kalaruch Napisano 29 Listopada 2011 Share Napisano 29 Listopada 2011 Jako iż na konkursie w Gdańsku Osowie/Osowej strasznie zachwyciłem się modelem Kurska w skali 1:350 Revella. Niestety w sklepach nie ma już Revellowskich, ale za to istnieje przepak Zvezdy. Sam model ma 45 cm długości - planuję go wstawić do gabloty i zrobić niejako w zanurzeniu oraz... niespodzianka ! Stąd pytanie do dioramowców morskich - do zanurzenia potrzebowałbym ok. 1,5 litra sztucznej wody "walejo", ale jak wiadomo flaszka 200ml kosztuje 30-40 zł, to w przeliczeniu za wodę zapłaciłbym jak za przysłowiowe złoto... Macie jakieś pomysły jak zrobić gablotową dioramkę zanurzonego Oscara II ? Bez tego projekt nie ruszy. Mam parę koncepcji, ale najpierw Was pomęczę, drodzy koledzy i podzielimy się opiniami - a na dniach ruszy warsztat samego modelu. пока друзе́й! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 29 Listopada 2011 Share Napisano 29 Listopada 2011 Niestety w sklepach nie ma już Revellowskich, ale za to istnieje przepak Zvezdy. Odwrotnie.To Revell pakował Zvezde. Co do reszty pomyślę, może coś wpadnie mi do głowy. Cieszy mnie ta relacja i umieszczam ją na liście w klubie PFRiR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wielkamucha Napisano 29 Listopada 2011 Share Napisano 29 Listopada 2011 No to... karaluchy NA poduchy i do biegu, gotowi - start! Muchy kibicują większemu bratu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kalaruch Napisano 29 Listopada 2011 Autor Share Napisano 29 Listopada 2011 Nie bardzo mi pasuje kupowanie tylu flaszek, myslę nad zrobieniem powierzchni z plexy, na wierzch wlać jedną flachę vallejo i zrobić fale, natomiast od wewnątrz pomalować gablotkę transparentem jakimś - ktoś miał z tym doświadczenie?? Okonek - dzięki powiedz co o tym sądzisz pomyśle ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BALROG Napisano 29 Listopada 2011 Share Napisano 29 Listopada 2011 wystarczy nie zrywać folii ochronnej z pleksi poniżej lini wodnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 29 Listopada 2011 Super Moderator Share Napisano 29 Listopada 2011 Podwodniaki współczesne jakoś mnie nie kręcą ale popatrzę sobie co to z tego wypłynie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 29 Listopada 2011 Share Napisano 29 Listopada 2011 powiedz co o tym sądzisz pomyśle ? Też mi coś takiego chodzi po głowie. Jesteś z trójmiasta ( kolejny ziomal ) to przy okazji wpadnij do CMM w Gdańsku. Mają tam ( mieli przynajmniej w 2003 ) taką dioramę pokazującą Wodnika przy pracy nad jakimś wrakiem. Jak widać na wodę zastosowali czystą plexy ale można dostać też takie matowe, pofalowane jak do kabin prysznicowych. Może właśnie coś w tym kierunku ? Tylko nie wiem co za niespodzianki przygotowujesz pod wodą, co chcesz jeszcze pokazać a to wymaga dalszych przemyśleń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kalaruch Napisano 29 Listopada 2011 Autor Share Napisano 29 Listopada 2011 No ok, nie będę dłużej was trzymał w niepewności - chcę odp... ehm - odpicować moment wystrzeliwania Granita... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 29 Listopada 2011 Share Napisano 29 Listopada 2011 Okręt ma być cały w zanurzeniu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BALROG Napisano 29 Listopada 2011 Share Napisano 29 Listopada 2011 Okręt ma być cały w zanurzeniu ? Tak bo odpalanie następowało w zanurzeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kalaruch Napisano 29 Listopada 2011 Autor Share Napisano 29 Listopada 2011 Tak będzie gdzieś ok. 4-5 cm pod plexą, tak więc muszę zrobić chmurę bąbli gazów wylotowych, plus na powierzchni samą chmurę gazów i scratchowy pocisk П-700 Гранит. Pocisk to najmniejszy problem, te chmurki będą wyzwaniem i zaimitowanie zanurzenia okrętu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 29 Listopada 2011 Share Napisano 29 Listopada 2011 Tak bo odpalanie następowało w zanurzeniu Odpalenie może nastąpić tak w jednym jak i drugim położeniu okrętu ale fakt w zanurzeniu będzie ciekawiej. Tak będzie gdzieś ok. 4-5 cm pod plexą, tak więc muszę zrobić chmurę bąbli gazów wylotowych, plus na powierzchni samą chmurę gazów i scratchowy pocisk П-700 Гранит. Pocisk to najmniejszy problem, te chmurki będą wyzwaniem i zaimitowanie zanurzenia okrętu Osobiście dodałbym jeszcze trochę kry lodowej na powierzchni wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kalaruch Napisano 29 Listopada 2011 Autor Share Napisano 29 Listopada 2011 A pośrodku odpalenia wielka dziura w krze... hmmm sprytnie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 29 Listopada 2011 Share Napisano 29 Listopada 2011 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BALROG Napisano 29 Listopada 2011 Share Napisano 29 Listopada 2011 bajka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kalaruch Napisano 29 Listopada 2011 Autor Share Napisano 29 Listopada 2011 Блядь! A szukałem gdzieś tego! I nawet projekt 949! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 30 Listopada 2011 Share Napisano 30 Listopada 2011 Do wody możesz użyć żywicy poliestrowej transparentnej. To ustrojstwo kosztuje ok. 30zł za 1l w zależności od marki. Minusem jest to że śmierdzi, i smród ten jest trujący. Jeśli chodzi o wykonanie rozprysku nad powierzchnią wody, to racze tylko silikon, a efekt bardzo ładny. Nie wiem tylko jak chcesz wykonać bąbelki pod powierzchnią wody Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganjavir Napisano 30 Listopada 2011 Share Napisano 30 Listopada 2011 Zasiadam na widowni. A przy okazji tej żywicy: może by się udało jakoś wężykiem bąbelki zrobić? Na obrazkach śruba kawituje a to oznacza prędkość która kmoże uniemożliwić odpalenie. Przynajmniej tak mi się wydaje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kalaruch Napisano 30 Listopada 2011 Autor Share Napisano 30 Listopada 2011 Śruby zawsze kawitują, tylko czasem trochę mocniej odpalanie następowało przy dość małej prędkości okrętu, więc tak widocznych bąblów nie powinno być. A bąble pod powierzchnią zrobię jak nad powierzchnią, tylko że zaleję żywicą (chyba). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dumapolski Napisano 30 Listopada 2011 Share Napisano 30 Listopada 2011 A może "zatop" jakieś przezroczyste kulki w "wodzie" podczas jej wylewania. Zaznaczam, że wymyśliłem to na poczekaniu, nie testowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kalaruch Napisano 2 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 2 Grudnia 2011 Aktywnie poszukuję materiału na gablotkę - chyba po prostu będzie to szkiełko 3mm, chyba że znajdę mega tanio plexę z laserowym wycięciem. Inaczej nie da rady. Kolejna zajawka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganjavir Napisano 2 Grudnia 2011 Share Napisano 2 Grudnia 2011 Dlaczego chcesz ciąć laserem? Zresztą szkło jest szkłem i tego się będę trzymał. Nie rysuje się, nie matowieje. Mam szklarza który mi średnią gablotkę zrobi za około 50 zł:] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kalaruch Napisano 3 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 3 Grudnia 2011 Ludzie ludzie, znalazłem tanio plexę, 20 zł/m2 a cięcie to 2zł/mb! i to 200m od domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misza_GD Napisano 3 Grudnia 2011 Share Napisano 3 Grudnia 2011 Zostaw pleksę, obadaj to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dumapolski Napisano 3 Grudnia 2011 Share Napisano 3 Grudnia 2011 Wypas. A z czego to jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi