Skocz do zawartości

Antiaircraft tank Sd.Kfz. 140

basterek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, jestem nowym użytkownikiem. Niedawno kupiłem model firmy UM w skali 1:72.Niemiecki pojazd PLOT na podwoziu Mardera.

102007842.jpg

Jak coś juz skleję od razu dam znak na forum i wkleje fotki także proszę o rady i wskazówki.

Pozdrawiam.

Edytowane przez Gość

Na razie niema co oceniać. Ja skleiłem madera i nie wydaje mi się żeby był to zły model. Bardzo dobry dla początkujących. Na forum był już warsztat tego modelu.

Witam ponownie a oto efekty mojej całodniowej pracy:

41c92fd1f56dcfd6gen.jpg

0e8e857779cc0982gen.jpg

83bd40c6a5d0af80gen.jpg

1bc70693e699609bgen.jpg

Na ostatnim zdjęciu widać paskudną szparę, ale tym sie nie martwię ponieważ jutro kupie szpachlówke i po szparce nie będzie ani śladu

Dziś czeka mnie według mnie najtrudniejszy etap sklejania. A mianowicie gąsienice. W zestawie nie było gumowych ,tylko plastikowe.

Pozdrawiam.

Na razie rzeczywiście nie ma co oceniać. Jeśli to Twój pierwszy model, to na pewno plus, że nie trzeba Ci przypominać o szpachlowaniu i obrabianiu części.

Niemiecki pojazd PLOT na podwoziu Mardera.

Tak gwoli ścisłości, to zarówno Sd.Kfz. 140, jak i Marder były na podwoziu Pz. 38(t). No, i jeszcze Hetzer i kilka innych przy okazji.

To niestety nie jest mój pierwszy model Składałem juz Supermarine Spitfire w 1:72 i King Tigera z Italeri w 1:72 ale tamte modele poszły mi gładziutko to znaczy Tygrysa jeszcze nie pomalowałem i nie dopieściłem ale z tym modelem jest najtrudniej. a oto zdjęcia dotychczasowych prac :

b3bedd9846ebdd3egen.jpg

aefef3afe3e451cagen.jpg

fcb59ec238d8f7a1gen.jpg

1b08a0b4c005106agen.jpg

f357581ead2db4e6gen.jpg

0d2ca9ed8a1e014cgen.jpg

8f60cdef5fdcd1f4gen.jpg

ada89be8a3504207gen.jpg

749cc18105612964gen.jpg

8722d175aa064255gen.jpg

Model jest zalany klejem, co wpływa oczywiście na moją niekorzyść bo przed wszystkimi zabiegami będę musiał go przetrzeć pilnikiem albo papierem ściernym ale mysle ze usune nadmiary kleju. Proszę o ocenę

Pozdrawiam:)

Kompletnie nie przemyślałeś kolejności składania modelu. W ten sposób między innymi utrudniłeś sobie i tak już niełatwy proces zakładania gąsienic. To coś, co jest przyklejone nad kołami napędzającymi winno być przyklejone zupełnie inaczej, mówiąc krótko - u Ciebie jest tyłem do przodu. Z resztą - nie tylko to jest nie tak, jak być powinno. Patrz uważnie w instrukcję.

pozdrawiam

Grzesiek

Wszystko wycięte byle jak, byle szybko i byle skleić. Do tego zdjęcia kiepskie i rozmazane. Nie oczekuje super fotografii makro w namiocie bezcieniowym ale jak oglądam Twoją relacje to czuje się jak bym dostał piwo w brudnym kuflu. Takie to jakieś bez szacunku dla oglądających.

oj bez takich dołujących stwierdzeń młody nie opierzony na forum to sie uczy z każdym postem jest lepiej

ale tak na poważnie

basterek nie zamykaj sie w sobie tylko pracuj

modelarstwo to pasja cierpliwości piszesz ze to trzeci model to jak mogę dam 2 rady

1 instrukcja i 10 razy pomyśl zanim przykleisz - fajnie zerknąć do dokumentacji zdjęciowej danego modelu

2 każdą cześć traktuj jak by była niezależnym modelem - jak zaczniesz tak na to patrzeć wszelkie nadlewki nierówności etc dostrzeżesz w mig. Takie rzeczy najbardziej rażą w końcowym modelu - widz patrzy na ogól ale interesuje go szczegół im lepszy i fajniejszy tym odbiór lepszy

no to powodzenia

pzdr