Jump to content

PZL -23B Karaś 1/72 Heller

bartek33365
 Share

Recommended Posts

Witam w warsztacie Karasia. Będę robił go prosto z pudła oczywiście w polskim malowaniu . Co do wyprasek jestem jakoś miło zaskoczony jest parę nadlewek ale jak będzie przy budowie to zobaczymy.

Czas na inboxa.

img1429li.jpg

img1430j.jpg

I to co na razie zrobiłem, wnętrze. Zostały zaszpachlowane ślady po wypychaczach i środek pomalowany Pactrą Polish Khaki II.

img1436mx.jpg

Zabrałem się też za sklejanie kadłuba i skrzydeł ale ich zdjęcia wieczorem.

CDN.

Bardzo ładny modelik, powodzenia. Jakim kolorem pomalowałeś wnętrze?, wygląda bardzo jasne, a jeżeli zdecydowałeś się na kolor wnętrza khaki, to powinien być dużo ciemniejszy.

Ale Jarek - tak myślę, że w ostatecznym efekcie ten jaśniejszy kolor we wnętrzu może być dobrym posunięciem z uwagi na efekt skali i późniejsze zamknięcie - nie będzie często spotykanej ciemności, która niczego nie pozwala dostrzec.

Bartek - patrzę sobie na warsztat. Temat dobry. A może nie deklaruj od razu, że tak tylko z pudła. Do Karasia jest mnóstwo dokumentacji, a samolot wdzięczny. Pokombinuj i powodzenia

Ale Jarek - tak myślę, że w ostatecznym efekcie ten jaśniejszy kolor we wnętrzu może być dobrym posunięciem z uwagi na efekt skali i późniejsze zamknięcie - nie będzie często spotykanej ciemności, która niczego nie pozwala dostrzec.

Święta racja, zawsze zapominam o tym efekcie, choć przy tak przeszklonym kadłubie można by zrobić ciut ciemniej.

Do Karasia jest mnóstwo dokumentacji, a samolot wdzięczny. Pokombinuj i powodzenia

Kolejna "Święta Prawda", jestem za, za pokombinowaniem, pomogę np z kwitami.

Model nie jest zbyt wymagający. Masz zamiar zrobić go w standardzie, chociaż Part i Eduard mają do niego zestawy fototrawione, a Ardpol wydaje silnik z żywicy. Ja pokusiłem się o blachy Parta (kokpit, elementy zewnętrzne oraz k.m. Vickersa no i ten silnik). Dodatkowo przeryłem go i wynitowałem, nawet nieźle to wyszło. Mo model jest w malowaniu samolotu bazującego w Radomiu, Ty natomiast mógłbyś się pokusić o jakiś z Okęcia. Powiem Ci że z dodatkami dużo lepiej model wygląda, a to ze względu na mocno przeszklony kokpit. Namawiam na waloryzowanie modelu.

Co do środka to jest malowany Pactrą Polish Khaki II. Z waloryzacją chce się jeszcze wstrzymać, wiem że dodaję lepszego wyglądu modelowi i bardziej upodabnia do oryginału ale na razie chce się nauczyć porządnie je robić. Na waloryzacje przyjdzie czas mam na oku model przy którym zaczął bym stosować blaszki. Chciałbym go zrobić w standardzie ale jak wiadomo czasem trzeba dać coś innego bo nie pasuje.

Teraz UP

Skleiłem kadłub i skrzydła, trochę po szlifowałem i po szpachlowałem ale co będzie jeszcze do poprawy wyjdzie po podkładzie.

img1441u.jpg

Złożyłem go na sucho i już szykuje się walka z owiewką.

img1443k.jpg

Zrobiłem też silnik.

img1445b.jpg

Na jutro planuję sklejenie w całość, szpachlowanie, szlifowanie i może położenie podkładu.

CDN.