Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

biorę się za Mazura. Na forum jest już ich kilka, zobaczymy co mi wyjdzie:) Za podstawę służy 1/400 Mirage z blaszkami tejże firmy.

IMG_2344.JPG

Zacząłem od rozwiercenia bulajów i usunięcia z pokładu wszystkiego, co będzie zastąpione przez blaszki:

IMG_2345.JPG

Jakoś tak szybko poszło z kadłubem. Polecam klejenie połówek kadłuba z włożonymi pokładami: rufa rozeszła mi się o jakies 2 mm...

IMG_2355.JPG

Pozdrawiam,

A.

Napisano

Witam,

małe uzupełnienie: kadłub poszpachlowany. Elementy fototrawione na luki i zacząłem nadbudówkę.

PICT0161.JPG

Oj będzie szpachlowania...

PICT0163.JPG

Pozdrawiam,

A

Napisano

Witam,

pracowałem na nadbudówką. Po przyklejeniu jej boków stwierdziłem, że okna w niej są jakieś... 'nie-okienne'. Próbowałem je wydłubać - skończyło się koniecznością robienia nadbudówki samemu. Może i dobrze, bo czoło to już w ogóle mi nie pasowało. Zobaczymy, co z tego wyjdzie.

IMG_2435.JPG

IMG_2438.JPG

Kleiłem też elementy foto - oczywiście udało mi się co-nieco zgubić...

IMG_2439.JPG

Pozdrawiam,

A

Napisano

zastanawiałem się kiedyś nad budowa tego okręciku, przyglądam się z ciekawością. Powodzenia w walce z materią bo jak widzę jest co piłować i szpachlować.

Napisano

Nie moja działka - ale idzie bardzo ładnie super .

• 2 weeks later...
Napisano

Witam,

cały czas walczę z nadbudówką.

IMG_2656.JPG

Z drugiej strony zacząłem robić pdstawkę. Mazur ma być przycumowany do nadbrzeża.

IMG_2652.JPG

IMG_2657.JPG

IMG_2659.JPG

Pozdrawiam,

A

Napisano

Dopiero teraz zasiadłem do kibicowania. Fajnie to wygląda. Czekam na końcowe odliczanie. Powodzenia

Napisano

A cóż to za nabrzeże, w jakim porcie?

Jeśli mogę coś zasugerować to pozbądź się tej "narośli" z pomostu górnego. To niby ma być żyrokompas ale ciężko w tym czymś go rozpoznać.

Kibicuję od początku!!

Napisano
A cóż to za nabrzeże, w jakim porcie?

Kibicuję od początku!!

Nadbrzeże całkiem wymyślone i wyfantazjowane dla lepszej zabawy i ćwiczenia:)

pozbądź się tej "narośli" z pomostu górnego

ok. A masz może jakieś zdjęcia górnego pomostu? Niestety to co mam w żaden sposób go nie pokazuje i mogę jedynie zgadywać jak wyglądał.

Pozdrawiam,

A

Napisano

Wracając do pomostu górnego. W 4 numerze Modelarstwa Okrętowego na stronie 27 jest pokazany górny pomost ORP Generał Haller z żyrokompasem. Wydaje mi się że taki sam był na ORP Mazur. Wygląd okrętów z tego samego czasu. Więc może i wyposażenie identyczne.

Napisano
To jest dalmierz optyczny.

Dzięki, wstydzę się:)

Przymierzam się do relingów na pomoście:

IMG_2661.JPG

Blaszki są bardzo delikatne, trzeba uważać.

Pozdrawiam,

A

Napisano

A co z żyrokompasem. Wiesz jak już wyglądał. Może ci przesłać zdjęcia z Gen. Halera jak nie masz.

• 2 weeks later...
Napisano

Witam,

trochę pracy nad podstawką:

- 'morze' wykleiłem milliputem, żeby było trochę pofalowane, trochę pomazałem,

- dorobiłem trochę szczegółów nadbrzeża

- ściana wyłożona miliputem, zrobiłem fakturę (miały być kamienie), pomalowane

- ochronna siatka na osuwające się kamienie.

IMG_3243a.JPG

A okręt: dalej lepię te relingi...

IMG_3239a.JPG

W następnej kolejności wezmę się za wyposażenie górnego pomostu: żyrokompas, dalmierz i reflektor.

Pozdrawiam,

A

• 3 weeks later...
Napisano

Witam,

chroniczny brak czasu... Walczę jeszcze z nadbudówką i osłonami przeciwodłamkowymi. Zrobiłem również kilka zaczepów na odciągi od masztu.

IMG_3449.JPG

Pozdrawiam,

A

Napisano

Plisssss, noł!!!

To nie były osłony przeciwodłamkowe a zwykłe płótno naciągnięte na relingi!!

Lepiej byłoby gdybyś wykorzystał do jej imitacji cienkiej bibułki niż te trawione elementy z zestawu Mirage...

Szkoda, że nie spojrzałeś na mój warsztat czy Donalyah00'a

Napisano

Hej,

Szkoda, że nie spojrzałeś na mój warsztat czy Donalyah00'a

Oczywiście, że widziałem. I bardzo mi się podobały:) No cóż, wolałem trochę bardziej... pancernie:) Te relingi są wręcz papierkowe a u mnie czasem się zdarzają wypadki:)

Pozdrawiam,

A