Rommel Posted June 19, 2007 Share Posted June 19, 2007 Witam,mam krótkie pytanko:czy ktoś ma może tabele porównawczą do farbek?np.model master 1735 rust na podobną z humbrola,w ogóle czy coś takiego istnieje?Mam już zbiorek farbek i chciałbym uniknąć dublowania kolorów.Z góry dzięki za pomoc.Rommel Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
reggy Posted June 19, 2007 Share Posted June 19, 2007 http://www.jadarhobby.waw.pl/przelicznik-farb-modelarskich-humbrol-p-12294.html Ludzie chwalą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Majek Posted June 19, 2007 Share Posted June 19, 2007 Rommel, odpowiadajac na Twoje pytanie: MM Acrylic 1735 = Humbrol 63 Matt Sand. Zaopatrz sie w to takie koleczko do przeliczania kolorow. Wydatek niewielki, a czasem sie przydaje. http://www.jadarhobby.waw.pl/przelicznik-farb-modelarskich-humbrol-p-12294.html EDIT: Reggy, byles pierwszy... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotrek.S. Posted June 19, 2007 Share Posted June 19, 2007 Jak pogrzebiesz TUTAJ to myślę, że też coś znajdziesz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szkp Posted June 20, 2007 Share Posted June 20, 2007 http://www.old.modelarstwo.org.pl/technika/oprogramowanie/uzytkowe/przel_farb/index.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rommel Posted June 22, 2007 Author Share Posted June 22, 2007 Panowie,wielkie dzięki za pomoc.Wasze wskazówki pozwolą mi zaoszczędzić parę złociszy!Jeśli mógłbym was jeszcze pociągnąć za język...Ponieważ zaczynam dopiero swój trzeci model(1.Stug III,1:48 Tamiya 2.Panzer IV,1:35 Academy )t.z.Panzer V potocznie zwaną prze ze mnie Panterzycą(Italieri 1:35),i zamierzam się do niej naprawdę przyłożyć,chciałbym się dowiedzieć co znaczą takie terminy jak:washowanie czy waloryzacja? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Majek Posted June 22, 2007 Share Posted June 22, 2007 zamierzam się do niej naprawdę przyłożyć,chciałbym się dowiedzieć co znaczą takie terminy jak:washowanieO washu poczytaj sobie tutaj:viewtopic.php?t=1315 Waloryzacja, jak sama nazwa wskazuje, jest to wzbogacanie fabrycznego zestawu o detale, ktorych w tym zestawie zabraklo lub zostaly odwzorowane kiepsko, w oparciu np. o dostepne na rynku elementy dodatkowe, zblizajace model wygladem do oryginalu. Mowa tu chociazby o elementach fototrawionych (potocznie zwanych blaszkami), czy duzo bardziej szczegolowych, niz te z zestawu, elementach odlewanych z zywizy (potocznie zwanych zywicami). Waloryzacji mozna dokonywac rowniez wlasnycm sumptem, wykonujac samodzielnie brakujace w zestawie elemany (lub zastapic te, ktore malo przypominaja siebie), wykorzystujac to, co akurat nawinie sie pod reke. Wbrew pozorom, w kazdym domu mozna znalesc wieeele materialow, ktore moga przydac sie modelarzowi . Zerknij tutaj: viewtopic.php?t=271 W ogole zachcecam Cie do przejrzenia sobie tematow z tego dzialu: viewforum.php?f=15 Myse, ze sporo sie dowiesz i znajdziesz tam odpowiedzi na wiele pytan. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts