divv Napisano 5 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 5 Sierpnia 2012 Prace nad podstawką trwają. Przy pomocy Wikolu i pęsety zasadziłem trawę. Niestety wikol nie chce zniknąć, a mineło juz kilka dni. Co robić ? Docelowo przyjdzie tam jeden lub dwa krzaczki firmy Polak oraz trochę wody Vallejo. Poniżej kilka zdjęć z bohaterem. Nie wiem za bardzo jak daleko mam iść z tą trawą i maskowaniem wikolu, czy ją po prostu malować aerografem czy pochlapać pędzlem - może coś poradzicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gizmo1986 Napisano 5 Sierpnia 2012 Share Napisano 5 Sierpnia 2012 Trawa ratuje sytuację, pochlap ten wikol błotem, i powinno być ok.A próbowałes jakoś zabarwic ten wikol?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 5 Sierpnia 2012 Share Napisano 5 Sierpnia 2012 Ja bym pomyślał o ogólnym przykurzeniu... Trawa za soczysta a i armata niby ubłocona, ale lufa na przykład jak prosto z myjni. Pigmenty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
divv Napisano 5 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 5 Sierpnia 2012 Wikolu nie barwiłem, spodziewałem się, że zrobi się przezroczysty...bardzo przezroczysty.... Spróbuję kurzeniem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
divv Napisano 12 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 12 Sierpnia 2012 Powalczyłem z wikolem, ale nadal widać. Co proponujecie na kurzenie? Czy Dust Effects i Earth Effects będą OK? Nanoszone aerografem... czy to zmieszać z czymś jeszcze? Próbowałem zrobić kilka małych kałuż Still Waterem, ale zrobiła się kaszana. Czy to może być efekt tego, że nie zagruntowałem podstawki przed malowaniem? Mam również plan na 2-3 krzaczki - myślicie, że ma to sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 12 Sierpnia 2012 Share Napisano 12 Sierpnia 2012 Czy Dust Effects i Earth Effects będą OK? Nanoszone aerografem... Tu trzeba by walnąć duuuużo kutrzu i szkoda takich specyfików. Trzeba by kupić w sklepie dla plastyków ze trzy różne pigmenty w wielkich słoikach po 7 PLN, wymieszać na oko i sobie trochę pofolgować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
divv Napisano 13 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 13 Sierpnia 2012 No dobra, ale co z tą wodą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
divv Napisano 13 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 13 Sierpnia 2012 Trzeba by kupić w sklepie dla plastyków ze trzy różne pigmenty w wielkich słoikach po 7 PLN, wymieszać na oko i sobie trochę pofolgować. No z miłą chęcią, ale jakie pigmenty kupić? Umbra? Siena? Brąz van Dyck? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 13 Sierpnia 2012 Share Napisano 13 Sierpnia 2012 Trzeba by kupić w sklepie dla plastyków ze trzy różne pigmenty w wielkich słoikach po 7 PLN, wymieszać na oko i sobie trochę pofolgować. No z miłą chęcią, ale jakie pigmenty kupić? Umbra? Siena? Brąz van Dyck? Ja bym się zastanawiał nad zakupem wszystkich trzech które wymieniłeś Szkoda by było że przez takie ślady model i podstawka straciły na jakości... A wszystko naprawdę świetnie się prezentuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
divv Napisano 13 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 13 Sierpnia 2012 Rozumiem. Czym to utrwalić? Fixerem MIGa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
revicess Napisano 13 Sierpnia 2012 Share Napisano 13 Sierpnia 2012 a może lepiej pigment glaze vallejo bo tańszy z tego co się orientuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
divv Napisano 13 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 13 Sierpnia 2012 Fixera już mam,więc jeśli nie ma głosów przeciw, uznam, że koleżeństwo zaakceptowało fixera przez aplauz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
divv Napisano 24 Października 2012 Autor Share Napisano 24 Października 2012 Gentlemen, po dłuższej przerwie spowodowanej złamaniem prawej łapy - wracam, z wylizaną łapą. W międzyczasie knułem i udało mi się pomalować figurki i stworzyć ogólną wizję czasoprzestrzenną. W tym celu zakupiłem: Po pomalowaniu, wypozowaniu itp. 3 jegomościów doszedłem do 2 konkluzji: 1. Wszyscy trzej idą do "kreta" i to migiem. Tym razem będę malował wyłącznie farbami Vallejo. Gunze zdecydowanie "nie halo" dla pędzla. 2. Ogólnie nie jest źle. Tak to chciałbym wykończyć. A więc jest 3 luzerów, którzy mają złom wygrzebać z rowu. Wokół będzie kilka kupek piachu/ziemi + ziemia już wykopane na taczuszce, dojdzie również z drugiej strony krzak. Koła będą zatopione w piachu wymieszanym z zabarwioną żywicą Primal AC33. Zastanawiam się, czy nie podrzucić kilku luźno leżących lin stalowych, ale może lepiej nie zaśmiecać. PS. Oprócz karabinów będą również 2 hełmy, niedbale położone na armacie. Kilka zdjęć poglądowych: Wszystkie uwagi mile widziane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 25 Października 2012 Share Napisano 25 Października 2012 Podoba mi się pomyśł na aranżację scenki. Malowanie figurek hmm... każdy widzi - wiem że to trudny temat. Może spróbuj je lekko pocieniować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
divv Napisano 25 Października 2012 Autor Share Napisano 25 Października 2012 Malowanie figurek hmm... każdy widzi - wiem że to trudny temat. Może spróbuj je lekko pocieniować. Cała trójka odbędzie przymusową kąpiel, a następnie otrzyma nowe kolorki - już Vallejo. Na razie zabieram się za czytanie tutoriali o malowaniu, najgorsze są oczy - jakoś mam wrażenie, że na większości figurek są one jakoś maskowane np. daszkiem od czapki :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 25 Października 2012 Share Napisano 25 Października 2012 Ja w swoich zacząłem robić inaczej. Olewam białą farbę i robię delikatną kreseczkę czarną farbą. Moje figsy są dalekie od doskonałości, ale możesz zobaczyć w warsztacie z Pz IV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
divv Napisano 15 Listopada 2012 Autor Share Napisano 15 Listopada 2012 Odsłona druga. Panowie - po kąpieli w zmywaczu - dostali nowe kolorki. Wyglądają dosyć dobrze. Osobiście uważam, że jeszcze jedna kąpiel nie zaszkodzi, ale chyba nie zdążę przed konkursem, co już w przyszły tydzień - chyba, że zmienię zdanie. Trafiłem bowiem na mega boski tutorial malowania figurek, a przede wszystkim przygotowania przed malowaniem (dot. m.in. wyostrzania elementów typu włosy, uszy, części munduru, itp.) Korci mnie, aby spróbować jeszcze raz, chociaż intuicja podpowiada mi, że lepiej tego nie robić i zakończyć projekt. Czekają bowiem kolejne figurki to T-90. Niemniej jednak na dzień dzisiejszy wygląda to tak. DO zrobienia jeszcze umoczenie działa w błocie (żywica+kolor+piasek), brudzenie figurek oraz osprzętu, dorobienie pasków karabinom, ogólny weathering i zróżnicowanie kolorów ziemi. Chyba dość jak na tydzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 15 Listopada 2012 Share Napisano 15 Listopada 2012 Ja za bardzo nie lubię poprawiać jak nie muszę, bo nigdy nie wiem czy za drugim razem nie będzie gorzej niż poprzednio. Sugerowałbym może wrzucić troszkę ziemi do tej taczki. Czy mógłbyś mi dac konkretny namiar na te trawkę której użyłeś? Jaki producent numer, może nawet fota opakowania? Dięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
divv Napisano 15 Listopada 2012 Autor Share Napisano 15 Listopada 2012 Cześć Krzysiek, Ja też nie lubię poprawiać ani wracać do już gotowych tematów. Wyczyściłem tych wojaków tylko dlatego, że poprzednia wersja była megatragiczna - zresztą widziałeś na poprzednich zdjęciach. Plan jest, aby na taczce nie było ziemi, ale aby była nią ubrudzona i stała koło kupki ziemi wykopanej przez kolegę z łopatą - taka kupka pomiędzy łopaciarzem a szpadlarzem. Tak w ogóle zastanawiam się nad tymi karabinami i hełmami, czy powinny tam być, czy tak mogło być w rzeczywistości, że stały oparte o działo? Co do trawy, to kupiłem ją tutaj: http://hobby-model.pl/trawa-statyczna-ciemno-zielona-6mm75g.html Sadziłem na wikol i pęsetę. Następnym razem spróbuję ją wysiać sitkiem plastikowym, chociaż sadzenie pęsętą jest bardziej kontrolowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
divv Napisano 21 Listopada 2012 Autor Share Napisano 21 Listopada 2012 Praca wre, chcę zdążyć przed sobotnim konkursem w Gdańsku. Działo zatopione: Wieczorem bawiłem się kolorami i chyba niestety zbytnio odzieleniłem trawę. Dzisiaj postaram się ja bardziej wybarwić na takie jesienne kolory, więcej wyblakłej zieleni i trochę Buff na suche liście. Troszku gorsza jakość zdjęć, robione dzisiaj rano przed wyjazdem do pracy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 21 Listopada 2012 Share Napisano 21 Listopada 2012 Czy oni odkopują działo,które utkwiło jakiś czas temu czy w momencie transportu? Jeśli tak to przydały by się jakieś mokre ślady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
divv Napisano 21 Listopada 2012 Autor Share Napisano 21 Listopada 2012 Zakładam, że jakiś czas temu, ale nie za długo. Chciałbym dodać kilka twarzowych kałużek (np. po działem) jak Radek Pituch (http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=17&t=20223&sid=6ceb8a7327ca9cc210b4a428e5a7ada0), trochę strach, żeby nie skopać całości przed sobotą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
divv Napisano 22 Listopada 2012 Autor Share Napisano 22 Listopada 2012 Prace powoli dobiegają końca. Na sobotę rano - przy świetle dziennym - zostawiam sobie ostateczne szlify z kolorami, ubrudzeniami itp. itd. Dotyczy to w szczególności kupy wykopanej ziemi oraz kamieni. Niestety, trawa jest skopana, ale już tak musi zostać - każda kolejna poprawka ją pogarsza. Ogólny design już nie ulegnie zmianie. Mokre plamy zrobione specyfikiem Fuel Stains AK Interactive. Wykopana ziemia to potłuczone resztki zaprawy gipsowej sklejone na Wikol. Krzaczki firmy Polak. Dla relaksu będę teraz podganiał T-90. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 22 Listopada 2012 Share Napisano 22 Listopada 2012 Pamiętam jak go pierwszy raz pochlapałeś błotem. Ostatecznie jednak efekt końcowy jest bardzo dobry. Oczywiście jak poprawisz kolor tej kupy ziemi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
divv Napisano 22 Listopada 2012 Autor Share Napisano 22 Listopada 2012 Dzięki, bazylms, mam nadzieję, że od tej pory bedzie coraz lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi