maciek_muzzy Napisano 10 Stycznia 2012 Share Napisano 10 Stycznia 2012 Witam, Po obejrzeniu po raz kolejny filmu „300 mil do nieba” postanowiłem zrobić model Volvo F12 w barwach Pekaesu. W swojej kolekcji posiadam już jedno F12 w żółtych barwach, ale jego wykonanie znacznie odbiega od mojego ideału. Nabyłem na allegro model Volvo Globetrotter oraz komplet elementów fot otrawionych i niski dach firmy KFS. W dachu były zrobione otwory pod tandetne anteny ( zbyt grube) – prace nad modelem rozpocząłem od wyrównania tych otworów. Po sklejeniu kabiny i pomalowaniu pierwszą warstwą podkładu okazało się że dach nie pasuje do kabiny przy przedniej szybie – także tutaj musiałem użyć szpachli. Model wykonuję w dość ślimaczym tempie, ale nie pozwala mi na to czas. Poniżej pierwsze zdjęcia „z produkcji”. Musiałem przerobić zbiornik na większy – w tym celu użyłem stary zbiornik od Forda 9000. Doprowadzenie go do zadawalającego stanu zajęło mi prawie całą niedzielę Diesel: No i na koniec zdjęcia ramy która wymaga jeszcze poprawek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo89 Napisano 10 Stycznia 2012 Share Napisano 10 Stycznia 2012 No jak na razie pozytywnie to wygląda. Będziesz robił cały zestaw czy tylko ciągnik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Falarek Napisano 10 Stycznia 2012 Share Napisano 10 Stycznia 2012 Fajny model się szykuje. Tu parę słów o takim Volvo w "kultowym" programie Sonda z lat 80-tych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomeka6 Napisano 10 Stycznia 2012 Share Napisano 10 Stycznia 2012 Nie no pieknie, szwy oszlifowales, wszystko czysciutko i schludnie sklejone, kabinka tez wyglada swietnie po podkladzie tylko ten lakier na baku wyglada dziwnie, jakos taki malo realny - wyglada jak by to byl metalik, a nie a'la chrom. Co tu moge jeszcze dodac? Dzialaj, bo zapowiada sie bardzo fajny model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek_muzzy Napisano 11 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 11 Stycznia 2012 Dziękuję Panowie za komentarze. Dzisiaj biorę się za pierwsze lakierowanie - rama, kabina, silnik i wnętrze. Przy okazji postanowiłem dokończyć Turbostara z Pekaesu którego sklejałem 6 lat temu i od tamtej pory przeleżał na półce. Ale na ten temat zrobię chyba osobną relację. Tomeka6: to absolutnie ma nie być a'la chrom, moim zamierzeniem miał być aluminium - i tak trochę za bardzo się błyszczy. lubo89: jeszcze nie wiem czy będę robił go z chłodnią, jedną taką mam już zrobioną ;) a tak prezentuje się model o którym wspomniałem w pierwszym poście: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lolek300124 Napisano 11 Stycznia 2012 Share Napisano 11 Stycznia 2012 3mam kciuki! I czekam z niecierpliwością na aktualizacje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 12 Stycznia 2012 Share Napisano 12 Stycznia 2012 Cześć! Na razie maszyna wygląda bardzo dobrze. To, że zbiornik się za bardzo błyszczy, można bardzo łatwo poprawić - ja mam zwykle problem, że za mało się błyszczy, to jest gorsza sprawa. W Twoim przypadku można spróbować prysnąć zbiornik półmatowym albo matowym lakierem bezbarwnym, to powinno załatwić sprawę. Życzę powodzenia z tym projektem i pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz_G Napisano 12 Stycznia 2012 Share Napisano 12 Stycznia 2012 Witam. Super projekt, model auta które, kilkanaście lat temu oblegały europę Co do dotychczasowych prac to nie mam zastrzeżeń, wszystko ładnie wyrównane i wygładzone. Będę tu często zaglądał, aczkolwiek nie koniecznie się udzielał. Trzymam kciuki i życzę ukończenia modelu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek_muzzy Napisano 13 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 13 Stycznia 2012 Dzięki za komentsy. Wczoraj wieczorem skończyłem lakierowanie. Na razie pierwsza warstwa, żółta na kabinę i czerwona na ramę. Przed malowaniem dorobiłem nowe mocowanie zbiornika - w orginale były mocowanie na 2 obejmy. Przy okazji maznąłem spojler do Iveca ( buduję też Tubostara w barwach Pekaesu, jest w dużej mierze skończony - do zrobienia tylko buda i detale). pozdro Rama - mocowanie do obejm: lakiernia Czerwone elementy: kabina F12: spojler Turbostar: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voseba Napisano 15 Stycznia 2012 Share Napisano 15 Stycznia 2012 Świetne auto, trochę polskiej historii… Fajnie Ci idzie praca! I jeszcze te blaszki na pierwszej fotce, konkretnie podszedłeś do tematu… Będę zaglądał tutaj i już nie mogę się doczekać końca prac!!! Tak się napatrzyłem, że sam znowu nabrałem ochoty do lepienia… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 15 Stycznia 2012 Share Napisano 15 Stycznia 2012 Nigdy jakoś specjalnie się nie zajmowałem modelami ciężarówek, ale to jest świetne Bardzo ładnie Ci idzie, oby tak dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartiniOCP Napisano 15 Stycznia 2012 Share Napisano 15 Stycznia 2012 Właśnie przez ten Twój pekaesowki model przypomniało mi się jak cisnąłem ogórkiem do dziewczyny. Co prawda dziewczyna już dawno o mnie zapomniała, ale klimaty motoryzacyjne tamtych lat odżyły:D Świetnie Ci idzie. Czekam na końcowy. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomeka6 Napisano 16 Stycznia 2012 Share Napisano 16 Stycznia 2012 Pieknie to wyglada po lakierowaniu, tylko ten spojler od Turbostara nie bedzie za bardzo pasowal (w mojej opini). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sandi Napisano 16 Stycznia 2012 Share Napisano 16 Stycznia 2012 Tomku ale spoiler jest do iveco a nie do tego volvo tylko Maciek też ma iveco w takich barwach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek_muzzy Napisano 3 Lutego 2012 Autor Share Napisano 3 Lutego 2012 Witajcie, Jako że mam teraz sesję ( bynajmniej nie fotograficzną ) więc czasu mało aby popchać roboty do przodu.. Udało mi się złożyć ramę z silnikiem, prysnąć ją i kabinę bezbarwnym - ramę półmatem, kastę połyskiem. Na razie jest tylko jedna warstwa lakieru, będzie położona jeszcze jedna. Dość gadania ( a raczej pisania) oto bravo foto lovestory A na koniec dwa zdjęcia z przymiarki spojlera do Turbostara ( założę nową relację jak tylko na poważnie się za niego wezmę) : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mobster2005 Napisano 3 Lutego 2012 Share Napisano 3 Lutego 2012 Mógłbyś napisać coś więcej na temat tych kalkomanii na drzwiach? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomeka6 Napisano 3 Lutego 2012 Share Napisano 3 Lutego 2012 Pieknie to wyglada, nie ma co. Szykuje sie kolejny wspanialy model do ogladania w galerii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 3 Lutego 2012 Share Napisano 3 Lutego 2012 To mi się podoba - modele sprzętu który mamy (albo mieliśmy) blisko siebie... Ja robie model cięzarówki, której nigdy na oczy nie widziałem i to nie jest tak jak powinno być... Komplementy za bardzo ciekawy wybór tematu! A masz już jakiś plan, żeby troszkę je pocieniować, żeby wyglądały bardziej plastycznie - jakieś washe, przecierki itd? Życzę powodzenia w budowie i pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek_muzzy Napisano 4 Lutego 2012 Autor Share Napisano 4 Lutego 2012 Dziękuję za komentarze @mobster2005- kalkomania to samoróba. Wydrukowałem fragment zdjęcia ciężarówki (kawałek drzwi) i powiększyłem do formatu A4. Następnie zwymiarowałem całe logo i kreska po kresce odtworzyłem litery i znak. Pekaes jest napisany specjalną czcionką, na drzwiach może tego nie widać, ale na naczepie na pewno będzie się rzucać w oczy. @pmroczko - dodam nawet że to model auta którym jeździłem - co prawda jako 4 latek ( mówiąc szczerze nic nie pamiętam) - taką chłodnią powoził mój padre 25 lat temu. Teraz ćwiczy żółtego stralisa Co do brudzingu, to nie będę go tak urealistyczniał - należę do drugiej strony mocy modelarstwa nie popełniającej takich czynów:) Kupiłem już nawet pasty polerskie Tamiyi żeby nadać błysku A na koniec fotka małego gadżetu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 4 Lutego 2012 Share Napisano 4 Lutego 2012 Cześć! Niezły gadżet, nadałby się jako część "wystawki". Ja bym jednak namawiał, żeby wprowadzić trochę urozmaicenia w kolorach. O ile też nie gustuję w steranych życiem wrakach - chociaż doceniam ilość pracy i umiejętności potrzebnych do stworzenia takiego modelu - to jednak uważam, że model nawet czystego pojazdu trzeba trochę pocieniować, żeby wyglądał realistycznie. Przykładem są na przykład szczeliny wokół drzwi - nie muszą być brudne, ale powinny być znacznie ciemniejsze od otoczenia, żeby nie było od razu ewidentne, że mają tylko pół milimetra głębokości, itd. Niezależnie od Twojej decyzji w tej sprawie, życzę powodzenia w dalszych pracach i pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marco12041976 Napisano 5 Lutego 2012 Share Napisano 5 Lutego 2012 Witaj, czy masz może dane dotyczące tego IVECO? Chodzi mi o długość ramy i rozstaw osi jak również o zdjęcia tylnych osi. Wielkie dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek_muzzy Napisano 22 Lutego 2012 Autor Share Napisano 22 Lutego 2012 Dziękuję Panowie za miłe komentarze, to daje dużą motywację. @Marco - niestety nie mam danych, model robię "na oko" na podstawie dokumentacji zdjęciowej. Z resztą Iveco wróciło na warsztat, muszę przedłużyć ramę.. Prace powoli idą do przodu, oto następna porcja fotek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciol Napisano 22 Lutego 2012 Share Napisano 22 Lutego 2012 no proszę, proszę, bardzo ładne! podoba mi się kabina, z resztą wszystko bardzo ładnie i schludnie, brawo. co wziąłeś na te firanki? nawet kratka na nich podobna do oryginału... pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzacek1841 Napisano 22 Lutego 2012 Share Napisano 22 Lutego 2012 Może górną leżankę jednak zostawisz podwieszoną, z opuszczoną się raczej nie jeździ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek_muzzy Napisano 23 Lutego 2012 Autor Share Napisano 23 Lutego 2012 Dzięki za komentsy. @Maciol : starałem się zrobić jak najbardziej zbliżoną do orginału - z resztą tak jak całe wnętrze ( kolorystyka przycisków, deski etc). Narysowałem więc na podstawie zdjęć szachownicę w CADzie w odpowiednich kolorach i wydrukowałem obustronnie. Następnie zwijasz w harmonijkę, formujesz "kliin" i jest dobrze. ( a przynajmniej taką mam nadzieję). Poniżej 3 fotki orginału: @Dzacek1841 - to zależy od auta, w Liazie rzeczywiście się nie dało, ale w stralisie czy w turbostarze na spokojnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi