sobiemir Napisano 30 Marca 2012 Share Napisano 30 Marca 2012 Witam wszystkich serdecznie, chciałbym pokazać mój ostatnio ukończony model. Jego budowę zacząłem bez mała rok temu, w międzyczasie miałem dość długą przerwę w modelowaniu spowodowaną sprawami rodzinnymi, jednak na szczęście budowa została ukończona. Model jest wykonany w zasadzie prosto z pudła, z własnej inwencji mogę wymienić złożenie płozy ogonowej (na wszystkich zdjęciach które widziałem płoza jest złożona gdy są otwarte drzwi ładowni - podejrzewam że są ze sobą powiązane i płoza składa się automatycznie wraz z otwarciem drzwi żeby np Urał mógł bezpiecznie wjechać do wnętrza śmigłowca), poza tym nieco zwaloryzowałem wnętrze drzwi ładowni bo były całkiem łyse. Oprócz tego do kompletu dodany Urał z ICM-u jak dobrze pamiętam. Model malowany olejnymi Humbrolami za wyjątkiem wnętrza pryśniętego Model Masterem nr 42. Model ledwie mieści mi się w kadrze Zatem - zapraszam do oglądania i komentowania! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 30 Marca 2012 Share Napisano 30 Marca 2012 Co prawda śmigłowce to nie moja działka, ale model bardzo mi się podoba. Mimo jednolitego malowania jest bardzo efektowny. Gratauluję! Jeśli faktycznie użyłeś białego Humbrola, to nie chciałbym być złym prorokiem, ale za rok-dwa model będzie żółty a nie biały... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sobiemir Napisano 30 Marca 2012 Autor Share Napisano 30 Marca 2012 Jeśli faktycznie użyłeś białego Humbrola, to nie chciałbym być złym prorokiem, ale za rok-dwa model będzie żółty a nie biały... A to dlaczego? Mam Concorde'a zrobionego ponad 3 lata temu i jest tak samo biały jak wtedy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 30 Marca 2012 Share Napisano 30 Marca 2012 W ujęciu ogólnym model sprawia świetne wrażenie. Zbliżenia ujawniają pewne mankamenty jak niedokładnie malowane koła, ramy oszklenia czy niektóre detale. I załoga trochę z horroru Duże brawa za głowicę wirnika - zauważ proszę, że właśnie sposób jej wykonania kontrastuje z tymi słabszymi elementami, ale też mówi, że pewnie przy odrobinie wysiłku wcale nie musiały być słabsze. Ogólnie też podoba mi się sam model jako surowiec - nawet z pudła może być dobrze odbierany. Zasadniczo podoba mi się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 30 Marca 2012 Share Napisano 30 Marca 2012 Jeśli faktycznie użyłeś białego Humbrola, to nie chciałbym być złym prorokiem, ale za rok-dwa model będzie żółty a nie biały... A to dlaczego? Mam Concorde'a zrobionego ponad 3 lata temu i jest tak samo biały jak wtedy. Ja mam w kilku modelach malowane elementy na biało ,własnie humbrolem i od ponad 5-ciu lat nic sie z nimi nie dzieje są białe nic nie żółknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 30 Marca 2012 Share Napisano 30 Marca 2012 Albo macie lepsze humbrole, albo ja miałem gorszą puszkę białego heh. W każdym razie ja już po białego humbrola nigdy nie sięgnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 30 Marca 2012 Share Napisano 30 Marca 2012 Nie wiem czy miałem lepszą puszkę białego Humbrola ale ewidentnie nie zmienił barwy co nie zmienia faktu ,że Humbrolem nie maluje już kilka lat i jest mi z tym dobrze / ok 50 puszek zalega w pudełku tak na wszelki wypadek jak by koloru zabrakło / Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinS Napisano 31 Marca 2012 Share Napisano 31 Marca 2012 Fajny wiatrak! Troche faktyczne nierowno wykonany: fajna ladownia i wirniki versus kola i ramki przeszklen. Co do zolcenia humbroli - nie wiem czy problemem nie jest bardzo widoczne zolcenie lakierow bezbarwnych na bialym. Kiedys postanowilem przeszlifowas taki pozolkly model i okazalo sie ze pod polyskiem kolor byl OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 31 Marca 2012 Share Napisano 31 Marca 2012 Lubię te ruskie olbrzymy... Model całościowo wygląda świetnie, ale jak już napisano zbliżenia trochę psują efekt. Koła powinny być matowe i przykurzone piaskowym kurzem. A co jest nie tak z bocznymi okrągłymi oknami? Czyżbyś psiknął je lakierem matowym, bo maja jakąś dziwną fakturę i się nie błyszczą... Ale jak pisałem, ogólne wrażenie bardzo pozytywne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sobiemir Napisano 31 Marca 2012 Autor Share Napisano 31 Marca 2012 A co jest nie tak z bocznymi okrągłymi oknami? Czyżbyś psiknął je lakierem matowym, bo maja jakąś dziwną fakturę i się nie błyszczą... Haha, czekałem kiedy ktoś to wyłapie OK, przyznaję się - boczne okienka są zrobione przy pomocy Clearfixa bo nie udało mi się w zadowalający sposób wkleić zestawowych, ale... tu pojawia się problem - nie wiem dlaczego w Clearfixie po wyschnięciu robią się takie paskudne małe bąbelki które psują efekt, na świeżo zaraz po nałożeniu jest OK, dopiero po wyschnięciu to wylazło. Może ktoś pomoże? A koła postaram się poprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Topper Harley Napisano 31 Marca 2012 Share Napisano 31 Marca 2012 Witam, mnie model się podoba i plus za ciekawe malowanie. Może przydała by się jakaś mała dioramka w afrykańskim buszu? Jeśli chodzi o biały Humbrol to ma tendencje do zżółknięcia i dodatkowo potrafi się zabarwić na fioletowo od maskolu Humbrola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sobiemir Napisano 31 Marca 2012 Autor Share Napisano 31 Marca 2012 (edytowane) Model Adama był dla mnie inspiracją A jesli chodzi o dioramkę to nie bardzo umiem takowe robić... :/ Edytowane 31 Marca 2012 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi