Skocz do zawartości

IŁ-12 Amodel 1/144

tees

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Przyznam szczerze że skala 1/144 trochę mnie wciągnęła czego dowodem jest mój kolejny model w tejże skali. Ale jest on równiez produktem ubocznym prac nad Sokołem w 1/72 zastępującym skutecznie nerwosol .

Co do samego modelu to muszę stwierdzić iż modelik ten sklejało się bardzo przyjemnie . Niewielka ilość szpachli załatwiła sprawę z nierównościami i niedopasowaniem elementów głównych czyli kadłuba i skrzydeł. Jedna uwaga dla chcących zbudować ten modelik. Przygotujcie sobie dużą ilość ołowiu na dociążenie przodu. A nawet bardzo dużą. Ja w całej przedniej części w obrębie kabiny pilotów ( przed i pod nią) i za nią wkleiłem spora ilość ołowiu a i tak jeszcze przeważał do tylu. Przez otwór na kopułkę astro dosypywałem drobno pocięty ołów do momentu stabilnego stania na trzy punkty. Co prawda trochę stał się iłek grzechotką ale na półce tego nie widać i stoi poprawnie. Malowanie modelu oparte jest na schemacie a właściwie na jednym rysunku bocznym w TBiU poświęconemu Iłowi-14. Jako że dokumentacja zdjęciowa tego typu maszyny w polskich barwach jest bardzo uboga to jeszcze na wszystkich fotkach są one całe srebrne. Dlatego wybrałem schemat malowania z rzeczonej wyżej publikacji by cokolwiek trochę dodać dodatkowych kolorków na samolocik, by nie był zbyt nudny. Co mi z tego wyszło ocencie sami.

3e158e8d2c1e47dcm.jpg 95ebd2b6082b8598m.jpg eb6699973fee97a1m.jpg 9183b7466de76321m.jpg

4db9db91f49dfb84m.jpg 654b567bf9f5745am.jpg 1fc48b5e40ccc359m.jpg d1382c836ddfa974m.jpg

5cba01bc4edb63b1m.jpg df4f413f5ebb2d10m.jpg 4bd355196469747bm.jpg 6dfe1afab431c986m.jpg

Pozdrawiam

Darek

Sokół będzie w wersji RL 0417. Tym razem będzie fotka z pieniążkiem bo suwmiarka już za mała do tych gabarytów modelu . Jutro a właściwie dzisiaj zamieszczę jak tylko ją zrobię .

Piękny, elegancko wykonany i rzadko spotykany na forach model. Fajnie, że się za niego zabrałeś

Gratuluję i pozdrawiam

Kornik

Pięknie ciągniesz temat.

A jest opisane to malowanko? 001 sugeruje jakiś VIPowski, choć TBiU nie należy do najrzetelniejszych publikacji co do malowań.

Dziekuję wszystkim za opinie i cieszę się że modelik się podoba. Jako ze oczywiście ciągle przy sesji foto zapominam o zdjęciu z pieniążkiem to uzupełniam teraz galeryjkę o takie właśnie dwie fotki porównawcze.

daf5457287a0563em.jpg 99d744c321ca9109m.jpg

Mam nadzieje Robert że cię zadowolą chociaz bez suwmiarki .

Grześ. Niestety jak wspomniałem wcześniej w temacie straszna posucha. Nie jest opisane to malowanie ,tylko jest bokorys i nic więcej. Na ile rzetelny to już pytanie do autora tego rysunku.

kowal76 - mam nadzieje że niedługo Ił-14 powstanie. Ba ... mam nawet już kaleczki z numerem taktycznym do salonki Bieruta.

drabik- te smigła właśnie to był ten romantyzm w lotnictwie jak dla mnie i temu mnie ciągnie do konstrukcji z dawnych lat.

Pozdrawiam

Darek

Moim zdaniem IŁ-12 nr boczny 001 to wersja transportowa.

Znalazłem zdjęcie bardzo słabej jakości, ale można zobaczyć otwarte drzwi załadunkowe.

d5e7dd54bf09e8c5m.jpg

IŁ-14 z MLP nie był przypadkiem salonką towarzysza Gomułki. - chyba że się mylę?

Pozdrawiam.

Model IŁ-12 jest

Pozdrawiam.

Krystek.

Dzieki za foto z pieniążkiem z epoki
Ej Robert, przecież to współczesny pieniążek

KRYSTEK nie wiem jak to drzewiej bywało, ale nie tak dawno i prezydenckie Tupolewy 154 nieraz służyły jako maszyny transportowe, więc może i na fotce jaką pokazałeś mamy podobną sytuację?

Dzieki za foto z pieniążkiem z epoki
Ej Robert, przecież to współczesny pieniążek

KRYSTEK nie wiem jak to drzewiej bywało, ale nie tak dawno i prezydenckie Tupolewy 154 nieraz służyły jako maszyny transportowe, więc może i na fotce jaką pokazałeś mamy podobną sytuację?

Wszystko możliwe.

Krystek.

Hahaha ! To wyszedł merytorycznie babol. No szkoda że nie miałem tej fotki wcześniej. No ale jak można z Texana zrobić Zero to tu w tym przypadku pomieszanie wersji to pikuś

Grzes . Miałeś racje. TBiU nie można wierzyć. No ale przysłowiowe mleko się rozlało i tak już musi zostać .

Krystek - czternastaka z MLP w Krakowie to faktycznie salonka ale Bieruta. Ponoć osobisty jego samolot. Gomułka może też się nim załapał na jakiś lot