KrzychuP Napisano 17 Kwietnia 2012 Share Napisano 17 Kwietnia 2012 Witajcie,przedstawiam wam moje kociaki zimowy i letni modele sklejane na luzie bez specjalnego ingerowana w plastik. Tiger I DAK: przepraszam z góry za nie wykadrowane zdjęcia ale program do ich obróbki odmowil wspólpracy co do modelu malowanie Model Master 2102 Afrika Braun'42 na to suchym pędzlem Humbrol 67 gdzie nie gdzie dałem żółte Valejjo Game Color i psiknięte kurzem z aerka XF-59 Desert Yellow Tamiya oczywiście model wymaga jeszcze dopiesczenia i jakiegoś kurzenia pigmentami może jeszcze jakaś płukanka z innego odcienia piaskowego. Nastepny kociak to Tiger I z 8 kompanii 2.Pułku Pancernego SS,2 DPanc. "Das Reich" front wschodni,zima 1943/1944 malowany standardowo Dunkelgleb'43 Italeri na to wężyki z Panzer Olivgrun'43 ,lakier do włosów i biały Model Master 1768E(swoją drogą następnym razem użyje bialej akrylowej Tamiya co do zgodności malowania z oryginałem opierałem się na słowie pisanym i planszy barwnej z Militaria 137 Tiger Color(na której nie ma zielonych wężyków) jest natomiast piaskowy,zdjęcia pojazdu n/b 832 ukazują prześwitujący kolor który nie jest napewno Panzer Grey(jak sugeruje to instrukcja do kalkomani Bison)istnienia zielonych wężyków nie udało mi sie potwierdzić pozostaje tylko słowo pisane i logika, numery na wieży są zbyt wysokie(w moim odczuciu) i znaczek dywizyjny ma nie taki kolor powinien być żółty i choć na "832" go nie widzialem jak coś to się go usunie-ufff... się trochę rozpisalem pora na zdjęcia: no to bylo by na tyle za jakiś czas następna aktualizacja.Pozdrawiam Krzysiek.Łódź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 17 Kwietnia 2012 Share Napisano 17 Kwietnia 2012 No fajne, szczególnie mi się ten afrykańczyk podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 17 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2012 Dzięki obawialem się że go za mocno przytarlem bo zimowy będzie jeszcze poprawiany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okaz1981 Napisano 17 Kwietnia 2012 Share Napisano 17 Kwietnia 2012 Na zimowym to narzędzia mogłeś zrobić w normalnych kolorach, no i lufa od km z przodu na pewno nie była pokryta farbą podkładową,obręcze kół również,numery na wieży mają prawidłową wielkość tylko za nisko je umieściłeś. W książce Trojcy "Tiger in color" jest barwna plansza maszyny o numerze 832 z 8 kompanii 2.Pułku Pancernego SS,2 DPanc. "Das Reich" w zimowym kamuflażu. Afrykańczyk jest niezły. zrobiłem Ci skan: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 17 Kwietnia 2012 Share Napisano 17 Kwietnia 2012 Jeszcze raz odnośnie afrykańczyka. Czy ten efekt startej farby piaskowej uzyskałeś tylko suchym pędzlem? Jest dokładnie taki jak mi się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 17 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2012 Dzięki za skan narzędzia i cała reszta będzie retuszowana co do numerow już tak zostaną bo nie mam jak tego już poprawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 17 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2012 Jeszcze raz odnośnie afrykańczyka. Czy ten efekt startej farby piaskowej uzyskałeś tylko suchym pędzlem? Jest dokładnie taki jak mi się podoba. tak sam suchy pędzel moczony w H67 po wyschnięciu z aerka kurzenie mocno rozcieńczoną Tamiya XF-59 tylko trzeba uważać z tym Humbrolem w paru miejscach robiły się nienaturalne kleksy widocznie suchy pędzel nie był wystarczająco suchy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 17 Kwietnia 2012 Share Napisano 17 Kwietnia 2012 Chyba jeszcze skusze się kiedys na jednego i zastosuję taką technikę. Mojego robiłem na lakier do włosów, tak jak zimowe, ale ta wygląda bardzo interesująco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 17 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2012 Chcialem porownac techniki suchego pędzla i na lakier efekt jest taki że starsze metody mają zastosowanie w dzisiejszym modelarstwie co do zestawów to żeby to jakoś razem poprawnie wyglądało to trzeba poprawiać(robić od nowa spawy)ja sobie odpuścilem następne 2 wczesniaki będą już bardziej męczone merytorycznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub97 Napisano 17 Kwietnia 2012 Share Napisano 17 Kwietnia 2012 Mi się też podoba a najbardziej ten z AFRYKA KORPS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 17 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2012 Dzięki nad tym zimowym trzeba jeszcze popracować dojdzie wash jakieś błotko może śnieg w gąsienicach bo goreę i kola dość mocno zamierzam pruszyć oba wymagają jeszcze dodania narzędzi i innych bambetli kusi mniue wykonanie jakiejś podstawki i wykonanie palmy do afrykańczyka i co najdziwniejsze najbardziej obawialem się ocen afrykańczyka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 23 Maja 2012 Autor Share Napisano 23 Maja 2012 Witajcie,a więc babol zimowy Tygrys dostal błędne malowanie(powinno być Panzer Grey)mój błąd.Nie wiele myśląc model trafił do kreta i pomalowany został na nowo jednostka pozostala ta sama,okres 42/43,zmieniłem tylko n/b z 812 na 801 no i położenie cyfr nieco wyżej.Czas na zdjęcia przepraszam że tak bez tła ale robilem je na szybko na warsztacie. z braku odpowiednich kalek krzyże namalowalem od własnoręcznego szablonu. tu niestety wspomogłem się kalkomanią na tym modelu nie ma lakieru do włosów zastosowałem metodę Luciano Rodrigueza najlepiej widać ten efekt w tylnej części burt kadłuba. nakladając bialą farbę na bazowy(Panzer Grey) nieregularnie o różnym natężeniu(ilości farby,gęstości nakładania)uzyskujemy gotową bazę po wszelkiego rodzaju zacieki itp. co więcej metoda ta sprawdza się również w malowaniach nie zimowych,oczywiście ja robiłem to pierwszy raz i efekt jest jaki jest,umiarkowanie mi się podoba.Zobaczymy jak to będzie wyglądać po washu i zaciekaniu.Mlując opieralem się na tych zdjęciach: zdjęcia pochodzą z:http://www.tiif.de/thread.php?postid=57 Pozdrawiam Krzysiek.Łódź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas Napisano 23 Maja 2012 Share Napisano 23 Maja 2012 Ciekawe,ciekawe.Ale afrykanczyk widzi mi sie bardziej.Nie wiem moze sie kiedys przekonam do frontu wschodniego w modelarstwie.Btw. fajne koty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 24 Maja 2012 Autor Share Napisano 24 Maja 2012 No ja mam na odwrót nie cierpię pustynnych kamo a szczególnie mam przesyt tych wspólczesnych Btw. fajne koty. Podziękował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 24 Maja 2012 Share Napisano 24 Maja 2012 Ta góra zimowego jest bardzo fajna, jakby ślady deszczu ze śniegiem. Mnie się podoba i czekam na więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 24 Maja 2012 Autor Share Napisano 24 Maja 2012 Fajnie że jest panowie odzew i wogóle ale mam do was prośbę,niby mam pomysl na jego wykończenie ale nie wiem z której strony ugryżć ten temat,mianowicie -planowalem/planuję ubrudzić go jakimś mocno nasyconym brązem z odrobiną czerwieni(wszędzie tam gdziue deptają) -zacieki z jakiegoś ziemistego kolorku no i chlapanko na kołach lub obficie śnieg -wash nie radzę sobie z nim więc pomyślałem czy nie można by go pominąć na rzecz mocniejszego wytarcia krawędzi. Liczę na wasze rady i sugestie.Pozdrawiam Krzysiek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 29 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 29 Czerwca 2012 Tak sobie dzisiaj siedzialem bez weny twórczej i postanowiłem dalej podziałać przy Tygrysku: postanowiłem mocniej wytrzeć krawędzie nadać bardziej znoszone kamo po nałożeniu brązowego washa powinno być dobrze.Zimowy dostał też przymiarkę z szmatką z folii alu na razie to eksperyment więc...Oraz zacząłem póżnego Tygryska był sklejony i częściowo pomalowany bazą dziś dostał kolorki,połysk,kalki,połysk i pseudo kurzenie zimmu które idzie do zmycia na szczęście tylko z lewej strony na czas się opamiętałem: do poprawki idzie też brązowy zaciek na jarzmie i w nie których miejscach plamki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 29 Czerwca 2012 Share Napisano 29 Czerwca 2012 na tym modelu nie ma lakieru do włosów zastosowałem metodę Luciano Rodrigueza najlepiej widać ten efekt w tylnej części burt kadłuba. Czt mozna cos blizej o tej technice. w 3-4 zdaniach jak i co sie robi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 29 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 29 Czerwca 2012 Hmm....może slowo metoda to za dużo i źle się wyraziłem ale staram się robić tak jak L.Rodriguez więc wygląda to tak: 1.Malujemy model na kolor bazowy(Panzer Grau Humbrol67 w tym wypadku) zosytawiam na 2 doby.(dziwne zboczenie może być krócej w przypadku akryli) 2.Malujemy aerografem białym(Tu ModelMaster)kolorem w taki sposob aby linia miala najwyzej 5 mm szerokości i zachodziły na siebie nierównomiernie z góry na dół (zgodnie z tym jak robią sie zacieki)tak aby na modelu pojawily się przeswity różnego odcienia szarości,wszystko zależy od tego jak będzie na siebie zachodzić biała. 3.Owszem krawędzie mogą być widoczne lub nie tu można zastosować stary poczciwy suchy pędzel z farbą bazową aby je wydobyć 4.Dodatkowo użylem miejscami soli jako maskolu(na wode sypiemy sół po pomalowaniu ładnie schodzi z wilgotnym pędzlem) 5.Suchym pędzlem zgodnie z prawami fizyki z góry na dół wcieramy,wklepujemy farbę w miejscach narażonych na ścieranie,splywanie po deszczu, w miejscach zacieków.itd.Technika ta dotyczy również każdego innego jednobarwnego kamo>kolory dobieramy od bazowego dodająć kilka kropel czarnej lub białej.Malowanie to pozwala ukazac niszczejacą ,blaknącą powlokę malarską i stanowi doskonałą bazę pod zacieki.W zasadzie punkty 3do 5 można sobie darować(mam na myśli kamo szare,zielone,piaskowe)>Na mojej 801 widac to dość dobrze choć zdjęcia tego nie oddają,po wikendzie postaram sie zrobić nawet w tym wątku turtorial.Owszem można model pomalować na bialo i kombinować z suchym pędzlem ale do zimowego odradzam.Opisalem to chyba w miarę czytelnie jak bedą pytania to pytać odpowiem na każde. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 29 Czerwca 2012 Share Napisano 29 Czerwca 2012 Dzieki wielkie, interesujace (dobry patent z zastosowaniem soli), moze eksperymentalnie postaram sie cos takiego zrobic, w Twoim tygrysie wyszlo to bardzo fajnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 30 Czerwca 2012 Share Napisano 30 Czerwca 2012 Biały - super. Robiłem jeden model zimowy na lakier do włosów, ale następny chcę zrobić inną techniką. Dzięki za opis, na pewno się przyda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 30 Czerwca 2012 Share Napisano 30 Czerwca 2012 Tak sobie dzisiaj siedzialem bez weny twórczej i postanowiłem dalej podziałać przy Tygrysku: Tą szmate mogłeś sobie darować. do poprawki idzie też brązowy zaciek na jarzmie i w nie których miejscach plamki. Do poprawki przede wszystkim powinien "iść" ( ) kolor zielony, nie taki odcień. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 30 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 30 Czerwca 2012 Kolor to Olivegrun 1943 z Italeri moim mzdaniem idealny nie za ciemny nie za jasny w sam raz.Numer F.S. też sie zgadza:Federal Standard 595 Color FS 34128.A to co będzie następne jak się uporam z wczesniejszymi projektami: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek_gnr Napisano 30 Czerwca 2012 Share Napisano 30 Czerwca 2012 Biały kamuflaż wyszedł spoko, tylko ta szmata... jaki miałby być cel przykrywania tej wieżyczki? Natomiast późny ma troche dziwne te kolory kamuflażu, zarówno brązowy i zielony jakoś się gryzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 30 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 30 Czerwca 2012 no wiem ta szmata nie wyszła najlepiej, ale to eksperyment i na pewno bedzie ale czy w takiej formie to tego jeszcze nie wiem. Przykrywa różne elementy w tym obszarze,. jesli chodzi o zielen i braz to sa zgodne z F.S. aczkolwiek moaga być prześwietlone za co winny jest aparat i ja :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi