Skocz do zawartości

Volvo FH12 "Sandro Munari" Italeri 3849

maciol

Rekomendowane odpowiedzi

Malowałem podkładem w sprayu śnieżka, novol professional, motip można by wymieniać i nie wiem który najlepszy. Jak pow. jest dobrze oszlifowana to wyjdzie dobrze.

Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 65
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Dobra, sprawa wygląda tak, że podkład kupie motipa w sklepie w Gdyni w tym samym, co juz kupilem (dzis) bazę - lakier KTM 202 86 700 Perła. Nie wiem, czy to idzie znaleźć w internecie... Ale mniej więcej jak motory KTM. - Dostałem w mieszalni farb za... 45 zł

teraz już nie mogę użyć żadnego taniego podkładu, ani taniego bezbarwnego na koniec... No, ale cel uświęca środki - myślę o efekcie

Zdjęcia jutro - obiecuję - informatyka

No to tak - zdjęcia

Aparat zepsuł sie podczas robienia fotek...

Wysiadły baterie potem jak wymieniłem to sie juz nie otwierał... ;(

silnik:

SDC11492.jpg

SDC11487.jpg

SDC11448.jpg

zawieszenie:

SDC11490.jpg

SDC11488.jpg

kolorystyka chłodnicy:

SDC11433.jpg

SDC11431.jpg

elementy wnętrza:

SDC11678.jpg

SDC11675.jpg

SDC11677.jpg

wyczuwam szpachlę...

SDC11676.jpg

tak to wszystko wygląda:

SDC11486.jpg

nieszczęsny bak nawaliłem szpachli, teraz nie chce mi się szlifować... ale to piwo trzeba wypić, które nawarzyłem

SDC11671.jpg

SDC11673.jpg

SDC11672.jpg

a oto i zakupy:

SDC11668.jpg

lakier, którego nie użyję, a który [bez sensu ] kupiłem ...

jest fluorestencyjny

może ktoś chce odkupić?

SDC11670.jpg

a to jest szary do wnętza - jako podstawowy kolor, na to beże, drewno itd.

miałem taki czerwony (na wiatraku) i dziwnie słabo krył,

oczywiście bez podkładu, na koły plastik - ześlizgiwał się,

czy jak będzie podkład to problem zniknie?

SDC11669.jpg

pozdrawiam,

maciol

Maciol, zawsze powinno sie dawac podklad na poprzednio przeszlifowana powierzchnie. Co to za szpachla, chyba nie samochodowa? Jak tak to Ci troche zejdzie na jej usuniecie. Rama fajna, ale szkoda, ze nie oszlifowales szwow i laczen...

Mi tam wygląda na to, że trzeba jeszcze przejechać dokładniej. P600 albo P320 (nie wiem czy będzie za gruby) 1000 i 1200 dajesz na końcu zajedziesz się. Na tym baku jest jeszcze sporo do szlifowania powinno być gładziutko bo podkład i tak pokażę nie równości , które jeszcze raz będziesz musiał oszlifować.

Teraz szlifowałem kabinę P600 i nic się nie działo po podkładzie, podkład jeszcze raz przejechałem, ale możesz też spróbować gradacji P800. Potem na końcu P1200. Ważne, żebyś rys nie narobił podczas szlifowania za dużych.

• 2 weeks later...

Witam ponownie,

niestety - bez zdjęć :(

odciąłem piasty od felg

przede wszystkim po to, aby je skrócić - pierwsze co pomyślalem o nich jak je zobaczyłem, to to, że są za długie,

ale wtedy naszła mnie myśl, że przecież nie dam rady nic z tym zrobić...

jednak wziąłem się na odwagę i pierwszym krokiem było odcięcie - wyszło całkiem całkiem, póki co,

ale teraz nie wiem jak by je skrocic...

macie jakieś pomysły?

czym to zrobić?

boję się o skalpel, jakimś cudem go nie złamałem przy odcinaniu, ale teraz może być trudniej...

czekam na sugestie,

pozdrawiam,

maciol

ale wtedy naszła mnie myśl, że przecież nie dam rady nic z tym zrobić...

jednak wziąłem się na odwagę i pierwszym krokiem było odcięcie - wyszło całkiem całkiem, póki co,

ale teraz nie wiem jak by je skrocic...

Jak zabierasz się za przerabianie to powinieneś pierw przemyśleć temat od początku do końca, a potem dopiero działać. Nie pomogę Ci w kwestii „co teraz”, bo nigdy nie skracałem piast.

boję się o skalpel, jakimś cudem go nie złamałem przy odcinaniu, ale teraz może być trudniej...

Bój się lepiej o palce, skalpel wchodzi w nie jak w masło. A skalpel to nie jeden jeszcze złamiesz, takie koszty modelarstwa….

No, piasty skrócone, pomalowane razem z felgami, mi efekt się podoba.

Zdjecia robilem telefonem - ale aparat juz w naprawie wiec jak bedzie OK to zrobie fotke koncowa i wstawie.

Toutorial robiony telefonem - 3.2 Mpix wiec nie pokazuje.

Jak ktos bedzie chcial to moge tu opisac co i jak robilem ;)

pozdrawiam

maciol

• 1 month later...

Witam

To nie jest tak, że jak nie piszę nic, to nie robię też nic, bo jednak prace idą naprzód.

Kilka fotek:

1. Wnętrze: jak widać jeszcze mu troszkę do ostatecznego dokończenia zostało, po robieniu fotek jeszcze trochę nad nim popracowałem, i popracuję jeszcze "trochę"

DSC00963.jpg

Ten filc "pościel" na łóżku jeszcze będzie przemalowany, ale nie wiem narazie na jaki kolor:

DSC00962.jpg

DSC00961.jpg

Jest i lakier, co prawda bez polerki:

DSC00964.jpg

Uszczelki robione markerem:

DSC00966.jpg

DSC00965.jpg

No i rama:

DSC00969.jpg

DSC00968.jpg

DSC00967.jpg

Dziękuję za uwagę i czekam na "komentsy"

maciol

Zupełnie nie radzisz sobie z maskowaniem, łączenia kolorów to tragedia. Nie czekam na polerkę bo ten aspekt mnie nie interesuje. Światła tył powinny być pomalowane farbą transparentną. Farba na ramie, czy innych elementach wygląda ładnie. Dopóki malujesz jednym kolorem jest dobrze, ale to wnętrze, te uszczelki, opaski w silniku to tragedia.

Wnętrze będziesz musiał bardzo dużo więcej popracować nad łączeniem kolorów, a co do kolorów to ładne.

Pomarańcz bardzo ładny, ale z mojego doświadczenia wiadomo,

ze trzeba malować PO sklejeniu kabiny (oprócz np. tylnej ścianki bo możliwe ze wnętrze potem będziesz musiał jakoś włożyć). Mi tak było mówione ;)

Rama i silnik moim zdaniem bardzo ładnie złożona i pomalowana,

w jednym miejscu tylko widać niebieski (chyba plastik z którego była robiona forma) nad zapasowym kołem i lekko po lewej od niej.

A co chodzi o światła, to ja nie wiem czy transparentna farba by to zrobił bo plastik chyba czarnego koloru był wiec by prześwitywał.

U mnie w scanii był przezroczysty plastik do świateł wiec od wewnątrz pomalowałem zwykłą farba i było dobrze.

moim zdaniem weź się mocno za wnętrze

Jeżeli chodzi o wnętrze to to jeszcze jest oczywiście daleko do finalnej wersji. To jest max. 30% tego wnętrza, pokaże Wam jak skończę. Tylne światła są malowane zwykłą farbą, bo nie miałem innej. A to wszystko jest malowane bez maskowania, dlatego niedokładnie.

Tak ten niebieski to plastik tam nie doszła farba w spray'u dlatego tak jest i już chyba nie uda sie nic zmienic ale nie wiem zobacze

Wszystko oprócz deski we wnęce właściwie skończone

Nie to, że jestem tytanem pędzla i znakomicie maskuję (do pewnej ręki dużo mi brakuje), ale ten środek na Twoim miejscu to bym umył w DOT-3 i zaczął od nowa i powoli, bo poprawić się tego nie da. Na razie przypomina to wytwór szalonego artysty o trudnych do określenia kształtach. Jak nie potrafisz pojechać z kolorami do ich granic, to maskuj taśmą - zdecydowanie lepszy efekt uzyskasz. A ile się nauczysz...

Kabinę przed polakierowaniem trzeba skleić. Potem zostaną Ci ślady łączeń i klej na wierzchu. I cały efekt szlag trafi.

jeżeli chodzi o wnętrze to to są wstepne kolorki maźnięte, tylko deska jeszcze do obróbki reszta jak dla mnie jest OK,

JAK SKOŃCZĘ DESKĘ TO WSTAWIĘ FOTKE TO NIE JEST EFEKT KOŃCOWY!!!!

Przy wnętrzu czeka cię jaszcze dużo pracy, ale wybrałeś fajną kolorystykę. Rama wygląda bardzo dobrze (pomijając niebieskie przebicie w 1 miejscu). Powodzenia w dalszych pracach. Aczkolwiek tak jak mówiono wyżej możesz mieć problemy z czystym sklejeniem.

Edytowane przez Gość

Ale że co z tym tylnym zawieszeniem? (tak inteligentnie zapytam hehe )

Tak, rzeczywiście, w tym modelu jest naprawdę sporo tych części od starszego modelu, mogę zrobić zdjęcie instrukcji, gdzie są zaznaczone części "not to use" ( nie do użycia ) - jest ich troszku