Skocz do zawartości

Tiger I - Wittmann 007 - Revell 1/72

ams

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Forumowiczów.

Znowu tygrys i znowu Wittmann..., ale wkrótce cos innego

O modelu: Revell 1/72, lufa BR, liny Eureka XXL, blaszki Eduard (dla tigra z Hasegawy - ale działają). Zimmerit - własna robota "hand made"

Malowany - Vallejo, sidolux, pigmenty - Mig.

Figuranci z Cesara

Zapraszam do oglądania i komentowania.

0071m.jpg

0072gg.jpg

0073o.jpg

0074jn.jpg

0075by.jpg

0076lrr.jpg

0077o.jpg

Pozdrawiam

gdzie są 3 anteny?

Antenki będą wkrótce. Rodzi się koncepcja wykonania tej "rozdzielonej". To co zrobiłem do tej pory to do "chrzanu" było. Szczególnie, jeśli chodzi i "punkt środkowy" tej anteny.

bardzo udana praca, sporo zrobiłeś żeby model z tej skali się godnie prezentował ; )

teraz uwagi merytoryczne :P

- wewnętrzna część włazów powinna być w kolorze bazowym

- zły, wczesny kształt mocowań na szekle

- przez środek dachu powinien iść spaw

- na jarzmie powinien być tylko jeden otwór dla celowniczego.

- nie wiem czy dobrze widze ale uchwyt na włazie ładowniczego masz chyba centralnie, powinien być przesuniety w bok.

o antenach i tylnej płycie juz wiesz ; )

scenka miła dla oka, jest tylko jeden problem. pod Villers Bocage Wittman nie dowodził czołgiem 007. w drugiej potyczce w Villers czołg Wittmana został unieruchomiony i opuszczony. 007 Wittman otrzymał dopiero w sierpniu (czyli dwa miesiące później) po von Westerhagenie, w tym też czołgu zginął razem z załogą.

DZIĘKI WSZYSTKIM za cenne uwagi

Budując ten model jakoś wyłączyła mi się w głowie zakładka "szczegóły", ale teraz większość już jest poprawiona (od razu człowiek będzie lepiej spał ).

Ćwiczę tylko jeszcze "na brudno" ten spaw na wierzy aby nie przedobrzyć na modelu.

jest tylko jeden problem. pod Villers Bocage Wittman nie dowodził czołgiem 007. w drugiej potyczce w Villers czołg Wittmana został unieruchomiony i opuszczony. 007 Wittman otrzymał dopiero w sierpniu

Wobec takiej uwagi ^ na tej scence będzie prezentowany Wittmannowy Tygrys "205" - ale ten jest jeszcze w budowie. Tak powinno być lepiej

Jeszcze raz - dzięki za pomoc!

A oto i model z poprawkami

Jeszcze raz dziękuje za cenne uwagi.

Pozdrawiam

00701a.jpg

00702.jpg

00703.jpg

00704.jpg

Jak zrobiłeś zimmerit??? Wygląda kapitalnie!!!

Mnie się podoba, czysty i schludny jak na panzer asa przystało.

Na minus, jak dla mnie, otwarte włazy. Narobiłeś się przy przednich (revell ma zamknięte o ile dobrze pamiętam) a pustka we wnętrzu wozu trochę daje po oczach. Może warto by pomyśleć o zmianie położenia figurek skoro jak piszesz podmienisz maszyny na podstawce?

Nie chcę być upierdliwy ale jak ma byc merytorycznie to-

- spaw na wieży ma być na środku w miejscu załamania i zmianie nachylenia kąta płyt

-tylna płyta; z lewej strony tam gdzie lewar ma być także ten zaczep do lin który jest teraz z prawej

= pojemnik na anteny bardziej w prawo i większy kąt

Coś pewnie jeszcze dorzuci Tomek

Optycznie kotek wygląda super i szkoda że psują go takie pierdoły.

Wy tu o tym, co jest przesunięte nie tak, gdzie powinno być wiaderko, a gdzie antenka, a kolega zrobił sam zimmerit w tej skali! Prosimy autora o mały tutorial.

No i małe moje osobiste pytanie, bo nie ukrywam, że ciągle błądzę i szukam. Jak zrobiłeś trójbarwny kamuflaż, a ściślej rzecz ujmując, czy ustawiałem kompresor na niższe ciśnienie, co by nie zapryskać wszystkiego jednym kolorem?

upierdliwość jest podstawą modelarstwa a zrobienie zimmeritu nie jest aż tak wielkim wydarzeniem jeśli się umie pracować z masami plastycznymi typu milliput lub green stuff, ewentualnie gorącym śrubokrętem. nie znaczy to że pomniejszam pracę i zasługi autora wątku ale to jednak nie trzęsienie ziemi. ciśnienie to nie wszystko - jest jeszcze średnica dyszy i odległość od modelu. szykuje się cała kolekcja czołgów Wittmana?

zrobienie zimmeritu nie jest aż tak wielkim wydarzeniem jeśli się umie pracować z masami plastycznymi typu milliput lub green stuff, ewentualnie gorącym śrubokrętem.

No tak Andrzeju, ale ja osobiście pierwszy raz spotykam się z kimś kto dorabia zimmerit do skali 1/72.

Na minus, jak dla mnie, otwarte włazy. Narobiłeś się przy przednich ...

Nie narobiłem się specjalnie. I tak goliłem wszystko na wierzchu... złe rozmieszczenie narzędzi było... a wywiercenie dwóch otworów to nie wielka praca. Z raz wykonanych włazów zrobiłem formę z silikonu i odlewam sobie z żywicy jak mam potrzebę. Docelowo mają być tam inne figurki, ale jeszcze do mnie nie dotarły. (siedzące z nogami opuszczonymi do wnętrza kadłuba)

- spaw na wieży ma być na środku w miejscu załamania i zmianie nachylenia kąta płyt

... Z tym już obawiam się nic nie zrobię... Posługiwałem się fotkami modeli w skali 1:35 (jedne miały taki spaw inne nie miały), żaden jednak nie miał (ja nie zauważyłem) wyraźnego spawu w miejscu załamania dachu wierzy.

-tylna płyta; z lewej strony tam gdzie lewar ma być także ten zaczep do lin który jest teraz z prawej

Mogę prosić o jakąś fotkę albo rysunek.

kolega zrobił sam zimmerit w tej skali! Prosimy autora o mały tutorial.

Ciągle szukam jak czynić zimmerit. Ponieważ naklejanie z fototrawionek albo z żywicy wydaje mi się strasznie sztuczny (szczególnie na krawędziach) sam go przeto robię. Używam "Tamiya Epoxy Putty" rozwałkowuje go na modelu do cieniutkiej warstwy i... do tej pory dłubałem takim małym śrubokręcikiem z zestawu kreślarskiego "Skala" Tu efekty: viewtopic.php?f=68&t=27702, viewtopic.php?f=68&t=27055

Tym razem z braku cierpliwości wziąłem kawałem zimmeritu fototrawionego i odbijałem go na nałożonej masie.

Jak zrobiłeś trójbarwny kamuflaż, a ściślej rzecz ujmując, czy ustawiałem kompresor na niższe ciśnienie, co by nie zapryskać wszystkiego jednym kolorem?

Mój kompresorek nie ma regulacji ciśnienia. Wszystko w "paluszku" i odkręconej osłonie dyszy. Dysza 0,2

szykuje się cała kolekcja czołgów Wittmana?

Tak, właśnie wczoraj udało mi się zdobyć Stug'a III w wersji B... Po małych przeróbkach wyjdzie może z tego "A"

I tu mała prośba dotycząca wozów Wittmanna; te o których wiem to: Stug A, Pz. Kpfw. III L (#4L1), Tygrysy: (#411), (#1331), (#S04), (#S21), (#205), (krótki epizod na #212) i ostatni (#007)

Proszę kolegów o weryfikacje tej listy.

ale ja osobiście pierwszy raz spotykam się z kimś kto dorabia zimmerit do skali 1/72.

powyżej linki do poprzednich galerii.

Dziękuje... ale się rozpisałem (mam nadzieję, że nikogo nie pominąłem, kto oczekiwał odpowiedzi)

Mogę prosić o jakąś fotkę albo rysunek.

Tylna płyta 007

007.jpg

Ty%2525C5%252582%252520007.jpg

Befehls%252520007.jpg

Górna płyta wieży od V 1944 była wykonywana z dwóch spawanych części. Jest to wersja finalna Tygrysa. U Ciebie jest ok bo to wersja late sądząc po włazie ewakuacyjnym .Zasugerowałem się wypowiedzią Tomka i chlapnąłem Sorry

P%2525C5%252582yt%252520wie%2525C5%2525BCy%2525205-1944....jpg

Pojazdy Wittmanna w następnym poście.

I tu mała prośba dotycząca wozów Wittmanna; te o których wiem to: Stug A, Pz. Kpfw. III L (#4L1), Tygrysy: (#411), (#1331), (#S04), (#S21), (#205), (krótki epizod na #212) i ostatni (#007)

Proszę kolegów o weryfikacje tej listy.

Bałkany i front wschodni

Stug lll A "Buzzard"

stug%252520lll%252520Buzzard.jpg

Panzer lll Ausf. J (4L1)

Pannzer%252520lll%252520J-%2525204L1.jpg

Tygrysy font wschodni- 1331; S04; S21

Wittmann-Russia-1943.jpg

w11a.jpg

Normandia w następnym poście

Ciąg dalszy.

Normandia.

Tiger 205- Oryginalny pojazd przydzielony Wittmannowi

Wittman%252520205.jpg

Tiger 222-Villers Bocage 13 Vl 1944. Pojazd przydziałowy Kurta Sowy.

Wittmann%252520Tiger%252520Villers-Bocage%252520Front_small.jpg

Wittmann%252520Tiger%252520Villers-Bocage%252520Rear_small.jpg

Tiger 231 -Przejęty przez Wittmanna po uszkodzeniu 222. Pojazd przydziałowy Heinza Belbe.

222%252520i%252520231.jpg

Tiger 007- przydziałowy Heinza von Westernhagen

uni6tojeniq20tank20na20jn1.jpg

Tiger 212-Wittmann przejechał nim tylko kilka km w drodze do Villers Bocage. Pojzd Balthasara Wolla. Jako dodatek do kompletu-

Sd.kfz 222 z początków szkolenia

wittmann_04.jpg

I trochę prywatnie

222421_198083596914077_197597826962654_461201_2951354_n.jpg

W razie pytań dotyczących tygrysów lub Wittmanna służę pomocą w miarę wiedzy

Dziękuję wszystkim za komentarze i uwagi. Wszystkie były bardzo cenne.

Szczególnie dziękuje za pomoc i dostarczenie materiałów Templess'owi

Pozdrawiam