bazylms Napisano 18 Stycznia 2012 Share Napisano 18 Stycznia 2012 A może w galerii utworzyć przyklejony temat "Mój pierwszy model" i każdy wrzuci zdjęcie swojego. Było by bardzo fajnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kub Napisano 18 Stycznia 2012 Share Napisano 18 Stycznia 2012 Ja bym chętnie na to poszedł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sandman Napisano 20 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 20 Stycznia 2012 pomysł z takim tematem świetny, myślę że wielu początkujących modelarzy (ze mną na czele) mogłoby się podbudować co do mojego ulepku, wprowadziłem kilka zmian, które mi podsunęliście. Wyrównałem ekrany (łącznie z ich malowaniem), zaszpachlowałem dziurę między wanną a nadbudówką z przodu, poprawiłem malowanie bandaży na kołach, podziałałem trochę metalizerem i przykleiłem antenę, ale widzę, ze jest krzywo więc muszę to poprawić no i zauważyłem, że muszę też rozwiercić wydech, bo strasznie mnie razi. Odtworzyłem linie podziału między kadłubem a dospawanymi płytami osłaniającymi działo, średnio to widać ale wyjdzie w washu. Trochę mnie denerwują resztki szpachli w w/w miejscu, ale myślę, ze wykorzystam jest i zrobię tam (jeżeli mi się uda) rdzawe purchle (będę się wzorował na nadkolu mojego samochodu ;) ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kub Napisano 20 Stycznia 2012 Share Napisano 20 Stycznia 2012 Teraz lepiej się prezentuje. Przypominam o pomalowaniu zapasowych gąsienic na kadłubie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sandman Napisano 20 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 20 Stycznia 2012 tak pamiętam, są w następnej kolejności, potem sido, rdza na kadłubie wash i mat. Chyba, ze coś źle kombinuję to mnie poprawcie od razu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 20 Stycznia 2012 Share Napisano 20 Stycznia 2012 Zanim dasz wash i mat, na sido połóż kalki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sandman Napisano 22 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 22 Stycznia 2012 kalek nie będę naklejał. Wyrównałem krzywo przyklejone elementy (działo, antena, belka pod wydechem, kurtyny boczne), rozwierciłem rurę wydechową, usunąłem nadmiar farby na szprychach kół napędowych, całość przejechałem sidoluxem (3 warstwy). Co teraz? brudzić czy washować? przepraszam za jakość zdjęć, sprzęt trochę wariuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kub Napisano 22 Stycznia 2012 Share Napisano 22 Stycznia 2012 Wash a potem brudzenie bo brudzenie może utrudnić rozpływaniu się wash-a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzesioj Napisano 23 Stycznia 2012 Share Napisano 23 Stycznia 2012 Dobrze jest, bo to dość trudny model. Tylko jedna prośba - kadruj zdjęcia, bo nie za bardzo chce mi się podziwiać ogromne płachty tła. pozdrawiam Grzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 23 Stycznia 2012 Share Napisano 23 Stycznia 2012 Czemu nie dajesz kalek? Zawsze to jakieś nowe doświadczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sandman Napisano 23 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2012 taki mam zamysł kalki już kładłem na pozostałych modelach (podkład z sido, decal fix, kalka i decal fix potem mat) i wychodziły tak jak na poradnikach w necie. Średnio mi za to washowanie wychodzi. Po jakim czasie wycieracie model? Macie jakieś rady jak dobrze i sensownie zrobić washa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 23 Stycznia 2012 Share Napisano 23 Stycznia 2012 Ja używam wamodu do farb Humbrola,Testorsa itp, do tego trochę oleju, żeby się dobrze rozchodził po powierzchni i wlewasz w szczeliny. Nadmiar wedle uznania ścierasz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzesioj Napisano 24 Stycznia 2012 Share Napisano 24 Stycznia 2012 Ja używam wamodu do farb Humbrola,Testorsa itp, do tego trochę oleju, żeby się dobrze rozchodził po powierzchni i wlewasz w szczeliny. Ja robię nieco inaczej. Na pokryty dobrze wyschniętym, błyszczącym lakierem model (u mnie lakier Humbrol 35) nakładam przy pomocy pędzelka mieszaninę farby Humbrol 33 - czarna i brązowego oleju artystycznego (niestety, producenta nie pomnę). Czarny Humbrol służy przyspieszeniu wysychania mieszaniny (no i oczywiście dodaje koloru...), artystyczny olej - zupełnie odwrotnie - wysychanie opóźnia. Farby mieszam w stosunku mniej więcej 1:1, tak, że mają konsystencję nie powiem czego. Po kilku minutach (najczęściej po tylu, ile zajmuje pomazanie tym modelu) zaczynam to wycierać suchymi patyczkami kosmetycznymi. Jeśli gdzieś nie mogę się wcisnąć, biorę lekko zwilżony rozpuszczalnikiem Wamodu pędzelek i wash rozcieram. Jeśli nie jestem z jakiegoś miejsca zadowolony, czynność powtarzam. Później, już po nałożeniu washa i pokryciu modelu od nowa bezbarwnym lakierem matowym, duże powierzchnie rozjaśniam metodą suchego pędzla. Efekty są takie: A, zapomniałem napisać - washowi daję przynajmniej jeden dzień do wyschnięcia (na kaloryferze lub w letnim słońcu, jeśli jest letnie słońce) nim model zacznę dalej malować. Inaczej - wash spłynie... pozdrawiam Grzesiek P.S. Przepraszam za zaśmiecanie wątku zdjęciami swoich modeli, ale, przynajmniej jak dla mnie, jeden obraz wart jest więcej niż tysiąc słów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sandman Napisano 29 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 29 Stycznia 2012 Dzięki bardzo za rady i zdjęcia (dużo pomogły). Długo nie pisałem bo miałem problemy z komputerem. Obecnie model wygląda tak, po pierwszym washu i jako takim czyszczeniu. Widzę, że niektóre miejsca będę musiał poprawić washem a inne dunkel gelb podmalować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzesioj Napisano 30 Stycznia 2012 Share Napisano 30 Stycznia 2012 No i dobrze jest. Jedyne rzeczy, które nieco rażą, to jakieś paprochy poprzyczepiane do kadłuba i miejscami jakby nieco zbyt gruba warstwa farby - zacieki. Dodatkowo, na przedniej części kadłuba widać albo odcisk palca, utrwalony washem, albo niedostatecznie wyrównaną powierzchnię po pilniku, zalaną washem. pozdrawiam Grzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sandman Napisano 6 Lutego 2012 Autor Share Napisano 6 Lutego 2012 Kolejna porcja zdjęć, poprawiłem miejscami wash, całość przejechałem dwiema warstwami rozcieńczonego dunkel gelb. Poprawiłem rzeczy na które zwróciliście uwagę (miejscami jest jeszcze trochę zacieków, poprawiłem je po pstryknięciu zdjęć). Myślicie, że taki wash wystarczy? Wydaje mi się, że jest nieźle, a miejscami nadmiar washu czy delikatne zacieki będą pasować do całości, brudzenia, co sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzesioj Napisano 7 Lutego 2012 Share Napisano 7 Lutego 2012 Hm..., jeśli chodzi o mnie, to nic nie sądzę, bo nie widzę zdjęć... Nie wiem, czy to tylko moja przypadłość? pozdrawiam Grzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sandman Napisano 7 Lutego 2012 Autor Share Napisano 7 Lutego 2012 u mnie wyświetlają się normalnie, jeżeli innym się nie wyświetlają to wrzucę jeszcze raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzesioj Napisano 7 Lutego 2012 Share Napisano 7 Lutego 2012 Pokazały się zdjęcia. Niestety, szczerze mówiąc, nie widzę specjalnej różnicy pomiędzy modelem na nich a na zdjęciach sprzed tygodnia. Dodatkowo stosujesz bardzo nieatrakcyjny według mnie sposób przedstawiania modelu - konsekwentnie rzut z boku, z góry, z przodu i z tyłu. A gdyby tak na jednym zdjęciu było trochę i przodu, i boku, i góry - model na pewno prezentowałby się lepiej, ciekawiej i atrakcyjniej. Tak, wiem, czepiam się... pozdrawiam Grzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sandman Napisano 7 Lutego 2012 Autor Share Napisano 7 Lutego 2012 Prezentuję je w taki sposób bo nie mam statywu, a z ręki wychodzą mi nieostre zdjęcia. Co do zmian (których nie widać) zebrałem nadmiar farby i szpachli z przodu kadłuba (dolnej części konkretnie), poprawiłem otwory w skrzyneczce na tylnym błotniku, poprawiłem washa na tylnej części nadwozia i miejscami go doczyściłem (nadmiar washa został na kurtynach bocznych, ale uważam, że pasuje tam i zgra się całkiem nieźle z rdzą). Chciałbym, żebyście (na tyle ile widać na zdjęciach) powiedzieli mi co jeszcze poprawić przed rozpoczęciem brudzenia rdzą. No i jak się zabrać za to brudzenie? Mam farbkę Rust od Pactry i suche pastele. Czym to utrwalać? Terpentyną? No i jak najlepiej to wszystko nanosić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzesioj Napisano 7 Lutego 2012 Share Napisano 7 Lutego 2012 Widzę, że prowadzimy tutaj dialog a nie szeroko pojętą dyskusję, ale, niech tam. Prezentuję je w taki sposób bo nie mam statywu, a z ręki wychodzą mi nieostre zdjęcia. Nie wiem, co ma, jak to mówią, piernik do wiatraka. Ja też nie mam statywu. Ale co ma sposób ustawienia modelu do tego, czy wychodzą ostre zdjęcia czy nie? Mam farbkę Rust od Pactry i suche pastele. Czym to utrwalać? Terpentyną? Ja "utrwalałem" pastele terpentyną. Piszę "utrwalałem", bo jest to raczej zmycie nadmiaru proszku niż jego rzeczywiste utrwalenie. Terpentyna jest jednakże bardzo agresywnym rozpuszczalnikiem i błyskawicznie atakuje np. farby olejne, nawet wyschnięte. Zatem - albo należy bardzo uważać, albo dać sobie z tym spokój. Nadmiar pasteli można zetrzeć choćby palcem w dostępnym miejscu, lub - w mniej dostępnym - patyczkiem higienicznym. A najlepiej utrwalać lakierem bezbarwnym . No i jak najlepiej to wszystko nanosić? Pastele - starym, dość sztywnym, krótko przyciętym pędzelkiem. A z resztą, popatrz tu, jeśi masz ochotę i jeszcze tam nie zaglądałeś. pozdrawiam Grzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sandman Napisano 7 Lutego 2012 Autor Share Napisano 7 Lutego 2012 dzięki, temat przeglądałem wcześniej, przyda się z pewnością. Co do tych zdjęć, postaram się inaczej go poustawiać nie do końca się zrozumieliśmy. Ale wracając do washa, coś poprawiać, czy zacząć brudzić rdzą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzesioj Napisano 7 Lutego 2012 Share Napisano 7 Lutego 2012 To już zależy od Ciebie, czy jest on według Ciebie wystarczający, czy lubisz mocniejszy. Zawsze jeszcze można zapuścić zakamarki i szczeliny rozcieńczoną czarną farbą olejną. Ja też tak robię. Wash washem, ale zawsze jeszcze coś wychodzi. A - i zrób coś z tymi zdjęciami. Znowu mi się nie wyświetlają. Chyba, że coś się dzieje z przeglądarką. Gdy skopiuję bezpośredni link do nich z Twojego postu i wpiszę w adres przeglądarki, nie ma problemu - są. Na forum - nie ma . pozdrawiam Grzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sandman Napisano 7 Lutego 2012 Autor Share Napisano 7 Lutego 2012 wrzucam zdjęcia jeszcze raz, niestety nie mogę edytować poprzedniego postu, przepraszam za dublowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzesioj Napisano 7 Lutego 2012 Share Napisano 7 Lutego 2012 No, widzę, że zmieniłeś serwer i zdjęcia są, choć imageshack też nie jest idealny. Na drugim zdjęciu widzę niedomalowane zęby gąsienicy w okolicach koła napinającego . A i chyba nie tylko tam... pozdrawiam Grzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi