Skocz do zawartości

Jakie kleje i farby?

b-52michał

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ,chciałbym dowiedzieć jakie kleje stosujecie ,bo moim marzeniem jest kupować modele bez klejów.

Na razie kupuję modele plastyk !!!

Miałem italeri f-22 ,ale tata musiał mi go sklejać .

Proszę ,mówcie mi jakie kleje muszę kupować

Dobry jest klej Tamiya cement, dobrze klei i nie rozpuszcza plastiku

http://www.mojehobby.pl/Tamiya-Tamiya-Extra-Thin-Cement-40ml-p-9-290202.html

Można też kleić revllem, dobry jest ale rozpuszcza plastik

http://www.mojehobby.pl/Revell-Klej-Contacta-Professional-p-9-290146.html

zawsze zostaje kropelka ale z nią to ostrożnie

A i jeszcze jedno a do szybek Clearfix

Dzięki za odpowiedź.

Ale czy te kleje są na tyle bezpieczne ,żeby jak by mi kapnęło na rękę ,to czy mi nie wyżre dłoni?

A i piszcie o farbach. Trochę patrzyłem i ludzie polecili mi Humbrola ,ale ja jestem początkującym i nic nie wiem.

Sam zacząłem jakiś czas temu "uprawiać" modelarstwo ;], kupiłem klej Revella i dobrze się sprawuje tylko w igle zastyga po klejeniu i wtedy trzeba zapalniczką rozgrzać ( igłę). Farby używałem humbrol i revell ( malowałem pędzlem)puszeczki są do kitu, farba na nich zasycha i ciężko później zamknąć , brzydko pachną , przez rozcieńczalnik. Dobrze kryły po za białym i żółtym. Kupiłem aerograf i na próbę używałem tych farb , nad biurkiem miałem chmurę od rozcieńczalnika i smród w pokoju ( malowanie tylko przy wentylacji) postanowiłem z nich zrezygnować. Teraz kupiłem vallejo model color, podoba mi się zakraplacz , jeszcze ich nie testowałem bo mam na ukończeniu model , ale ludzie chwalą je, tylko podkład muszę kupić.

Ja do farb polecić mogę Pactrę. Sam od niej zaczynałem. Największy + za to, że można pędzle myć wodą (nie trzeba śmierdzących rozpuszczalników). Przy aerografie można wstępnie wodą ale bez zmywacza się nie obejdzie. Humbrolami początkowo pracowałem ale przy ich farbach zostałem tylko przy metalizerach.

Można też kleić revllem, dobry jest ale rozpuszcza plastik

Kto Ci takie coś powiedział?

Jak się kapke więcej da revlla to się lekko wtapia w plastik i zostaje mały ubytek...miałem tak parę razy.

Ja polecam klej Humbrol Liquid Poly(dobrze wiąże i ma wygodny w użyciu pędzelek). Jeśli chodzi o farby, używam Tamiyi, bardzo fajnie kryją i można je rozcieńczać wodą. Nie zapomnij też o szpachlówce, całkiem dobra (i tania) jest ta z Wamodu. Powodzenia!

Nie zapomnij też o szpachlówce, całkiem dobra (i tania) jest ta z Wamodu. Powodzenia!

Tylko trzeba pamiętać, żeby rozmieszać ją np. wykałaczką przed każdym użyciem, bo inaczej wylejesz sam rozpuszczalnik.

Jak się kapke więcej da revlla to się lekko wtapia w plastik i zostaje mały ubytek...miałem tak parę razy.

Musiał ci się trafić jakiś trefny klej Ja już tyle tych klejów mam za sobą i nawet przy dużych ilościach np. na łączeniach skrzydeł,kadłuba nic mi się nie działo.

Może po prostu chodzi o to, żeby kleju nie ścierać tylko po wyschnięciu szlifować.

Zależy co chcesz malować, na lotniczych i morskich to ja się nie za bardzo znam ale do współczesnej pancerki bardzo dobre są Model Master acryl, nie dość że szybkoschnące to jeszcze pędzle można myć wodą i nie trzeba kombinować z dobieraniem i dopasowywaniem kolorów. Co do klejów to ja używam Mr.cement GunzeS. Rewelem z igłą też kleiłem i musze przyznać że żadnych dzur mi nie zrobił.Pozdrawiam

Dobra .A farby ? Nie skupiajcie się na revellu ,bo jeśli rozpuszczcza plastik ,to ja dziękuję za taki klej.

Ja i tak kupię klej tamiya.

A ,i jak nakłada się clearfix na szybki ? Tak po prostu się smaruje ?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.