Krzysiek Napisano 13 Czerwca 2007 Share Napisano 13 Czerwca 2007 Oto jest - po 3 miesiącach udało mi się skończyć Model prawie całkowicie prosto z pudła. Przedstawia Rafale M 02, czyli drugi prototyp samolotu, który aktualnie jest wprowadzany do służby we francuskiej marynarce wojennej. Początkowo chciałem zrobić właśnie egzemplarz seryjny, ale kalki do tej wersji bardzo różniły się od tego co jest w rzeczywistości (przede wszystkim oznaczenia w LoVis). Poza tym wykonanie egzemplarza seryjnego wymagałoby kilku przeróbek, przede wszystkim wykonania wyrzutników flar, usunięcia czujników przed na nosie przed owiewką, przesunięcia górnego i dolnego światła pozycyjnego i dodania osłony termicznej na ogonie między dyszami silników + jeszcze coś by się pewnie znalazło. To akurat dałoby się zrobić, zniechęciły mnie te kalki. Jeśli chodzi o odwzorowanie egzemplarza M 02 to zestaw Revella jest całkiem przyjemny. Detale bardzo ładnie odwzorowane, wszystko dobrze pasuje i obyło się bez szpachli (nie licząc surfacera w paru miejscach). Natomiast kalki są bardzo kiepskie. Twarde jak blacha, ledwo reagują na MicroSol, o Secie nie wspomnę. Niektóre trochę srebrzą mimo że niemal wykąpałem model w Solu ;) poza tym część oznaczeń nie trzyma skali. Najbardziej widoczny przykład to napis MARINE, który powinien mieć jakieś 70% aktualnej wielkości. To jest chyba jakaś słabość Włochów (oni wykonali kalki), bo to samo było w przypadku kalek do EF2000 Revell/Italeri. Jak już pisałem wcześniej, model niemal prosto z pudła. Od siebie dodałem tylko 4 czujniki opływu powietrza na dole pod kabiną pilota (jak one się fachowo nazywają?) oraz pętle do kotwiczenia samolotu, na przedniej i głównych goleniach podwozia. Zestaw podwieszeń to propozycja z instrukcji Revella. Tyle że w wersji M nie używano tego typu zbiornika paliwa, a przynajmniej nie znalazłem takiego na żadnym zdjęciu. Bez zbiornika było trochę "łyso", a że innego nie miałem ;) Tyle filozofii, zapraszam do oglądania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paffko Napisano 13 Czerwca 2007 Share Napisano 13 Czerwca 2007 Model wykonany bardzo czysto i dokładnie. Rewelacyjnie wygląda na fotce zrobionej od frontu (od nosa). Podoba mi się Teraz czy mógłbyś mi jeszcze powiedzieć jak zrobiłeś podstawkę, chodzi mi o to jak wykonałeś imitacje tych betonowych płyt?? Niedługo (jak skończy się sesja) przymierzam się do zrobienia dwóch śmigłowców i chcialbym je umieścić na takich podstawkach. Z góry dzięki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 13 Czerwca 2007 Share Napisano 13 Czerwca 2007 Fajny model - pieknego samolotu. Co tu duzo gadac - Rafale to jeden z moich ulubionych ! Poprosze tylko o wieksze fotki (i wiecej jak mozna). Model MIOdzio (przez duze mio). Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Świderski Napisano 14 Czerwca 2007 Share Napisano 14 Czerwca 2007 Superaśny swoją drogą kiedy ja się nauczę robić taki wash p.s. mogłeś coś powiedzieć że robisz "rafka" podesłałbym Ci kawałek zielonej pleksy na HUD'a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dweler Napisano 14 Czerwca 2007 Share Napisano 14 Czerwca 2007 wzorcowy model pieknie wykonany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek Napisano 14 Czerwca 2007 Autor Share Napisano 14 Czerwca 2007 Dzięki za opinie Dziś jeszcze przypomniałem sobie o paru detalach. Na bokach kadłuba pod kabiną dorabiałem 2 "wypustki", na których w wersji seryjnej są umieszczane jakieś anteny lub detektory - nie znalazłem nigdzie info co to konkretnie jest. Światła do lotu w formacji malowałem ręcznie - kalki miały jakiś dziwny kolor, poza tym pewnie nie siadłyby jak należy. Teraz czy mógłbyś mi jeszcze powiedzieć jak zrobiłeś podstawkę, chodzi mi o to jak wykonałeś imitacje tych betonowych płyt?? Proszę bardzo Podstawka to półka z regału przycięta i oklejona po bokach. Pomalowałem całą płytę sidoluxem, żeby stworzyć warstwę z dobrą przyczepnością dla akrylu, potem brzegi półki i linie łączenia między betonowymi płytami pomalowałem na czarno. Następnie te linie zamaskowałem dość cienką kreską z maskolu rozcieńczonego wodą i na to jednolity szary akryl. Planowałem że potem uda mi się zedrzeć maskol i odsłonić czarne linie, ale okazało się że tak cienka i rozcieńczana wcześniej warstwa fatalnie się zdziera, szczególnie że została przykryta dość grubą warstwą farby. Tak więc maskol został, tylko pomalowałem go na czarno przy pomocy tempery. Na to lakier matowy, czarna sucha pastela na linie łączenia płyt, trochę rozcierania i szlifowania drobnym papierem ściernym. Niejednolity kolor powierzchni płyt powstał właśnie dzięki tym ostatnim zabiegom. Na koniec biała i żółta linia. W przyszłości spróbuję dorobić dla Rafale podstawkę z płytą lotniskowca - z myślą o październikowych Lubelskich Spotkaniach Modelarskich Poproszę tylko o większe fotki Ok wrzucę coś po południu. Mam nadzieję że na dużych zdjęciach nie wyjdzie za dużo baboli ;) mogłeś coś powiedzieć że robisz "rafka" Nie mogłem się zebrać do relacji z budowy ;) Teraz na warsztat wędruje Il-2M od Eduarda i to na pewno będzie na forum jako relacja, bo liczę na merytoryczne wsparcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paws Napisano 14 Czerwca 2007 Share Napisano 14 Czerwca 2007 Chylę czoła. Podwozie wyglada jak prawdziwe a ślady eksploatacji na nim są dziełem sztuki . Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roberto Napisano 14 Czerwca 2007 Share Napisano 14 Czerwca 2007 Bardzo fajny model i ciekawy rzadko widze tak ładnie zrobionego Rafale'a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek Napisano 14 Czerwca 2007 Autor Share Napisano 14 Czerwca 2007 Jeszcze kilka fotek. Cały model w dużym rozmiarze: I parę detali (sztuczne oświetlenie): Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Świderski Napisano 14 Czerwca 2007 Share Napisano 14 Czerwca 2007 A jeszcze w temacie kalkomanii to ja w swoim nie miałem problemu z ich nakładaniem używałem oczywiście chemii (chyba Agama). Może to wina serii produkcyjnej kalkomanii? viewtopic.php?t=1231&highlight=rafale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek Napisano 15 Czerwca 2007 Autor Share Napisano 15 Czerwca 2007 Agama jest chyba bardziej agresywna i może to jest właśnie rozwiązanie. W każdym razie Tamiya i Heller robią o niebo lepsze kalki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek Kryszak Napisano 16 Czerwca 2007 Share Napisano 16 Czerwca 2007 Moje gratulacje. Model w jak zwykle pieknie wykonany. Zmartił mnie natomiast fakt, że kalki Revella się źle kładą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 18 Czerwca 2007 Share Napisano 18 Czerwca 2007 Chciałoby sie wsiąść i... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Azawakh Napisano 18 Czerwca 2007 Share Napisano 18 Czerwca 2007 Modele z pudła tez mają swój urok osobisty. Bardzo miły dla oka model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi