Rhayader Napisano 15 Stycznia 2013 Share Napisano 15 Stycznia 2013 Zaczyna nabierać kształtów Armatka bardzo fajna Pokłady już wklejone? Jeśli tak, to jak będziesz to malował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 15 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 15 Stycznia 2013 Pokłady jak najbardziej wklejone. Jak podoklejam jeszcze trochę elementów, maskowanie, relingi i malowanko. Maskowanie to jakieś 2 h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 15 Stycznia 2013 Share Napisano 15 Stycznia 2013 Dlaczego akurat taka kolejność? Gdybyś najpierw pomalował nadbudówki, a potem nakleił pokład odpadłoby maskowanie, a przynajmniej większa część. Pytam, bo będę pewnie niedługo wklejał swój pierwszy duży drewniany pokład i byłem już pewny koncepcji, a teraz już nie wiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 15 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 15 Stycznia 2013 Teoretycznie wszystko powinno zadziałać tak jak mówisz ale... Po pierwsze jak poknaklejałbym choćby fototrawionki, np. otwarte drzwi, jakieś klapy, o relingach nie wspomniawszy to nie da rady przykleić pokładu, który jest baardzo na styk cięty. Tzn. przykeić się da ale straty będą. Maskowanie to w sumie drobiazg przy tego typu okręcie. Chociaż pewnie przesadzam, bo sensowna kolejność to pomalować i wklejać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 31 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2013 Dopadło mnie małe przeziębienie, co ma ten plus że mam więcej czasu na klejenie. Klejenie chyba 26 dział 12 funtowych dało mi w kość. Jednak dopiero kiedy dokładnie przyjrzałem się olinowaniu Dreda przeżyłem trudne chwile. Tak czy inaczej przygotowane oprzyrządowanie do rozkładania sieci przeciwtorpedowych - z jednej burty będą wypuszczone, poklejone duperele. Niestety nawet najbogatsze zestawy waloryzacyjne wymagają uzupełnienia drobnymi samoróbkami. Teraz czas maskowania i malowania głównej bryły. Stan na dzisiaj: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maszynista93 Napisano 31 Stycznia 2013 Share Napisano 31 Stycznia 2013 im dłużej na to patrzę tym bardziej się zastanawiam co ja tu jeszcze robię:( rewelacja... PS : mam takie małe pytanko - nie wiesz czy i gdzie można dostać takie rynienki na bulaje ? bo jak sądzę te były na blaszce dedykowanej do niego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 10 Lutego 2013 Autor Share Napisano 10 Lutego 2013 PS : mam takie małe pytanko - nie wiesz czy i gdzie można dostać takie rynienki na bulaje ?bo jak sądzę te były na blaszce dedykowanej do niego Chodzi Ci o okapniki? Te "brewki" nad bulajami? W zestawach fototrawionych np z Alliance Model Works są takie małe "sinusoidy" z których można sobie wycinać okapniki. Wracając do tematu. Czy ja się już wyrażałem na temat Zvezdy? Staram się jakoś pchać ten wózek. Ponieważ na zdjęciach z epoki Dreadnought często wygląda na niemiłosiernie upaćkanego pozwoliłem sobie na nieco więcej dodając ślady eksploatacji: Sorki za zdjęcia czysto poglądowej jakości. Czy ma ktoś jakiś pomysł jak wykonać zwinięte sieci przeciwtorpedowe? Jedyne co mi przychodzi do głowy to wzorem kolegów z zachodnich forów... sznurówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Warka Bear Napisano 11 Lutego 2013 Share Napisano 11 Lutego 2013 Czy ma ktoś jakiś pomysł jak wykonać zwinięte sieci przeciwtorpedowe? Zafarbwoany tuszem kreslarskim, zwiniety w ciasny rulon bandaz, wykrochmalony i prysniety lakierem do wlosow dla usztywnienia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 11 Lutego 2013 Autor Share Napisano 11 Lutego 2013 Czy ma ktoś jakiś pomysł jak wykonać zwinięte sieci przeciwtorpedowe? Zafarbwoany tuszem kreslarskim, zwiniety w ciasny rulon bandaz, wykrochmalony i prysniety lakierem do wlosow dla usztywnienia? Problem głównie w tym, że takie zwinięte sieci nie były jakimś grubaśnym rulonem. W tej skali ten "rulonik" powinien mieć mniej więcej 2 mm Nie mogę znaleźć materiału, który byłby na tyle miękki i ażurowy, żeby dało się go tak zwinąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Warka Bear Napisano 11 Lutego 2013 Share Napisano 11 Lutego 2013 Skoro tak, to sznurowka rzeczywiscie jest tu najszczesliwszym pomyslem. Chyba ze poszukasz ekranowanego przewodu sterowniczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 12 Lutego 2013 Autor Share Napisano 12 Lutego 2013 Na sucho udało się złożyć elementy flying decku, kabina admiralska, pomost nawigacyjny etc. NIektóre drobne elementy zostaną doklejone po malowaniu. W tak zwanym międzyczasie trawi się kompletny zestaw pozwalający skleić parowy holownik Volatile Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kami Napisano 12 Lutego 2013 Share Napisano 12 Lutego 2013 Pięknie Ci to idzie, widać, że nabrałeś ogromnego doświadczenia A i tempo bardzo przyzwoite. Pozdrawiam Kamil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 13 Lutego 2013 Autor Share Napisano 13 Lutego 2013 Praca nad drobnicą. Tak wyglądają żywiczne szperacze z małymi własnymi modyfikacjam (sztuk 12 hi: Zdecydowałem się na "plecenie" łańcuch z pojedyńczymi ogniwami - ogniwami (każde ogniwo dzielone0. Trochę to jednak czasu zajmuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 20 Lutego 2013 Autor Share Napisano 20 Lutego 2013 W końcu dotarł wypasiony zestaw fototrawiony do bocznokołowego holownika Volatile. Zestaw kompletny, na podstawie planów - szczerze polecam usługi z Allegro - Fototrawienie. Sam nie dałbym rady zaprojektować tak rozbudowanych blach. Przepraszam za koszmarną jakość zdjęć ale padł mi laptop, a zdjęcia komórką w słabym świetle tak niestety wyglądają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganjavir Napisano 21 Lutego 2013 Share Napisano 21 Lutego 2013 Muszę poszukać tego trawienia. Poproszę wyraźniejsze zdjęcia tych blaszek:] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
r.kalkowski Napisano 21 Lutego 2013 Share Napisano 21 Lutego 2013 Kolejny piękny kolejny się zapowiada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał15 Napisano 21 Lutego 2013 Share Napisano 21 Lutego 2013 No ładnie... znowu kolejna jednostka pływająca zrobiona prawie z samych blaszek . Podglądam dalej z zaciekawieniem Pozdrawiam Michał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kalaruch Napisano 24 Lutego 2013 Share Napisano 24 Lutego 2013 zamawiałeś u tego kolesia co robi 10x15 cm blaszki za 80zł sztuka? Sporo za takie maleństwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 24 Lutego 2013 Share Napisano 24 Lutego 2013 zamawiałeś u tego kolesia co robi 10x15 cm blaszki za 80zł sztuka? Sporo za takie maleństwo Jeśli w cenie był też projekt...to chyba warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kalaruch Napisano 24 Lutego 2013 Share Napisano 24 Lutego 2013 Aaa no to prawda, jeśli musiał to z planów zrzucać to nie tylko samo wstawienie blachy do maszynki. Dziś każdy kombinuje jak kasę wydłubać i mości się w niszowych sektorach. Może pokuszę się też! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 25 Lutego 2013 Autor Share Napisano 25 Lutego 2013 Za zaprojektowanie blaszek zapłciłem osobno, ale to mój wybór - szkoda mi było czasu żeby wyrysować cała masę dupereli, choć od razu wytrawiłem sobie kilka elementów do kolejnego projektu. Zanim wystawię foty dwa szybkie pytania: 1. Ma ktoś jakiś sensowny sposób na wykonanie sensownych czerpni powietrza? 2. Żywiczne reflektory Dreadnoughta (Pontos) nie mają żadnego zagłebienia pozwalającego wykonać bez bólu fajny rozbłyśnik i zalac na równo np. still water. Innymi słowy mają "płaską" powierzchnię imitującą płaski klosz oryginalnych reflektorów. Nie chciało mi się wyfrezować takich zagłębień a teraz jest już za późno bo reflektorki mają doklejone duperele. stąd pytanie jak z tego wybrnąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 28 Lutego 2013 Autor Share Napisano 28 Lutego 2013 Pytanie o czerpnie powietrza nadal aktualne. Dodatkowe pytaie o wzory malowań brytyjskich holowników. Generalnie stosowano czarny, czerowny, biały. Będę wdzięczny za każdą podpowiedź. Póki co kilka konkretów: Ponieważ na zdjęciach wyraźnie widać mosiężne buaje nawierciłem dziurki i wkleiłem rurki. Po malowaniu i zdrapaniu z nich farby mam nadzieję że będą się ładnie prezentować. Walczę z holownikiem, którego konstrukcja, szczególnie w obrębie centralnej nadbudówki i kół łopatkowych jest dosyć skomplikowana. Na zdjęciu część komponentów przyłożona bez klejenia. Na poniższych zdjęciach częściowo sklejony model. Nadburcia wymagały doklejenia obramowań kluz i "poręczy". Wklejone polery (jeszcze bez deklielków). Sklejone koła łopatkowe - właściwie nie będzie ich widać. Doklejona wewnętrzna osłona łopat, ścianki bocznych nadbudówek, daszki mogą się pojawić dopiero jak wleję górną osłonę łopat. Najważniejsza jest właścia kolejność klejenia poszczególnych elementów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 28 Lutego 2013 Super Moderator Share Napisano 28 Lutego 2013 Kurcze, ładniusie, fajniusie to to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 1 Marca 2013 Autor Share Napisano 1 Marca 2013 Niestety poszukiwania schematu malowania wiele nie dały. Może taka koncepcja: Największy kłopot jest w wyborze czy czerwony czy żóly kolor nadbudówek. Wiecej zdjęć czarnobiałych http://www.rfanostalgia.org/gallery3/index.php/RMAS/Tugs/Prewar/Dromedary-Class/Volatile Może macie jakieś pomysły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nathan Napisano 1 Marca 2013 Share Napisano 1 Marca 2013 Pomysłem moim jest abyś się zwrócił z zapytaniem do muzeów morskich w Wielkiej Brytanii. Z własnego doświadczenia wiem, że z przyjemnością pomagają A poza tym to holownik najwyższa klasa! Pomyśl o wypuszczeniu go na rynek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi