Skocz do zawartości

I-16 Type 10 Academy 148 [Powrót]

Konrad C

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Nie gościłem w tym dziale od ponad 6 lat więc proszę o wyrozumiałość. Będzie to też pierwszy samolot od paru dobrych lat, przez które lepiłem sama pancerkę. Powrót bo to od samolotów zaczęło się moje modelarstwo. Od paru tygodni chodziła za mną myśl sklecenia jakiegoś fajnego latadła. Coraz bardziej przeglądałem oferty producentów w kategoriach lotnicze. Moje chęci spotęgowała pewna gra "IŁ-2" gdzie zakochałem się w samolocie o wdzięcznej nazwie Polikarpow. Zacząłem szukać takowego modelu i nabyłem go za pomocą jednego z użytkowników (za co bardzo dziękuję) forum. ;)

Model chciałbym wykonać w takim malowaniu,

75_44.jpg

pomogą mi kalkomanie z zestawu.

Model raczej będzie z pudełka lecz pokuszę się i małe dodatki własne. ;)

A oto małe sprawozdanie z placu boju:

Przede wszystkim zabrałem się za coś co mnie zawsze kręci, czyli śmigło. Dodałem obicia dla gąbką. Jak na razie się świeci lecz nie lakier zostawiam na potem. Przy tej części wymienię tylko pewną "rurkę" na igłę ze strzykawki.

dsc09925s.jpg

dsc09924j.jpg

dsc09923f.jpg

Duże kłopoty sprawiły mi kołpaki śmigła, biała Pactra nie chciała współpracować z aerografem ani pędzlem, więc sięgnąłem po radykalne metody i odkopałem z piwnicy farby emaliowe Revella. Farba siadła świetnie i teraz czekam aż wyschnie.

Chodź użyję jednego z nich pomalowałem sobie obydwa .. sam nie wiem po co.

dsc09926c.jpg

Większy stopień prac jest przy samym kadłubie, gdzie dwie połówki są ze sobą zlepione i zaszpachlowane CA. Silnik pomaluję jeszcze raz bo mi się nie podoba. Skrzydła są na sucho.

Kokpit jest pomalowany podkładem, dodam pasy ale po pomalowaniu.

dsc09922c.jpg

Niektóre części takie jak koła, owiewka i parę innych drobiazgów wyszlifowałem.

dsc09928hn.jpg

Mam problem z wybraniem farby (najlepiej Pacrty) do kokpitu. Ktoś pomoże?

Będę musiał chyba jakoś wymienić owiewkę, zestawowa jest straszne gruba.

Tutaj fotka porównawcza z czołgiem w skali 1/35.

dsc09930r.jpg

Dzięki ale jeszcze nie wiem co to będzie z tego w ogóle. ;)

Kolejnym krokiem było wyszlifowanie miejsc zespolenia połówek kadłuba, wyszło dobrze, po podkładzie wniosłem mała poprawkę. Okazało się, że stery wysokości na ogonie też musiałem szpachlować.

dsc09936z.jpg

dsc09933u.jpg

dsc09935pl.jpg

Tutaj prawie gotowe śmigło.

dsc09934d.jpg

dsc09932h.jpg

dsc09931oq.jpg

• 4 weeks later...
  • 4 months later...