IIQBAII Napisano 13 Grudnia 2011 Share Napisano 13 Grudnia 2011 Witam wszystkich, porwałem się na szalony projekt wykonania od podstaw modelu niszczyciela czołgu na podstawie E-100. http://imageshack.us/photo/my-images/502/f06g.jpg/ Pracę rozpocząłem od zebrania materiałów a następnie narysowałem na papierze podstawowe części. W między czasie kopiłem arkusze PCV. Kolejnym krokiem było przeniesienie tego do Corela. (mam możliwość wycięcia laserem wszystkich części, mam nadzieję że się uda) Teraz jestem właśnie na etapie projektowanie poszczególnych części... Trochę fotek: http://imageshack.us/g/835/1x23mm.jpg/ i zrzuty ekranu z Corela: http://imageshack.us/g/585/80711438.png/ Oczywiście to nie wszystko, resztę zostawiłem dla siebie Po skończeniu rysowania i wycięciu zacznę przymierzanie części. Wtedy wykryję wszystkie błędy i wniosę poprawki. Kolejny krok to czysta przyjemność składanie i malowanie Jeszcze jedno, model otrzyma działo StuK 45 L/57 15cm. Myślałem nad długą 128mm ale 150mm będzie lepiej wyglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzesioj Napisano 13 Grudnia 2011 Share Napisano 13 Grudnia 2011 W między czasie kopiłem arkusze PCV Czy polistyrenu??? Ten pojazd przypomina raczej Jagdpanterę niż Stuga. Zajrzyj (jeśli oczywiście chcesz) do Super Modelu nr 20, tam ktoś, nie pamiętam kto (KFS?), bo nie mam gazety przed sobą, przedstawił relację z budowy Jagdpanzer E-100, ale z jakiegoś zestawu (jakichś zestawów...). pozdrawiam Grzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IIQBAII Napisano 13 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 13 Grudnia 2011 Tak to jest polistyren. Ciężko mi jest sklasyfikować czy to jest niszczyciel czołgów czy artyleria szturmowa. Oczywiście najbardziej przypomina niszczarkę ale słyszałem kilka wersji. Wydaję mi się że to chyba uzależnione jest od zamontowanego działa, stąd te rozbieżności. Spotkałem się w sieci z przerabianiem E-100 na niszczarkę. Gdzieś napotkałem się na gotowy model. Jednak wtedy brakuje tej satysfakcji wykonania go w 100% o podstaw. Zapomniałem o jednym, model wykonuję w skali 1:35 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
n_lukasz Napisano 13 Grudnia 2011 Share Napisano 13 Grudnia 2011 Po cięciu laserem nie będziesz miał nadtopionych krawędzi na detalach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IIQBAII Napisano 13 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 13 Grudnia 2011 Znajomy dostał próbkę i czekam na info. ----- Właśnie skończyłem rysowanie w Corelu. Aktualnie czekam na wiadomości od znajomego, jeśli wszystko będzie ok to może jeszcze w tym roku wyrobi się z wycięciem. (święta idą i ma epicko dużo roboty) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IIQBAII Napisano 15 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 15 Grudnia 2011 Zrzuty ekranu finalnego (mam nadzieję) zestawu części. http://imageshack.us/g/208/33859238.png/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 15 Grudnia 2011 Share Napisano 15 Grudnia 2011 Wielka prośba! Nie wrzucaj linków, tylko same zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 15 Grudnia 2011 Super Moderator Share Napisano 15 Grudnia 2011 Po cięciu laserem nie będziesz miał nadtopionych krawędzi na detalach? Znajomy dostał próbkę i czekam na info. Będzie miał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 15 Grudnia 2011 Share Napisano 15 Grudnia 2011 Laserem z tego co wiem nie warto ciąć polistyren bo strasznie śmierdzi, przeraźliwie , można mieć od niego co najmniej zawroty głowy i wymioty po utratę przytomności. Z resztą wszystko będzie po-nadtapiane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IIQBAII Napisano 3 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 3 Stycznia 2012 Witam po przerwie, czekając na werdykt od znajomego postanowiłem ręcznie wyciąć główną bryłę w celu sprawdzenia spasowania części. Całość mi posłuży do testów z malowaniem, tworzeniem otarć, śladów po trafieniach itp. Od razu mówię że nie przyłożyłem się do tego gdyż to i tak wyląduje w śmietniku. Okazało się że musiałem wprowadzić jedną małą poprawkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 3 Stycznia 2012 Share Napisano 3 Stycznia 2012 Nie rozumiem ,bo po babrać się w coś takiego jak można kupić model w bardzo dobrej jakości. To jak wywarzanie otwartych drzwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IIQBAII Napisano 3 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 3 Stycznia 2012 Nie lubię gotowców ze sklepu. Wykonany model samemu od podstaw daje więcej satysfakcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 3 Stycznia 2012 Share Napisano 3 Stycznia 2012 Jak dla mnie to mógłbyś wykonać chociaż coś czego nie ma , ale to tylko moje zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebaTDS Napisano 3 Stycznia 2012 Share Napisano 3 Stycznia 2012 Faktycznie to tak jakby ktoś od podstaw robił model shermana, t-34, albo tygrysa w 1:35. Czyli trochę bez sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam .B Napisano 4 Stycznia 2012 Share Napisano 4 Stycznia 2012 wtrącę się, o ile się nie mylę pojazd ten nazywa się E-100 "Krokodil", jest ciężkim niszczycielem czołgów, ciekawa konstrukcja, wiem że jakaś firma wypuściła produkt żywiczy, ale cena przekraczała 300zł. a tu zdjęcie modelu na dioramce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
italerii Napisano 4 Stycznia 2012 Share Napisano 4 Stycznia 2012 Robi go też trumpeter http://www.mojehobby.pl/Trumpeter-Jagdpanzer-Ea100-p-1-2047365.html. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IIQBAII Napisano 4 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 4 Stycznia 2012 Spokojnie, zdaje sobie sprawę z istnienia tych modeli. Jak już napisałem, model chcę wykonać sam od podstaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 4 Stycznia 2012 Share Napisano 4 Stycznia 2012 I przecież to jest najważniejsze, żeby sobie samemu przyjemność sprawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IIQBAII Napisano 28 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 28 Stycznia 2012 Siema, sory za przerwę ale sesja... Udało mi się uzyskać informacje na temat cięcia mojego materiału. Krawędzie topią się w minimalnym stopniu (do zaakceptowania). Elementy z grubszego arkusza będę miał wycięte z pleksi. W przyszłym tygodniu prześlę koledze projekt, na kolejny weekend powinno być już wszystko gotowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi