arkady Napisano 19 Marca 2012 Share Napisano 19 Marca 2012 Witam, biorę się za Mazura. Na forum jest już ich kilka, zobaczymy co mi wyjdzie:) Za podstawę służy 1/400 Mirage z blaszkami tejże firmy. Zacząłem od rozwiercenia bulajów i usunięcia z pokładu wszystkiego, co będzie zastąpione przez blaszki: Jakoś tak szybko poszło z kadłubem. Polecam klejenie połówek kadłuba z włożonymi pokładami: rufa rozeszła mi się o jakies 2 mm... Pozdrawiam, A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arkady Napisano 25 Marca 2012 Autor Share Napisano 25 Marca 2012 Witam, małe uzupełnienie: kadłub poszpachlowany. Elementy fototrawione na luki i zacząłem nadbudówkę. Oj będzie szpachlowania... Pozdrawiam, A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arkady Napisano 1 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 1 Kwietnia 2012 Witam, pracowałem na nadbudówką. Po przyklejeniu jej boków stwierdziłem, że okna w niej są jakieś... 'nie-okienne'. Próbowałem je wydłubać - skończyło się koniecznością robienia nadbudówki samemu. Może i dobrze, bo czoło to już w ogóle mi nie pasowało. Zobaczymy, co z tego wyjdzie. Kleiłem też elementy foto - oczywiście udało mi się co-nieco zgubić... Pozdrawiam, A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 2 Kwietnia 2012 Share Napisano 2 Kwietnia 2012 zastanawiałem się kiedyś nad budowa tego okręciku, przyglądam się z ciekawością. Powodzenia w walce z materią bo jak widzę jest co piłować i szpachlować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 2 Kwietnia 2012 Share Napisano 2 Kwietnia 2012 Nie moja działka - ale idzie bardzo ładnie super . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arkady Napisano 17 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2012 Witam, cały czas walczę z nadbudówką. Z drugiej strony zacząłem robić pdstawkę. Mazur ma być przycumowany do nadbrzeża. Pozdrawiam, A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rykrol Napisano 17 Kwietnia 2012 Share Napisano 17 Kwietnia 2012 Dopiero teraz zasiadłem do kibicowania. Fajnie to wygląda. Czekam na końcowe odliczanie. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nathan Napisano 18 Kwietnia 2012 Share Napisano 18 Kwietnia 2012 A cóż to za nabrzeże, w jakim porcie? Jeśli mogę coś zasugerować to pozbądź się tej "narośli" z pomostu górnego. To niby ma być żyrokompas ale ciężko w tym czymś go rozpoznać. Kibicuję od początku!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arkady Napisano 18 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2012 A cóż to za nabrzeże, w jakim porcie?Kibicuję od początku!! Nadbrzeże całkiem wymyślone i wyfantazjowane dla lepszej zabawy i ćwiczenia:) pozbądź się tej "narośli" z pomostu górnego ok. A masz może jakieś zdjęcia górnego pomostu? Niestety to co mam w żaden sposób go nie pokazuje i mogę jedynie zgadywać jak wyglądał. Pozdrawiam, A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rykrol Napisano 18 Kwietnia 2012 Share Napisano 18 Kwietnia 2012 A ja znalazłem coś takiego. Ale i tam nie widać górnego pomostu. http://pwm.org.pl/viewtopic.php?p=167927 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rykrol Napisano 18 Kwietnia 2012 Share Napisano 18 Kwietnia 2012 Wracając do pomostu górnego. W 4 numerze Modelarstwa Okrętowego na stronie 27 jest pokazany górny pomost ORP Generał Haller z żyrokompasem. Wydaje mi się że taki sam był na ORP Mazur. Wygląd okrętów z tego samego czasu. Więc może i wyposażenie identyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arkady Napisano 20 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 20 Kwietnia 2012 pozbądź się tej "narośli" z pomostu górnego Czy to jest żyrokompas: http://www.audiovis.nac.gov.pl/obraz/130098/h:400/ (u góry, po lewej)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rykrol Napisano 20 Kwietnia 2012 Share Napisano 20 Kwietnia 2012 To jest dalmierz optyczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arkady Napisano 20 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 20 Kwietnia 2012 To jest dalmierz optyczny. Dzięki, wstydzę się Przymierzam się do relingów na pomoście: Blaszki są bardzo delikatne, trzeba uważać. Pozdrawiam, A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rykrol Napisano 21 Kwietnia 2012 Share Napisano 21 Kwietnia 2012 A co z żyrokompasem. Wiesz jak już wyglądał. Może ci przesłać zdjęcia z Gen. Halera jak nie masz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arkady Napisano 5 Maja 2012 Autor Share Napisano 5 Maja 2012 Witam, trochę pracy nad podstawką: - 'morze' wykleiłem milliputem, żeby było trochę pofalowane, trochę pomazałem, - dorobiłem trochę szczegółów nadbrzeża - ściana wyłożona miliputem, zrobiłem fakturę (miały być kamienie), pomalowane - ochronna siatka na osuwające się kamienie. A okręt: dalej lepię te relingi... W następnej kolejności wezmę się za wyposażenie górnego pomostu: żyrokompas, dalmierz i reflektor. Pozdrawiam, A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arkady Napisano 25 Maja 2012 Autor Share Napisano 25 Maja 2012 Witam, chroniczny brak czasu... Walczę jeszcze z nadbudówką i osłonami przeciwodłamkowymi. Zrobiłem również kilka zaczepów na odciągi od masztu. Pozdrawiam, A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nathan Napisano 25 Maja 2012 Share Napisano 25 Maja 2012 Plisssss, noł!!! To nie były osłony przeciwodłamkowe a zwykłe płótno naciągnięte na relingi!! Lepiej byłoby gdybyś wykorzystał do jej imitacji cienkiej bibułki niż te trawione elementy z zestawu Mirage... Szkoda, że nie spojrzałeś na mój warsztat czy Donalyah00'a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arkady Napisano 25 Maja 2012 Autor Share Napisano 25 Maja 2012 Hej, Szkoda, że nie spojrzałeś na mój warsztat czy Donalyah00'a Oczywiście, że widziałem. I bardzo mi się podobały:) No cóż, wolałem trochę bardziej... pancernie:) Te relingi są wręcz papierkowe a u mnie czasem się zdarzają wypadki:) Pozdrawiam, A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi