcia już trochę znalazłem ale wciąż szukam. jutro całą wanne pomaluje tylko jeszcze trzeba będzie użyć maskola a nigdy tego nie lubiem. Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
athlon5 Posted November 26, 2011 Share Posted November 26, 2011 A nie łatwiej malować koła przed przyklejeniem do wanny? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted November 26, 2011 Share Posted November 26, 2011 A nie łatwiej malować koła przed przyklejeniem do wanny? Właśnie!! Pisałem o tym kilka postów wyżej . Teraz jak bedziesz psikał aerkiem wannę, zamalujesz koła i zaś cała robota z kołami od nowa. Ogólnie powinieneś zrobić to tak: Posklejac wannę, czyli wkleić wachacze, przykleić tylną ściane kadłuba, zamontować rolki nośne gąsienic i to wszystko pomalować na kolor bazowy. Kołami powinieneś zająć sie osobno. Pomalować je równiez na kolor bazowy, potem, pedzelkiem zrobić bandaże kół ( widzę że użyłeś koloru czarnego, a to niezbyt dobrze. Do malowania elementów, które w oryginale są gumowe, mogłes użyc farby np. Dark Grey, lub nawet Nato Black, bardziej przypominają naturalny kolor gumy ). Dopiero na samym końcu przyklejać koła Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
matek38 Posted November 26, 2011 Author Share Posted November 26, 2011 Jako iż mam 16 lat to środki mam ograniczone poza tym i tak bede jeszcze cos z nimi robil. A co do kolejności wykonywania to uzylem maskola i teraz poprostu psiknę kolorem bazowym calą wanne. co do malowania bandaży pędzlem to mam złe wspomnienia a teraz tylko jak będą jakieś problemy to uzyje malego pędzla do poprawy. Czy na te bandarze może byc kolor Vallejo (157 chyba) german cam black brown ? wydaje sie tez taki ciemny. zobaczymy jak wyjdzie efekt końcowy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts