Marcinej Napisano 4 Kwietnia 2012 Napisano 4 Kwietnia 2012 Hej! Prezentuję efekt tygodniowej pracy, modelik bojowego Hawk'a Królewskich Australijskich Sił Powietrznych. W założeniu miała to być kuracja odstresowująca po MiGu. Niedopracowany brzydal, miałem go nie pokazywać, ale przeleżał 3 tyg. taki smutny, że nikt go nie widział (no prawie nikt) i szkoda mi się go zrobiło S-lot prościutko z pudełka. Od siebie tylko Eduardowskie "Remove Be...". Pokryty farbkami Pactry i Gunze. Pół-błysk Mr.Color na koniec. Wiem, że spartaczyłem kamuflaż. Zastosowałem mocny wash dla przełamania nudy jednolitych kolorów. Widoczne próby weatheringu. Zawiera pewnie mnóstwo błędów, z których nie zdaję sobie pewnie sprawy. Zdjęcia tym razem ja pstrykałem. Nie bijcie mocno Na koniec jeszcze zdjęcie, "czegoś co się robi" Cytuj
Mare_K Napisano 4 Kwietnia 2012 Napisano 4 Kwietnia 2012 Czy ten numer boczny jest krzywy tylko na fotce? Cytuj
Moses Napisano 4 Kwietnia 2012 Napisano 4 Kwietnia 2012 Ten półmat to ładny błysk na tych fotkach :] Cytuj
Marcinej Napisano 4 Kwietnia 2012 Autor Napisano 4 Kwietnia 2012 Czy ten numer boczny jest krzywy tylko na fotce? Krzywy jest, nie zauważyłem tego. Oczywiście to nie wina kalkomanii, tylko płynów i mojej nieuwagi Ten półmat to ładny błysk na tych fotkach :] Zdjęcia robione były z fleszem (aparat 1raz miałem w ręce i nie wiedziałem jak wyłączyć lampę ), trochę to spotęgowało efekt błyszczenia, w rzeczywistości ten lakier to tak mniej więcej 40% matu i 60% glossu. Cytuj
Topper Harley Napisano 4 Kwietnia 2012 Napisano 4 Kwietnia 2012 Witam, sam zabrałem się do sklejenia tego modelu, ale do pewnego momentu - o tym za na koniec postu. Najpierw o Twoim modelu. Osobiście mnie się podoba, sklejony czysto, wiem że jest trochę szpachlowania pod kadłubem i za oszkleniem ale widzę, że poradziłeś sobie z tym. Troszkę nierówno pomalowane oszklenie ale to taki szczegół. Mnie nie podoba się brudzenie, ale zauważyłem że na forum ma sporo zwolenników więc może temu uległeś. W rzeczywistości oryginał nie jest taki brudny BAE Systems Hawk 127,BAE Systems Hawk 127. Jak sam zauważyłeś model Italeri a oryginał to dwie różne wersje lekko się różniące. Australia nie posiada wersji 100 tylko 127, kalkomania jaką dodano seryjnie powinna być wygaszona (szara). Ja postanowiłem zrobić z tego zestawu Hawka "Indonezyjskiego" jednak narazię inne projekty przesłaniają możliwości dokończenia modelu Pozdrawiam Cytuj
Marcinej Napisano 4 Kwietnia 2012 Autor Napisano 4 Kwietnia 2012 Masz rację, w wielu kwestiach jest to fikcyjny model, a czarna kalkomania z "kangurem" tylko to podkreśla. Z reguły nie zwracałem uwagi na szczegóły typu 'nie ma antenki takiej i owakiej'. Mocny wash, tak jak napisałem, kamuflaż zbyt rozmyty wyszedł i bez konkretnego zalania linii podziału wyglądało to jak zabawka. Życzę powodzenia z Twoim hawkiem, chętnie zobaczę jak ten model wyszedł komuś innemu Cytuj
Mikolaj75 Napisano 4 Kwietnia 2012 Napisano 4 Kwietnia 2012 Italkowy Hawk jest całkiem wdzięczny do robienia, nawet z pudła. Temat ciekawy, zgadzam się z uwagami co do łosza - linie w modelu są na tyle wyraziste, że chyba łosz raczej szkodzi niż pomaga. No i kangury na skrzydłach stawiają zbyt duży opór - choćby na fotkach wskazanych przez Topper Harleya widać, że powinny być w linii lotu Cytuj
Marcinej Napisano 4 Kwietnia 2012 Autor Napisano 4 Kwietnia 2012 No i kangury na skrzydłach stawiają zbyt duży opór - choćby na fotkach wskazanych przez Topper Harleya widać, że powinny być w linii lotu Instrukcja Italeri Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi