Skocz do zawartości

Beciak[BT - 5] UM 1/72

plastikk

Rekomendowane odpowiedzi

Jako że, 3 rozgrzebki mają się ku ukończeniu [bT-42/T-26/Cromwell] to na matę powędrował kolejny Bystrachodnyj Tank.

BT - 5 od UM'a.

IMG_2846.jpg

Wieża - zeszlifowane wzmocnienia[nie sięgaja samego stropu wieży] i naklejone nowe:

IMG_2849.jpg

Usunięta imitacja uchwytu włazu kierowcy.Górna klapa włazu a właściwie łączenie zawiasów uzupełnione o brakujące części zawiasów.

IMG_2848-1.jpg

Trochę blacharki:

IMG_2850.jpg

Blaszka jak zawsze wypalona nad płomieniem - przynajmniej ja tak robię z blaszkami UM - fajnie miękną potem i łatwiej je wycinać.

IMG_2852-1.jpg

IMG_2854.jpg

i na dzisiejsze przedpołudnie tyle...

Wieczorny apdejt:

Znaczy się kolorek bazowy.Pactra A29.Pędzel...

IMG_2861.jpg

IMG_2862.jpg

Z tyłu pod końcówka siatki wylazła brzydka szpara.Wkleiłem paseczek plastiku i

wygląda już lepiej:

IMG_2863.jpg

Fajna sprawa, mam sentyment do tych BeTiaków. Trochę trzeba poprzerabiać i pododawać, ale na końcu ma się satysfakcję. Szkoda, że nie dodałeś nitów na wieży i zrobiłeś wersję gąsienicową, a nie kołową.

PS. fajnie, że malujesz pędzlem, ale powoli zacząłbym myśleć o kompresorku i aerografie.

Fajna sprawa, mam sentyment do tych BeTiaków. Trochę trzeba poprzerabiać i pododawać, ale na końcu ma się satysfakcję. Szkoda, że nie dodałeś nitów na wieży i zrobiłeś wersję gąsienicową, a nie kołową.

PS. fajnie, że malujesz pędzlem, ale powoli zacząłbym myśleć o kompresorku i aerografie.

Nitowanie wieży - jakoś nie mogę dorwać tak małych nitów/dawca z Airfixa się wykończył.Aero/kompresor - nie mam miejsca na taki sprzęt.Warsztat ''kuchenny'' - heh.

Hmm, ale kompresory są teraz bardzo małe, pudło 30x20x15. Ja taki mam i mieści się wszędzie, nawet do plecaka

Co do nitów, to jednym z prostszych sposobów jest nawiercenie otworów i wprowadzenie w nie bardzo cienkiego drutu. Na dolnym włazie kierowcy był uchwyt do jego otwierania. Popatrz na zdjęcia: http://www.o5m6.de/bt_5.html

• 4 weeks later...

Fajnie się prezentuje. Też obecnie sklejam bt-5 tylko w wersji z rakietami jak wyjdzie to wrzucę galerię.

Czy będziesz jeszcze brudził po przyklejeniu błotników? Od spodu błotniki też powinny być chyba zapylone.

Świetne brudzenie, jak dla mnie na 6+ z plusem. Czy mógł byś zdradzić mi tajemnice jak je wykonałeś?

Wszystko to akryle Pactry min.weathering plus dark earth plus jakis piaskowy.

Biorę taki pędzel:

IMG_2983-1.jpg

sztywny...

Wycieram go jak do ''dry brusha'', ale ciut farby zostawiam i uderzam z góry w powierzchnię brudzoną.Im bliżej krawędzi dolnej tym gęstsze uderzenia..

Potem kolejna warstwa - już rzadziej i bardziej przypadkowo - inny kolor i na koniec ciut jasnego piasku...

hehehe, technika starożytna,.. Jak byłem piękny i młody tak brudziłem Matchboxy startymi kredkami z klejem.

Starożytna czy nie - efekt zadowalający bez tych wszechobecnych magicznych środków...Młody duchem to ja dalej jestem...czy piękny to:

Wyjście z ''undergroundu''

lipiec2008038.jpg

• 2 weeks later...

Po łoszu i z błotnikami:

IMG_3020.jpg

Tylko dlaczego momentami łosz mi zszarzał??

IMG_3019.jpg

Konfiguracja końcowa - będzie kołowy...

IMG_3018.jpg

I ''nowa'' zabawka po cichu klepana w kuchennym warsztacie:

IMG_3021.jpg

Lubię mieć alternatywę w dłubaniu.

Trochę tu,trochę tam...

• 2 weeks later...
hehehe, technika starożytna, mi znana od 32 lat Jak byłem piękny i młody tak brudziłem Matchboxy startymi kredkami z klejem.

Toż to starożytni zbudowali piramidy ;-) Nie wszystko co jest stare jest złe . Mnie sie podoba i czekam na finisz :-)

Pozdrawiam