marcin1323 Napisano 5 Stycznia 2012 Share Napisano 5 Stycznia 2012 Witam wszystkich ! Bardzo chciałem wystartować w tym konkursie, gdyż tak naprawdę modele tych 3 firm są mi (i pewnie większości z nas) bardzo bliskie. Nie mam zamiaru narzekać jakie to "babole" są w tych modelach, gdyż wszyscy startując w konkury chyba zdają sobie sprawę z wyboru jakiego dokonali. Ja przynajmniej w pełni odpowiedzialnie "biorę to na klatę" . To one pokazują, kto tak naprawdę "czuje" modelarstwo Mam jeszcze jeden powód, który jest (w/g) mnie bardzo ważny - popularzacja tanich (a co za tym idzie łatwo dostępnych dla młodych) modeli, które bardzo dużo uczą. Chciało by się powiedzieć, "tak wiele za tak niewiele" Dobra! Dosyć ideologii Do roboty Mam nadzieję, że te prawie 60 dni, które pozostały do ońca trwania konkursu pozwoli mi na zrealizowanie moich planów z budowy kolejnego policyjnego śmigłowca. Tym razem będzie to ptaszyna PZL W3 Sokół, jak na zdjeciu sn-32xp http://www.planes.cz/en/photo/1010322/w-3a-sokol-sn-32xp-polish-police-ostrava-osr-lkmt/ lub http://jetphotos.net/viewphoto.php?id=6142373 Użyję zestawu firmy AJM, oczywiście kalki we własnym zakresie - są już wydrukowane, czekam na listonosza, tak więc jeśli nie bedzie to złamaniem regulaminu przedstawię kalki po wizycie listonosza Inbox: Oczywiście model w kategorii open. Moje założenia co do wykonania modelu: 0- ZERO !!! żywic i blaszek-fistaszek (wszystko bedzie albo "firmowe" albo zrobione przeze mnie z HIPSów 1- szlif "pomarańczki" i rycie linii podziału oraz nitów 2- uzupełnienie niedoborów "na zewnątrz" płytkami HIPSa oraz innymi materiałami 3- przebudowa wnętrza do wersji T (oczywiście bez HIPSów ani rusz ) 4- ... jeszcze nie wiem, ale pewnie coś "wyniknie" w trakcie Obecnie kończę innego Sokoła 0502 z Top Guna (kaleczki z AJMu) , także równolegle bedę budował dwa Sokoliki :-) http://www.forum.modelarstwo.org.pl/viewtopic.php?f=127&t=48072&start=15tutaj link do 0502 Mam nadzieję na Wasze częste wizyty, rady i komentarze. A to przed chwilą znalazłem w sieci - z dedykacją dla wszystkich miłośników policyjnych skrzydeł http://youtu.be/Z5Uk_1qA0Ao Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 5 Stycznia 2012 Share Napisano 5 Stycznia 2012 Co to są HIPSy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 5 Stycznia 2012 Share Napisano 5 Stycznia 2012 Cześć Marcin Fajosko ,że będziesz budował Sokoła z mojej firmy i super ,że niebieski a nie w tym podłym srebrnym kolorze. Ja juz zbieram $ na Sokoła z Top Gun ,bo doszedłem do wniosku ,że kupowanie AJota i blaszki do niego ,bez których ciężko coś fajnego zrobić daje kwote wyższą niz cena Sokoła z TG i oczywiście będzie niebieski musze tylko uporac się z Mi2 z KWP Łódz Powiedz mi jak z tymi kalkami gdzie zamawiałeś ,czy sam projekt robiłeś no i jaka cena Będę tutaj częstym gościem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin1323 Napisano 5 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 5 Stycznia 2012 Co to są HIPSy? takie modelarskie "chipsy" poliestyren biały HIPS - białe płytki, niektórzy (w tm i ja) mówią na to plastykowy karton http://allegro.pl/listing.php/search?sg=0&string=hips&category=1061 - tu są przykłądowe aukcje z allegro, zgrupowane po "silniku" wyszukiwarki, wiec link nie powinien stracić nigdy wazności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 5 Stycznia 2012 Share Napisano 5 Stycznia 2012 Tak właśnie myslałem, nie wiedziałem tylko, że tak się to nazywa ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafalik Napisano 5 Stycznia 2012 Share Napisano 5 Stycznia 2012 Co to są HIPSy? Toż biały plastik w arkuszach o różnej grubości. Chętnie będę obserwował, bo sam kiedyś mam zamiar wziąć ten model z półki i go zlepić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin1323 Napisano 5 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 5 Stycznia 2012 Robercie co do kalek To projekt i wykonanie własne/wspólne z innym naszym kolegą. To jest kwestia bardziej przyjacielskiej pomocy z zakresu druku, niż cokolwiek komercyjnego, tak więc raczej nie będzie tych kalek można nabyć. Odezwij się na priva, bo pewnie inaczej będę mógł ci pomóc... Co się tyczy TG i AJM... Jesli musisz kupowac blachy to faktycznie TG wychodzi taniej, lepiej, szybciej. Jeśli jednak na chwilę zapomnisz o blaszkach-fistaszkach i porobisz samemu różne rzeczy to już sprawa nie przedstawia się tak jadnoznacznie. Obecna cena 180pln też daje do myślenia. Po drugie TopGun to zywica, a nie wszyscy umieją się z nią obchodzić. Ja np nie umiem widać za wysokie progi jak dla mnie jeszcze, także kończony przeze mnie 0502 jest ostatnim póki co projektem żywicznym. Kwestia upodobań, umiejetności itd. W żywicy topgunowskiej będziesz miał jeden zasadniczy problem z przerobieniem go na niebieskiego ptaka - spiłowanie wypustek pod pływaki , tak aby nie uszkodzić ładnie odlanej powierzchni z nitami itd... Trochę potu mnie to kosztowało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 5 Stycznia 2012 Share Napisano 5 Stycznia 2012 Dzięki Marcin napiszę Co do żywicy to sie nie boje z 6 lat temu skleiłem SKOTA w 35ce z ARMO więc nic gorszego mnie nie spotka W sumie z blaszek wnetrza mozna zrezygnowac przy założeniu ,że będą pozamykane drzwi wtedy 6 dyszek taniej ale z drugiej przy tak dużych drzwiach środek fajnie będzie wyeksponowany.Napisz mi jeszcze czy w TG tablica jest z żywicy czy z PE? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin1323 Napisano 5 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 5 Stycznia 2012 Tablica jest żywiczna. Zerknij na moj warsztat cytowany w pierwszym poście. tam krok po kroku robilem (i bedę kontynuował) zdjęcia z budow TG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 5 Stycznia 2012 Share Napisano 5 Stycznia 2012 Mam takie samo podejście do mojego Sokoła, którego chciałbym zrobić w wersji czeskiej. Na razie jak patrzę na wypraski to mi się odechciewa Twój warsztat będzie dla mnie dobrą motywacją do pracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SAAB Napisano 6 Stycznia 2012 Share Napisano 6 Stycznia 2012 Panie Robercie , Brawo za decyzję , Panie Marcinie brawo za warsztat . Boki od pontonów w TG może usunąć producent na świeżym odlewie. Jest nowy deflektor. A łopaty już nie opadają , są drutowane po całej długości, prężonym mosiądzem 0,6 mm. lub napełnioną żywicą ,. Czekam na biały toner do laserówki , zamiast czarnego idzie biały , jako mono i osobna warstwa tylko z białym. Minolta nie robiła tego już 6 lat ale dotarłem do źródła , teraz cierpliwie czekam. Z poważaniem Tomasz Bilkiewicz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin1323 Napisano 13 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 13 Stycznia 2012 Minął pierwszy tydzień (i to chyba najbardziej pracowity z czasu poswięconego na ten model). Kadłub pocięty, szlifowany i wytrasowany oraz "podziurkowany. Wszelkie "błyszczące kleje" i inne "włochate miejsca" do poprawki - niemniej nie ma ich dużo. Biorąc pod uwagę specjalnie wzięte wolne w pracy i kończenie sokoła 0502 z TOPGUNA , więcej nie dało się. Obiecuję, że kolejne postępy prac będą już mniej karkołomne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 13 Stycznia 2012 Share Napisano 13 Stycznia 2012 Biorąc pod uwagę specjalnie wzięte wolne w pracy i kończenie sokoła 0502 Ale poświęcenie Marcin jestem pod wrażeniem Twojej pracy z tym "modelem" ciekaw jestem jak wybrniesz z oszkleniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin1323 Napisano 13 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 13 Stycznia 2012 Też jestem ciekaw... Boję się oszklenia i to bardzo, a szczególnie narożników... Dzięki Robercie za dobre słowo. Wbrew opinii obiegowej sam model nie jest taki zły. Bez problemu można go porównac z mastercraftem. Troche pracy, i można z niego kultry iskrę wykrzesać Sam plastyk ma gorszą jakość, ale generalnie naparwdę nie do końca rozumiem utyskiwania. Porównując jakość do ceny... dla mnie moze być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 13 Stycznia 2012 Share Napisano 13 Stycznia 2012 Porównując jakość do ceny... dla mnie moze być Pod warunkiem ,że rękodzieło zaawansowane się zastosuje ja za leniwy jestem i jednak zostane przy TopGunie Przejrzałem jeszcze raz Twoje fotki i chyba bedziesz musial papierkiem po nitach polecię bo plastik wylazł na zewnątrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin1323 Napisano 14 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2012 ....chyba bedziesz musial papierkiem po nitach polecię bo plastik wylazł na zewnątrz Chyba - napewno to właśnie ta struktura wewnętrzna plastyku powoduje takie "suprajzy" , niemniej dla mnie jak narazie nie ma większych farfocli. Zresztą jak zaznaczyłem w pierwszym poście specyfika tego konkursu siłą rzeczy każe każdemu startującemu przygotować się na różne poziomy tych modeli. Tak więc o marudzeniu z mojej strony nie może być mowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemosto Napisano 14 Stycznia 2012 Share Napisano 14 Stycznia 2012 Marcin, skąd wziąłeś jakieś plany gdzie są nitowania, bo to właśnie jest przede mną a niestety nie doszukałem się nigdzie takiego kompleksowego opracowania... Przemo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin1323 Napisano 14 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2012 Marcin, skąd wziąłeś jakieś plany gdzie są nitowania, bo to właśnie jest przede mną a niestety nie doszukałem się nigdzie takiego kompleksowego opracowania... Przemo Wydanie modelarza z 1998 roku (chyba nr 8) i dodatek z 1999. Dokładne dane podam póxniej, bo obecnie nie mam dostępu do tych materiałów. To co zrobiłem, tez nie jest pewnie maksymalnie wierne oryginałowi choć starałem się . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 14 Stycznia 2012 Share Napisano 14 Stycznia 2012 Podoba mi się - życzę powodzenia w dalszym dłubaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemosto Napisano 14 Stycznia 2012 Share Napisano 14 Stycznia 2012 Marcin, skąd wziąłeś jakieś plany gdzie są nitowania, bo to właśnie jest przede mną a niestety nie doszukałem się nigdzie takiego kompleksowego opracowania... Przemo Wydanie modelarza z 1998 roku (chyba nr 8) i dodatek z 1999. Dokładne dane podam póxniej, bo obecnie nie mam dostępu do tych materiałów. To co zrobiłem, tez nie jest pewnie maksymalnie wierne oryginałowi choć starałem się . A mogę liczyć po koleżeńsku na jakiś skan tych planów? Przemo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin1323 Napisano 23 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2012 Po koleżensku poszły Czas na aktualizację - mała ale zawsze: prace nad projektem podłogi w przedziale transportowym dobiegły końca, o to co mi się udało wyskrobać (dosłownie) : a teraz krok po kroku, najpierw był ołówek, linijka i projekt (przeglądanie zdjeć, trucie zadka kolegom ) potem "ciosanie" linii, szlifowanie papierem itd plus wycinanie pokryw luków inspekcyjnych Aż wkońcu nadszedł czas na poskładanie wszystkiego w jedną całość. Na pokrywach luków te "chropowatosci" które wydają się na zdjeciach obserwatorom to nitowania. widać, będę musiał jeszcze doszlifowac papierkiem. Zresztą zobaczy sie lepiej jak farba pójdzie, bo narazie to nie za dużo tam można zobaczyć I na koniec wszystko wygląda jak poniżej - nawet na bocznych krawędziach zrobiłem po 9 "zaczepów" Uploaded with ImageShack.us ...drepczę dalej dłubać, bo jeszcze dłuuuga droga a czasu coraz mniej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 23 Stycznia 2012 Share Napisano 23 Stycznia 2012 Marcin dajesz Podłoga zaczyna wygladać fajnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemosto Napisano 23 Stycznia 2012 Share Napisano 23 Stycznia 2012 Fajnie wyszlo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin1323 Napisano 23 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2012 Przemku, dzięki za pozytywne przjecie Robert - problem w tym, że ona dopeiro "zaczyna" wyglądac - powinna bć już gotowa, Adam - nie ma problemu, dla samych tylko nitów jestem w stanie przerobić ją od podstaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 27 Lutego 2012 Share Napisano 27 Lutego 2012 piekna robota. chce wiecej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi