tees Napisano 7 Marca 2012 Share Napisano 7 Marca 2012 Witam wszystkich. Przyznam szczerze że skala 1/144 trochę mnie wciągnęła czego dowodem jest mój kolejny model w tejże skali. Ale jest on równiez produktem ubocznym prac nad Sokołem w 1/72 zastępującym skutecznie nerwosol . Co do samego modelu to muszę stwierdzić iż modelik ten sklejało się bardzo przyjemnie . Niewielka ilość szpachli załatwiła sprawę z nierównościami i niedopasowaniem elementów głównych czyli kadłuba i skrzydeł. Jedna uwaga dla chcących zbudować ten modelik. Przygotujcie sobie dużą ilość ołowiu na dociążenie przodu. A nawet bardzo dużą. Ja w całej przedniej części w obrębie kabiny pilotów ( przed i pod nią) i za nią wkleiłem spora ilość ołowiu a i tak jeszcze przeważał do tylu. Przez otwór na kopułkę astro dosypywałem drobno pocięty ołów do momentu stabilnego stania na trzy punkty. Co prawda trochę stał się iłek grzechotką ale na półce tego nie widać i stoi poprawnie. Malowanie modelu oparte jest na schemacie a właściwie na jednym rysunku bocznym w TBiU poświęconemu Iłowi-14. Jako że dokumentacja zdjęciowa tego typu maszyny w polskich barwach jest bardzo uboga to jeszcze na wszystkich fotkach są one całe srebrne. Dlatego wybrałem schemat malowania z rzeczonej wyżej publikacji by cokolwiek trochę dodać dodatkowych kolorków na samolocik, by nie był zbyt nudny. Co mi z tego wyszło ocencie sami. Pozdrawiam Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 7 Marca 2012 Share Napisano 7 Marca 2012 A gdzie foto z suwmiarką Darek Iłek piekny brak mi tylko odniesienia skali ,wtedy więcej napiszę. ps.Sokoła z jakiego zestawu robisz? VIP? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tees Napisano 8 Marca 2012 Autor Share Napisano 8 Marca 2012 Sokół będzie w wersji RL 0417. Tym razem będzie fotka z pieniążkiem bo suwmiarka już za mała do tych gabarytów modelu . Jutro a właściwie dzisiaj zamieszczę jak tylko ją zrobię . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 8 Marca 2012 Share Napisano 8 Marca 2012 Piękny, elegancko wykonany i rzadko spotykany na forach model. Fajnie, że się za niego zabrałeś Gratuluję i pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 8 Marca 2012 Share Napisano 8 Marca 2012 Witam Piękny . Czekam na Iła 14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 8 Marca 2012 Share Napisano 8 Marca 2012 Pięknie ciągniesz temat. A jest opisane to malowanko? 001 sugeruje jakiś VIPowski, choć TBiU nie należy do najrzetelniejszych publikacji co do malowań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drabik Napisano 8 Marca 2012 Share Napisano 8 Marca 2012 Piękny! Pikny i jeszcze raz pikny!!! I ja dodatek to ten radosny okres, kiedy pasażery jeszcze miały śmigiełka... Mój malec cały czas jeszcze w pudle siedzi... Pozdrawiam i gratuluję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Topper Harley Napisano 8 Marca 2012 Share Napisano 8 Marca 2012 Bardzo ładny model. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tees Napisano 8 Marca 2012 Autor Share Napisano 8 Marca 2012 Dziekuję wszystkim za opinie i cieszę się że modelik się podoba. Jako ze oczywiście ciągle przy sesji foto zapominam o zdjęciu z pieniążkiem to uzupełniam teraz galeryjkę o takie właśnie dwie fotki porównawcze. Mam nadzieje Robert że cię zadowolą chociaz bez suwmiarki . Grześ. Niestety jak wspomniałem wcześniej w temacie straszna posucha. Nie jest opisane to malowanie ,tylko jest bokorys i nic więcej. Na ile rzetelny to już pytanie do autora tego rysunku. kowal76 - mam nadzieje że niedługo Ił-14 powstanie. Ba ... mam nawet już kaleczki z numerem taktycznym do salonki Bieruta. drabik- te smigła właśnie to był ten romantyzm w lotnictwie jak dla mnie i temu mnie ciągnie do konstrukcji z dawnych lat. Pozdrawiam Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 8 Marca 2012 Share Napisano 8 Marca 2012 W porównaniu z Bryza i Antkiem to ogromny jest Dzieki za foto z pieniążkiem z epoki ,modelik naprawdę piekny gratuluje i czekam na nastepny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRYSTEK Napisano 8 Marca 2012 Share Napisano 8 Marca 2012 Moim zdaniem IŁ-12 nr boczny 001 to wersja transportowa. Znalazłem zdjęcie bardzo słabej jakości, ale można zobaczyć otwarte drzwi załadunkowe. IŁ-14 z MLP nie był przypadkiem salonką towarzysza Gomułki. - chyba że się mylę? Pozdrawiam. Model IŁ-12 jest Pozdrawiam. Krystek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 8 Marca 2012 Share Napisano 8 Marca 2012 Dzieki za foto z pieniążkiem z epoki Ej Robert, przecież to współczesny pieniążek KRYSTEK nie wiem jak to drzewiej bywało, ale nie tak dawno i prezydenckie Tupolewy 154 nieraz służyły jako maszyny transportowe, więc może i na fotce jaką pokazałeś mamy podobną sytuację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRYSTEK Napisano 8 Marca 2012 Share Napisano 8 Marca 2012 Dzieki za foto z pieniążkiem z epoki Ej Robert, przecież to współczesny pieniążek KRYSTEK nie wiem jak to drzewiej bywało, ale nie tak dawno i prezydenckie Tupolewy 154 nieraz służyły jako maszyny transportowe, więc może i na fotce jaką pokazałeś mamy podobną sytuację? Wszystko możliwe. Krystek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 8 Marca 2012 Share Napisano 8 Marca 2012 Grzesiu racja 100% pomerdało mi sie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tees Napisano 8 Marca 2012 Autor Share Napisano 8 Marca 2012 Hahaha ! To wyszedł merytorycznie babol. No szkoda że nie miałem tej fotki wcześniej. No ale jak można z Texana zrobić Zero to tu w tym przypadku pomieszanie wersji to pikuś Grzes . Miałeś racje. TBiU nie można wierzyć. No ale przysłowiowe mleko się rozlało i tak już musi zostać . Krystek - czternastaka z MLP w Krakowie to faktycznie salonka ale Bieruta. Ponoć osobisty jego samolot. Gomułka może też się nim załapał na jakiś lot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 10 Marca 2012 Share Napisano 10 Marca 2012 Bardzo starannie wykonany malec. Zbiera się u Ciebie bardzo ładna kolekcja polskich maszyn, gratuluję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi