tofik Napisano 14 Grudnia 2011 Share Napisano 14 Grudnia 2011 Modelik prawie prosto z pudła. Przerobiłem trochę kadłub aby jego przekrój był bardziej okrągły. "Zagłówek" też jest zmieniony. Samolot w barwach 151 eskadry. Góra malowana model master 1702 a dół to humbrol 65. I to w zasadzie tyle ciekawostek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 14 Grudnia 2011 Share Napisano 14 Grudnia 2011 Jak na "prostu z pudla" to jest bardzo fajny. Ładnie wyszło Ci delikanne cieniowanie na górze skrzydła a na dole już nic nie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
no.tips Napisano 14 Grudnia 2011 Share Napisano 14 Grudnia 2011 Jak miło zobaczyć P-7 z pocienionym kadłubem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 14 Grudnia 2011 Share Napisano 14 Grudnia 2011 Tofik, czas by było sięgnąć w końcu po washa. Naprawdę nie gryzie, wiem po sobie. Stery i lotki aż proszą żeby je zaakcentować! Poza tym model przyjemny, estetycznie wykonany, podoba się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maverick0909 Napisano 14 Grudnia 2011 Share Napisano 14 Grudnia 2011 model technicznie zrobiony naprawdę bardzo fajnie , poza washem którego ewidentnie brakuje dodałbym błyszczące kalkomanie, na ogonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JETO Napisano 14 Grudnia 2011 Share Napisano 14 Grudnia 2011 Bardzo ładny i schludny modelik. Zastanawia mnie tylko dlaczego szachownice na górnych płatach były malowane asymetrycznie? Może ktoś wie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pancho Napisano 14 Grudnia 2011 Share Napisano 14 Grudnia 2011 Ano coby utrudnić celowanie, tak czytałem gdzieś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 14 Grudnia 2011 Share Napisano 14 Grudnia 2011 Niesymetria szachownic polegała na wprowadzenie celującego w błąd. Celując w środek pomiędzy szachownicami pod lufy bierzesz pilota i silnika a … tu skucha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tofik Napisano 14 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 14 Grudnia 2011 Akurat w tym konkretnym modelu nie wydaje mi się aby wash był konieczny. Linie są wystarczająco widoczne i widać plastyczność bryły. Jedynie dolne powierzchnie wyszły nieco gorzej, jest za bardzo jednolite, za grubo dałem niebieskiej farby. Inna sprawa ze nie mam czym rozcieńczyć farb do washa A co do błyszczących kalkomanii to i tak wyszło nie najgorzej. kalki mastercrafta są fatalne, prawie nie reagują na płyny zmiękczające. Jedynie srebrne elementy godła ułożyły się bez problemu. Szachownice na dolnych powierzchniach płata są z innego zestawu bodajże z P.11 przeleżały z 15 lat w szufladzie i są leprze niż nówki mastercrafta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 14 Grudnia 2011 Share Napisano 14 Grudnia 2011 Hehe tofik, zauważam że robisz wszystko aby tylko nie używać washa, nawet potrafisz to sobie wytłumaczyć! Na takim tanim zestawie mógłbyś choć spróbować. Moim zdaniem to błąd bo twoje modele sporo by zyskały, ale to w końcu... twoje modele! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tofik Napisano 14 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 14 Grudnia 2011 To nie tak mi się porostu nie widzi się stosowanie washa do każdej maszyny. Jeśli będę robił model samolotu w którym wash będzie konieczny to na pewno przemogę wszelkie niedogodności i ta technikę zastosuje np w jakimś ufajdanym F/A-18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 15 Grudnia 2011 Share Napisano 15 Grudnia 2011 Cytując kornika: "wash zasadniczo nie służy do ufajdania modelu tylko do uprzestrzennienia bryły". Ja się z tym zgadzam, choć do brudzingu też można się nim posiłkować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tofik Napisano 15 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 15 Grudnia 2011 Poniekąd się z tym zgadzam. Napisałem coś podobnego wyżej tylko chyba użyłem nie do końca prawidłowego słowa "plastyczność " zamiast "przestrzenność " tak czy siak linie na tym konkretnym modelu, według mnie są wystarczająco widoczne i przestrzenność modelu jest dla mnie satysfakcjonująca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 21 Grudnia 2011 Share Napisano 21 Grudnia 2011 Mimo braku w modelu choćby podkreślenia washem lotek, czy powierzchni sterowych, sam delikwent jest bardzo dobrze zrobiony, praktycznie z pudła, bez waloryzacji. Mógłbyś tylko zmatowić oponki i przybrudzić je po bokach, a zobaczysz, że model zyska. Łopaty śmigła też bym zmatowił. Pozdrawiam Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi