Jump to content

Hangar lotniczy

Recommended Posts

Witam.

Proszę o pomoc, wskazówki, uwagi lub linki pomocne w wykonaiu hangaru lotniczego. Planowana skal 1/72. Rezczywiste wymiary hangaru 50x40m. Nie należał do olbrzymich, ale konstrukcja nośna jest skomplikowana do otworzenia. Konstrukcja ółłukowa.

Przedewszystkim szukam z jakich materiałów ją wykonać. Są gotowe elemnty plastykowe lecz drogie, średnio 3-4 zł za 26cm pręta lub kształtki. Gdybym robił to z gotowych prętów szybko bym popłynął...oczywiście finasowo. Sam hangar od frontu bedzie miał rozstaw 70cm.No to "upchnie się" troche modeli.Drzwi były harmonijkowe wykonane z ram stalowych wypełnione deskowaniem. Podobnie dach. Pokryty papą. Jest to hangar lotniczy wybudowany w połowie lat 50tych na lotnisku w Ornecie. Został kilka lat temu przerobiony na ładną halę sportową.

Każda wskazówka sie przyda, tym bardziej że nigdy nie wykonywałem takich modeli.

Z góry dziekuję i pozdrawiam.

A te pręty, z których jest konstrukcja nośna są okrągłe w przekroju?

Jeśli tak, to powyciągaj sobie pręty nad świeczką z ramek, wygnij w gorącej wodzie i do dzieła.

Jeśli nie, to wyciągnij trochę grubsze i wyszlifuj do odpowiedniego kształtu, wygnij w gorącej wodzie i też do dzieła. Wymyśliłem to dosłownie przed chwilą, więc nie wiem, czy się uda, ale jeśli tak, to podziel się wrażeniami z budowy .

Dzięki za pomoc.

Model firmy GMP jest kuszacy aczkolwiek dwukrotnie mniejszy . Co do rozciągania pręcików z ramek po modelach to wypali ale dla krótkich elementów. Dla dłuższych nie można zachować wymiaru.

Ciekawy jest pomysł z wycinaniem listewek z arkuszy palstykowych. Można dopasować różne kształty (teowniki , dwuceowniki, płaskowniki) bo takie dominują w konstrukcji. Fakt , że będzie to pracochłonne.

Może jeszcze wpadna jakies pomysły?

Szczerze powiem, że tak bym się nad konstrukcją nie rozwodził, zwłaszcza że większości z tych rzeczy i tak będą niewidoczne.

Jeśli konstrukcja dachu była oparta o podobne kratownice jak w modelu GPM to może warto spróbować rozrysować to w Corelu, a potem dać do firmy poligraficznej by to wycięli z odpowiedniej grubości płytki polistyrenowej.

Zalet tego rozwiązania masz kilka:

- oszczędność czasu;

- jednolitą konstrukcję, znacznie wytrzymalszą od konstrukcji sklejanych;

- jednakowy wygląd i kształt wszystkich elementów;

- możliwość dorobienia dodatkowego na wszelki wypadek...

O to dobry zamysł. I jest pretekst by dokupic do słomek ...napój

Ciężki los poszukiwacza nowych rozwiązań.Gdyby w załażeniu maił być tylko zamknięty hangar to nie ma problemu, ale wrota będą otwarte . Znalazłem w sprzedaży rurki do prowadzenia cięgieł (włókno węglowe, takie czarne elastyczne pręty)dla samolotów RC (chyba dobrze je nazwałem) ale diabelstwo ciężko sie klei. Może jakis pomysł na ich klejenie?