Skocz do zawartości

Ukraiński Su-27

Boros

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam pytanie czy ktoś się orientuje jakimi kolorami są malowane Ukraińskie Su-27 dokładnie chodzi mi o ten schemat malowania:

http://czechairspotters.com/photo.php?id=668&author=22

Zwracam się o pomoc bo wydaje mi się że ten szary jest ciemniejszy od tego obserwowanego na rosyjskich Su? Wiem że na ogół jest problem z doborem farb do Su-27 i modelarze różnie sobie radzą z tym problemem a farby MM dedykowane jako autentyki nie są do końca trafione. Jak by jeszcze ktoś miał schemat malowanie właśnie w tym rodzaju to będę wdzięczny nie musi dotyczyć dokładnie samolotu o nr taktycznym widocznym na zdjęciu. Z góry dzięki

• 4 weeks later...

Też będę robił Su-27 tyle że w wersji UB ale z takim samym typem malowania.

W tym celu zakupiłem kalki od ukraińskiego producenta Salamandra i ściągnołem je z Ukrainy. Jest bardzo dokładny opis barw i ich rozmieszczenia. Plus jest taki że posiadają wiele możliwości numerowych oznaczeń. Sporo jest też oznaczeń jednostek i państwowych.

u1.jpg

u2.jpg

u3.jpg

Mam nadzieję, że trochę pomogłem

Ja mam w poczekalni ten egzemplarz...I te same zakupione kalki co Rizzi...tylko trzeba pamiętać by przerobić godła, gdyż po remonntach kreska konturowa w godłach narodowych jest nie przerywana jak na kalce..a już ciagła ...

147111.jpg

rizzi GT mam pytanie te numery farb podane w instrukcji to humbrol czy jakiś inny producent? Ta firma ma jakąś stronę internetową bo kiedy wpisuje salamander to wyskakuje mi wszytko łącznie z jaszczurkami tylko nie kalki. Właśnie sprawdzałem gunze to raczej nie jest humbrol też nie bardzo więc nie wiem co oni wymyślili na tej Ukrainie. Jeśli chodzi o kolory ja to widzę tak:

C072 IntermediateBlue

C031 Dark Gray

a trzecie kolor czyli najjaśniejszy odcień niebieskiego nie mam pojęcia

H65, H109, H141 i H130. Na pewno Humbrol. Posiadam te 4 farbki z malowania ukraińskiego Su-27 i numery się zgadzają. Inna sprawa to ich jakość, różnice co do barw oryginału oraz różnice kolorów między seriami produkcyjnymi.

Przykład omawianej H65 z 2 rożnych dostaw:

h65.jpg

Rizzi proszę zdradz ile kosztowała owa kalka i skąd ją zamówiłeś .

U mnie czeka już od dłuższego czasu Su 27 UB - tylko dlatego ,że nie mam kalek do Ukraińca.

Może trochę się spóźniłem z odpowiedzią ale co tam, może innym się przyda Kupiłem te kalki już jakieś 2 lata temu na alleg... od człowieka z Ukrainy (przesyłka szła 3 tygodnie). Kalka około 20 PLN i transport też około 20 PLNów. Nicka niestety już nie pamiętam. Ale nasz "tomcatski" kolega Turecki też je dostał z jakiegoś innego źródła.