sojomail Napisano 24 Marca 2012 Share Napisano 24 Marca 2012 Witam, Na warsztacie ledwo rozpoczęty P-51B: http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?f=86&t=32023 a w międzyczasie jak coś schnie, postanowiłem zrealizować coś, co mi chodziło po głowie od wielu, wielu lat: mikromodel od podstaw, w skali 1:1000. Inspiracja: Panowie Andrzej Brożyna i Grzegorz Terpiński. Panów www: http://www.warshipreplika.com Dlaczego taka skala ? Ponieważ: 1. małe jest piękne 2. niemałe wyzwanie 3. skala bardzo wygodna w przeliczaniu: 1m=1mm 4. model zajmuje mało miejsca 5. możliwość postawienia obok siebie w jednej skali praktycznie wszystkiego co pływa, lata, jeździ (no powiedzmy, pojazdów większych jak 10 metrów "in real" na początek ). 6. odkąd zobaczyłem wspomnianych Panów modele okrętów a także sterowców... cóż... miłość od pierwszego wejrzenia Jako że nigdy nie robiłem niczego takiego - to sam jestem ciekaw co wyjdzie za pierwszym razem. B-2 z uwagi na dosyć prosty kształt (tak mi się wydaje przynajmniej) będzie pierworodnym dzieckiem. Na aukcji internetowej zaopatrzyłem się w różnej grubości hipsy. Kilka warstw sklejonych, wycięty zarys i już gotowe do obróbki: Wczoraj wyciąłem i troszkę poszlifowałem, dzisiaj dalsza część szlifowania + dodatkowo silniki (jeszcze przed szlifem). Oczywiście to dopiero pierwsze szlify i jeszcze długa droga do końca. Niedługo kolejne szlify, pewnie troche szpachli i znowu szlif (gołym okiem widać niedoskonałą geometrię). Model planuję zrobić z wypuszczonym podwoziem. Jakimiś blaszkami wykończyć krawędzie skrzydła (skrzydeł ?), aby zachować kształt i ostre krawędzie. No, cała zabawa dopiero przede mną Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 24 Marca 2012 Share Napisano 24 Marca 2012 Słodziak! Będę patrzył na warsztacik (w skali 1:1000 nie ma warsztatów ). A to otwarte podwozie to zapowiedz z miesiąc wcześniej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 24 Marca 2012 Share Napisano 24 Marca 2012 Ale wielkie paluchy Będę zagladał bo temat arcy ciekawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sojomail Napisano 24 Marca 2012 Autor Share Napisano 24 Marca 2012 A właśnie, miałem przy okazji się spytać szanownych kolegów: nie potrafię znaleźć na necie żadnych planów B-2. Podobno w którymś z modelarzy były. Posiada ktoś jakieś informacje - albo coś co można udostępnić ? Na razie opieram się na zdjęciach, książkach: - Biblioteka Lotnictwa Wojskowego 5 - B-2A Spirit - Squadron-Signal - Boeing B2 Spirit - In Action N°178 - B-2 książka wydawnictwa BGW - internet... Dzięki ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ireneusz Napisano 25 Marca 2012 Share Napisano 25 Marca 2012 Spójrz na dział '' Giełda" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sojomail Napisano 30 Marca 2012 Autor Share Napisano 30 Marca 2012 Witam ponownie, ostatnimi dniami sobie troszkę szlifowałem mojego mini B-2 Czekam aż mi przyjdzie zamówiony na allegro arkusz blaszki 0,1mm, wtedy będę mógł się zająć kolejnymi etapami. Czyli ostre krawędzie płata, wloty i wyloty powietrza do silników itd. Mam już w miarę pomysł na kabinę (a raczej same okna), ale muszę jeszcze to sobie przemyśleć. Chciałbym wyciąć linię i wkleić pleksi w to miejsce barwione a ostatniecznie kształt okien nadać malowaniem. Będę próbować różnych pomysłów - ale w pierwszej kolejności blacha i kształty ogólne bombowca. Tymczasem kilka fotek poglądowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sojomail Napisano 6 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2012 Witam - jeszcze przed świętami Dłubię sobie mojego B-2, nabiera powoli kształtów Zaczynam rzeźbić wyloty z silników. Klej cyjanoakryl UHU robi za szpachlę na szpachli Tamiya. Już jest prawie dobry kształt "kadłuba" i "gondoli" (?) silników, ale po szpachli wyszły mikrodziurki i muszę je zlikwidować, stąd UHU. Poza tym przyszła blaszka 0,1mm więc po świętach rozpocznę obkładanie modelu Jeszcze raz spokojnych Świąt ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZzB Napisano 6 Kwietnia 2012 Share Napisano 6 Kwietnia 2012 Na razie opieram się na zdjęciach, książkach: Hej. Dodałbym jeszcze: [AerofaxExtra] 004 Northrop B-2 Stealth Bomber.pdf [MagnumX NowaTechnikaWojskowa] 1996-09..11 [OspreyCombatAircraft] 064 B-2A Spirit units in combat.pdf Natomiast co do blaszki - rozejrzyj się za ... puszkami po piwie (0.5l) i puszkami po napojach energetycznych (0.2l) (puszki po coli/pepsi się NIE NADAJĄ) Pozdrowionka ZzB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sojomail Napisano 11 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 11 Kwietnia 2012 Witam, dzięki za nazwy plików - zaraz pogrzebię w necie Natomiast co do blaszki - rozejrzyj się za ... puszkami po piwie (0.5l) i puszkami po napojach energetycznych (0.2l) (puszki po coli/pepsi się NIE NADAJĄ) zgodnie z Twoją sugestią - skorzystałem z piwa Tyskie choć ostatnio za złotym napojem jakoś nie przepadam i od pół roku liczy się dla mnie tylko burbon Blaszka z puszki po piwie ma bardzo dobrą grubość, jeszcze lepszą dostępność i cenę za 2zł można posiąść ładny arkusz + wartość dodana w postaci napoju. Jedyna wada - blaszka się bardzo łamie przy zgięciu 180 stopni, gdy chcę zawinąć - zrobić klin, niestety od razu pęka. I w takim przypadku potrzebny jest miękki metal - blaszka miedziana jednak nie do zastąpienia. Natomiast - wiem gdzie wykorzystam aluminiową: wszelkiej maści płaskie powierzchnie - gdzie nie ma większej potrzeby modelowania kształtu. Czyli lotki, klapy od podwozia etc. Zresztą sam materiał - a raczej jego źródło czyli puszka po piwie - dla zastosowań modelarskich jest mi znany z liceum Próbowałem swego czasu zrobić ORP "Burza" od postaw, wykorzystując blaszkę + karton. Pomysł wyczytany w jakimś Modelarzu z lat 70 czy 80. Powstał nawet kadłub, ale jakoś bardziej człowiek za imprezami ganiał i temat upadł Wracając do B-2: z wykorzystaniem Distalu, poobklejałem krawędzie skrzydła blaszką 0,1mm miedzianą odpowiednio ugniecioną, następnie cyjanoakryl jako szpachla, szlif, kolejny raz cyjanoakryl i jutro szlif (bo teraz schnie ) Fotki po obepieniu blaszką i pierwszym zalaniem cyjanoakrylem UHU - przed pierwszym szlifem: Po pierwszym szlifie wygląda bardziej obiecująco - nic nie odstaje, blaszki się ładnie poddały papierowi ściernemu Juz jest w miarę gładko - niedługo prześlę kolejną fotkę. Dzisiaj kupiłem farbki Humbrola, które mi brakowały do tego modelu, a zwłaszcza Humbrol 1 GREY PRIMER - jako podkład. Wtedy będzie widać gdzie są niedoróbki. W płacie wyciąłem już miejsce pod "krokodylki", czyli lotki, albo sterolotki, które planuję zrobić w pozycji "średnio-otwartej" jak np. na tej fotce: W następnej kolejności modelowanie silników, wylotów z silników, później dziobu, krawędzie natarcia - i pierwsza warstwa podkładu żeby zobaczyć jak wygląda kształt To na razie tyle chyba pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 14 Kwietnia 2012 Share Napisano 14 Kwietnia 2012 No ciekaw jestem, czy będzie to wyglądało schludnie na końcu. Liczę na Ciebie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sojomail Napisano 14 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2012 Dzięki ! Dużo szlifowania jeszcze Niedługo będę mieć aerograf to psiknę delikatnie podkładem, żeby się zorientować jak to wygląda. Powoli gubię się w kształcie bo cyjanoakryl jest przezroczysty ! Wydaje się gładkie pod palcem, a pod światło już jakby nie. Dzięki za kibicowanie - jest mi bardzo potrzebne PS. "Modelarska Strona Lucasa" z Twojej stopki coś nie działa... ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 14 Kwietnia 2012 Share Napisano 14 Kwietnia 2012 Tak :(. Była już baaardzo dobrze rozwinięta, kiedy darmowy serwer nagle padł. Dziesiątki godzin ślęczenia poszły się... na spacer :(. Brakło motywacji, żeby wszystko napisać od nowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sojomail Napisano 14 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2012 uh, wiem co to znaczy niestety kiedyś miałem podobną sytuację no i teraz korzystam z hostingu (parę złoty rocznie) no i oprócz tego trzymam u siebie na dysku wszystko dla pewności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paczek1981 Napisano 15 Kwietnia 2012 Share Napisano 15 Kwietnia 2012 Co do blaszki kolego co ci pękała po zgięciu o 180 st. to próbowałeś podgrzać miejsce zagięcia aluminium?? Ja tak robiłem z drutem aluminiowym i ładnie się wyginał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 15 Kwietnia 2012 Share Napisano 15 Kwietnia 2012 Wystarczy konkretnie wygrzać blaszkę z puszki nad chociażby palnikiem kuchenki gazowej potem od razu do zimnej wody i jest jak plastelina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sojomail Napisano 15 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2012 Witam serdecznie, @paczek1981 i Czesio nie, nie podgrzewałem wezmę to pod uwagę następnym razem. póki co mam taką metodologię: w miarę płaskie kształty, ewentualnie wyoblone - aluminium z piwa, skomplikowane, bardziej pogięte - blaszka miedziana. Tymczasem wrzucam kolejne fotki. Trochę się nagimnastykowałem, żeby coś było widać na zdjęciu. Blaszki się błyszczą i jest duży kontrast - ciężko fotkę zrobić, albo się blaszka za bardzo błyszczy, albo zdjęcie zupełnie ciemne... uh. Wyloty z silników: modelik stoi swoją drogą na docelowej farbie No i wloty do silników: Wygląda to strasznie zapaćkane. O wiele bardziej niż jest w rzeczywistości. Zdjęcie robione w trybie "supermakro", no i uwidocznione pod światło wszystkie pyłki i kropki. Tak naprawdę nie jest tak tragicznie, po szlifowaniu jest gładziutko pod palcem. Nie mogę się doczekać aerografu - psiknę podkładem i mam nadzieję że zacznie to wyglądać porządnie. Postanowiłem też wrzucić małą fotkę - aby zobrazować jakiej to jest wielkości (mniej-więcej oczywiście, nie wszyscy mają taką rozdzielczość ekranu jak ja). Model na długość ma 2 cm Nastęny etap (po szlifowaniu i doszpachlowaniu cyjanoakrylem silników) to "kadłub", krawędzie natarcia i komory podwozia. Pozniej zobaczymy Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
error.exe Napisano 15 Kwietnia 2012 Share Napisano 15 Kwietnia 2012 Super pomysł z tym 1:1000, wykonanie też git.. Jestem ciekaw efektu końcowego..znalazłbym zastosowanie dla niego jako breloczek do kluczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sojomail Napisano 18 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2012 (..) A to otwarte podwozie to zapowiedz z miesiąc wcześniej. Witam, on to zapowiadam na razie wyryłem i obkleiłem blaszką komory na podwozie, niedługo fotka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sojomail Napisano 20 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 20 Kwietnia 2012 Witam, mała aktualizacja wątku. Komory na podwozie (same wnęki na razie), plus pierwszy etap dziobu. Komory - alu po piwie, dziób - miedź, wszystko distalem. Proszę nie brać kształtu miedzianych wstawek jako punktu odniesienia - czy model jest symetryczny itd., Miedziane wstawki nie są symetrycznie przycięte - mam na myśli ich krawędzie od wewnątrz modelu. Stąd może złudzenie że model jest krzywy. Jednak wstawki mają prawidłowy kształt krawędzi od strony, które są obrysem samolotu. Natomiast krawędzie "od środka samolotu" blaszek są przycięte nierówno. Niem wiem czy się jasno wyraziłem Teraz formowanie, szpachlowanie, szlifowanie i tak w kółko aż dojdę do wniosku, że więcej nie będę w stanie nic już poprawić Później "sterolotki" i próba podkładu - żeby zobaczyć co tak na prawdę wyszło po tych wszystkich zmaganiach. Trochę szpachli jest z cyjanoakrylu i bardzo mnie to myli, no bo jest przezroczysta i rzuca refleksy jakby miejscami coś odstawało. Optycznie niby na skrzydłach jest pofałdowany od szpachli lub chropowaty - a pod palcem z kolei gładziutko (szlifowane nie raz). Tak więc mam nadzieję, że po podkładzie wszystko wyjdzie. Acha, napisałem: B-2 z uwagi na dosyć prosty kształt (tak mi się wydaje przynajmniej) będzie pierworodnym dzieckiem. większej bzdury palnąć nie mogłem pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dart Napisano 20 Kwietnia 2012 Share Napisano 20 Kwietnia 2012 Ciekawy projekcik! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paczek1981 Napisano 21 Kwietnia 2012 Share Napisano 21 Kwietnia 2012 No to na końcu jak skończysz rozumiem że porobisz odlewy i sprzedasz kilka sztuk jako breloczki Na pewno chętni się znajda na te arcydzieło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sojomail Napisano 21 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 21 Kwietnia 2012 Witaj, powiem Ci szczerze, że myślałem żeby porobić odlewy - ale nie w celach handlowych, tylko dla siebie do nauki Tzn. na pewnym etapie - jak już będzie dobry kształt (mam nadzieję że niedługo) - zrobić sobie odlew i rzeźbić w żywicy. Mógłbym zrobić małą dioramkę z kilkoma obok siebie, no i w ten sposób doskonalić przy okazji warsztat w dłubaniu, malowaniu itd. pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sojomail Napisano 21 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 21 Kwietnia 2012 Witam, podsyłam kolejne fotki, po kolejnych szlifach. Już niedługo - myślę - będę zadowolony z kształtu. Z grubych rzeczy to jeszcze muszę jedno skrzydło poprawić. Jeszcze troszkę silniki i "kadłub" i czas na podkład czyli nareszcie zacznie jakoś wyglądać ! Dziub już też niedługo będzie całkiem ukształtowany. Ładnie się poddawała dolepiona blaszka miedzi pilnikom. Już prawie wogóle nie da się wyczuć pod palcem przejścia między blaszką a tworzywem. Tymczasem stan na dziś. pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dart Napisano 21 Kwietnia 2012 Share Napisano 21 Kwietnia 2012 Fajnie wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sojomail Napisano 25 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 25 Kwietnia 2012 Siema, dzięki jutro jadę w delegację - ale w ten weekend, mam nadzieję że wypróbuję aerograf (wczoraj kurier paczkę przyniósł) - i walnę podkładzik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi