Konrad C Napisano 2 Lutego 2012 Share Napisano 2 Lutego 2012 Witam! Nie gościłem w tym dziale od ponad 6 lat więc proszę o wyrozumiałość. Będzie to też pierwszy samolot od paru dobrych lat, przez które lepiłem sama pancerkę. Powrót bo to od samolotów zaczęło się moje modelarstwo. Od paru tygodni chodziła za mną myśl sklecenia jakiegoś fajnego latadła. Coraz bardziej przeglądałem oferty producentów w kategoriach lotnicze. Moje chęci spotęgowała pewna gra "IŁ-2" gdzie zakochałem się w samolocie o wdzięcznej nazwie Polikarpow. Zacząłem szukać takowego modelu i nabyłem go za pomocą jednego z użytkowników (za co bardzo dziękuję) forum. ;) Model chciałbym wykonać w takim malowaniu, pomogą mi kalkomanie z zestawu. Model raczej będzie z pudełka lecz pokuszę się i małe dodatki własne. ;) A oto małe sprawozdanie z placu boju: Przede wszystkim zabrałem się za coś co mnie zawsze kręci, czyli śmigło. Dodałem obicia dla gąbką. Jak na razie się świeci lecz nie lakier zostawiam na potem. Przy tej części wymienię tylko pewną "rurkę" na igłę ze strzykawki. Duże kłopoty sprawiły mi kołpaki śmigła, biała Pactra nie chciała współpracować z aerografem ani pędzlem, więc sięgnąłem po radykalne metody i odkopałem z piwnicy farby emaliowe Revella. Farba siadła świetnie i teraz czekam aż wyschnie. Chodź użyję jednego z nich pomalowałem sobie obydwa .. sam nie wiem po co. Większy stopień prac jest przy samym kadłubie, gdzie dwie połówki są ze sobą zlepione i zaszpachlowane CA. Silnik pomaluję jeszcze raz bo mi się nie podoba. Skrzydła są na sucho. Kokpit jest pomalowany podkładem, dodam pasy ale po pomalowaniu. Niektóre części takie jak koła, owiewka i parę innych drobiazgów wyszlifowałem. Mam problem z wybraniem farby (najlepiej Pacrty) do kokpitu. Ktoś pomoże? Będę musiał chyba jakoś wymienić owiewkę, zestawowa jest straszne gruba. Tutaj fotka porównawcza z czołgiem w skali 1/35. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 2 Lutego 2012 Share Napisano 2 Lutego 2012 No no no na pewno będzie ciekawie Powodzenia Konradzie! Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ireneusz Napisano 2 Lutego 2012 Share Napisano 2 Lutego 2012 Witam,polecam do przejrzenia stronę rosyjską,po prostu kopalnia wiedzy na temat I-16 http://scalemodels.ru/modules/forum/viewtopic_t_4735.html Kiedyś też próbowałem zrobić ten model,ale zmieniłem skalę na 1/32 http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=12&t=15354 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 2 Lutego 2012 Share Napisano 2 Lutego 2012 Ciekaw jestem jaki efekt wyjdzie w dziale lotniczym. Chociaż patrząc po twoich modelach z działu pancernego to myślę, że będzie na wysokim poziomie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 3 Lutego 2012 Autor Share Napisano 3 Lutego 2012 Dzięki ale jeszcze nie wiem co to będzie z tego w ogóle. ;) Kolejnym krokiem było wyszlifowanie miejsc zespolenia połówek kadłuba, wyszło dobrze, po podkładzie wniosłem mała poprawkę. Okazało się, że stery wysokości na ogonie też musiałem szpachlować. Tutaj prawie gotowe śmigło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 3 Lutego 2012 Share Napisano 3 Lutego 2012 Jak zawsze świetnie sobie radzisz. Powodzenia w dalszej pracy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 26 Lutego 2012 Share Napisano 26 Lutego 2012 No to trzeba będzie też tu czasme wpaść i popatrzeć. Na razie wiekszość widzów to pancerniacy, he, he. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sabatms Napisano 16 Lipca 2012 Share Napisano 16 Lipca 2012 jak tam dalsze prace nad modelikiem ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi