grzesioj Napisano 19 Kwietnia 2012 Share Napisano 19 Kwietnia 2012 (edytowane) A niech tam, odważyli się inni, odważę się i ja. Jak nietrudno się domyślać, na imię mam Grzesiek. Mam lat..., nie za rok będzie to już nieaktualne, zacytuję więc mniej więcej słowa pewnego doktora, którego miałem przyjemność poznać w czasie studiów, tyczące się mojej osoby: "no, zaczynał Pan razem z Gierkiem, wie Pan, jak on skończył?". Sklejaniem modeli zajmuję się od lat... kilku. Jak zapewne wiele osób mego pokolenia miałem styczność z modelami (bo modelarstwem bałbym się tego nazywać) w wieku kilku-, kilkunastu lat, kiedy to dla przeciętnego chłopaka z prowincji zdobycie jakiegokolwiek modelu, poza dostępnymi w CSH było praktycznie niemożliwe. Z materiałami modelarskimi typu farbki czy inne chemikalia bądź z książkami było tak samo. Kleiło się więc z lubością po raz enty Czaple, Karasie, modele Kovozavody Prostejov czy Veb Plasticard. Niektóre z tych ostatnich miały dołączaną srebrną farbkę... Pozostałe miały wspaniały kolor plastiku. Żaden z tych modeli nie przetrwał oczywiście do tego czasu. Potem nastąpiła wieloletnia przerwa w klejeniu, związana ze zmianą a to szkoły (kończyło się podstawówkę, szło, tak jak w moim przypadku, do liceum), a to zainteresowań. Potem były studia, po studiach praca, zakładanie rodziny, nowe wyzwania i problemy dorosłości. Lata płynęły. Kiedy syn skończył 5 lat, a ja trwałem sobie w najlepsze na zasiłku, postanowiłem w celach edukacyjnych skleić mu jakiś model. Nie ukrywam, sam byłem ciekaw, jak obecnie wygląda całe to klejenie. Wybór padł na samolot, bo nie wyobrażałem sobie wtedy, abym mógł (potrafił) skleić jakiś pojazd pancerny. Z trudem znalazłem w pobliskim mieście jakiś kiosk (raczej sklepik wędkarsko-modelarski u zegarmistrza), gdzie zakupiłem model, kilka farbek Aster i klej, no i samolot powstał. Obaj byliśmy zachwyceni, choć oczywiście samolotu Wam nie pokażę, bo wstyd. Samolotów tych skleiłem kilkanaście, "przechodząc" przez różnych producentów, zmieniając stopniowo farbki z Astera na Humbrole. W tym mniej więcej czasie "odkryłem", że istnieje internet i forum modelarskie. Nie, nie nasze. Bodajże był to stary PWM. Oglądałem modele, podpatrywałem, czytałem, choć nie zawsze wiedząc o czym. Aż wreszcie, w 2007 roku, za namową syna, zdecydowałem się zmierzyć z pierwszym modelem pojazdu pancernego - ISU-152 Italeri. Nie miałem wtedy pojęcia, że są jakieś techniki brudzenia modelu, optycznego wydobywania szczegółów itp. Po prostu pomalowałem go farbkami przy użyciu pędzelka. Wyszło takie coś: Potem były kolejne i kolejne, i kolejne modele. Wychodziło to coraz lepiej, choć nie na tyle, abym wszystkie modele chciał tu przedstawić. Latem 2009 roku przystąpiłem do Naszego Forum i od tego momentu przedstawiłem tutaj pokazane poniżej modele. Niektóre z nich, te umieszczone na początku, powstały jeszcze w czasach „przedmodelworkowych”. Wszystkie swoje modele malowałem i maluję przy pomocy pędzla, stopniowo dodając do palety farb olejnych farby akrylowe, zgodnie z filozofią mojego sklejania, te chyba najtańsze – Pactry. Modelarstwo dla mnie nie jest żadną filozofią ani sposobem na życie. Jest to tylko zapełnianie wolnych chwil w sposób przyjemny, nie stanowiący wielkiego obciążenia finansowego dla rodziny. Dlatego też modele wykonuję sposobami, które mogą dziś uchodzić za prymitywne, ale nie mam najmniejszej ochoty tego zmieniać. Oto modele, które odważyłem się zaprezentować Waszemu gronu: E-100, Dragon, skala 1:72: Jagdpanzer IV, Dragon, skala 1:72: StuG 40, Revell, skala 1:72: Morser Karl-Geraet 041, Hobby Boss, skala 1:72: Pojazdy amerykańskie II WŚ, różni producenci (TRUMPETER, EDUARD, Academy, REVELL), skala 1:72: - M4A1 Sherman REVELL'a: - M3A4 Halftrack Academy: - T26E4 Pershing TRUMPETER'a: - M4A3 Sherman Eduarda, moje bodajże pierwsze zetknięcie z elementami fototrawionymi: Char B1, TRUMPETER, skala 1:72: Sturer Emil, TRUMPETER, skala 1:72: Sd Kfz 164 Nashorn, REVELL, skala 1:72: SdKfz 9 FAMO, Revell, skala 1:72: PzKpfw III Ausf L, Revell, skala 1:72: PzKpfw VI Tiger Ausf H, REVELL, skala 1:72: 7TP, Mirage, skala 1/72: Sd.Kfz 181 Panzerkampfwagen VI (P), Dragon, skala 1:72: Sd.Kfz.251 Ausf.C, Dragon, skala 1:72: Czołg kołowo-gąsienicowy BT-5, UM, skala 1:72: Niszczyciel czołgów SU-100, DRAGON, skala 1:72: Któregoś dnia, na prośbę syna skleciłem coś takiego i odważyłem się wyjechać z tym na forum. Zostałem zmiażdżony przez krytykę i od tej pory z niczym takim już się nie wychyliłem. Bunkier z akcesoriami, ITALERI, skala 1:72: Panzer III Ausf J, Italeri, skala 1:72: - model numer jeden: - model numer dwa: Działo samobieżne SU-76M, UM, skala 1:72: Pz.Kpfw. 38(t) Ausf. C, UM, skala 1:72: Sd. Kfz. 138 Marder III, UM, skala 1:72: Sd. Kfz. 138 Bison, UM, skala 1:72: Sd.Kfz. 232 (6) Rad, Italeri, 1:72: Sd. Kfz. 138 Marder III Ausf. M, UM, skala 1:72: Sd.Kfz. 251/1 Ausf. C "Infantry Stuka" Revell 1:72: M4A2 Sherman III Italeri 1:72 uproszczony: Sd.Kfz.139 Marder III 7.62cm Pak36®, UM, skala 1:72: Czołg rozpoznawczy Sd. Kfz. 140/1, UM, skala 1:72: Flakpanzer 38(t) Sd.Kfz. 140, UM, skala 1:72: Sd.Kfz.222 Dragon x2, skala 1:72: Sd.Kfz.10 Demag-D7, Caesar Miniatures, skala 1:72: Schwere Wehrmacht Schlepper, Caesar Miniatures, skala 1:72: Sd. Kfz. 138/1M "Bison", UM, 1:72: Jagdpanzer 38(t) Hetzer późny, UM, 1:72: 15cm sIG auf Jagdpanzer 38(t), UM, skala 1:72: Czołg rozpoznawczy Sd.Kfz.140/1-75, UM, skala 1:72: Ciągnik amunicyjny Munnitionshlepper 38(t), UM, skala 1:72: Pz.Kpfw. 35(t), Attack Hobby, skala 1:72: pozdrawiam Grzesiek Edytowane 19 Kwietnia 2012 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plastikk Napisano 19 Kwietnia 2012 Share Napisano 19 Kwietnia 2012 Rób dalej i ciesz oko widzów swoimi malunkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koralgol4 Napisano 3 Maja 2012 Share Napisano 3 Maja 2012 Świetne są twoje pojazdy, pierwsze tak obszerne portfolio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 3 Maja 2012 Share Napisano 3 Maja 2012 E-100 mi przypadło do gustu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nicpon Napisano 3 Maja 2012 Share Napisano 3 Maja 2012 Piękna kolekcja, szczególnie podobają mi się te dwa Panzer III z italeri i SU-100. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzesioj Napisano 7 Maja 2012 Autor Share Napisano 7 Maja 2012 Żeby nie było to tamto, oraz żeby było wiadomo, dlaczego "głównie pojazdy pancerne", kiedyś lepiłem i takie kwiatki: Samolot sklejany i malowany w słodkich czasach nieświadomości, że są inni modelarze, fora modelarskie, trendy modelarskie, mody, techniki i nie wiem co jeszcze. Mam nadzieję, że nie naraziłem się tymi zdjęciami Kolegom specjalizującym się w budowie modeli drugowojennych samolotów. pozdrawiam Grzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plastikk Napisano 7 Maja 2012 Share Napisano 7 Maja 2012 Nie no...ładna ta P-40ka. Się może nie znam - bo ''lotnik'' ze mnie żaden...ale ładna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzesioj Napisano 28 Maja 2012 Autor Share Napisano 28 Maja 2012 Miałem już nic nie sklejać, ale przypomniałem sobie, że gdzieś głęboko schowany leży jeszcze jeden model. A właściwie dwa modele w jednym pudełku. Był to ostatni zakup dokonany w sklepie w Kielcach przed bardzo niemiłym dla mnie wydarzeniem i głównie z tego powodu - źle mi się kojarzył - bardzo długo nie miałem ochoty go kleić. Poza tym nie lubię Dragonów. Ale się wreszcie zdecydowałem. Oto i on (one). Kfz. 15 Horch, Dragon, skala 1:72, przez producenta zestawu nazwany Heavy Uniform Personnel Vehicle Type 40: pozdrawiam Grzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dawid99 Napisano 28 Maja 2012 Share Napisano 28 Maja 2012 Według mnie bardzo ładne modele. Nie zrażaj się przez obsługę jakiegoś tam sklepu.Sklejaj dalej, czekam na nastepne foty! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 12 Lutego 2014 Share Napisano 12 Lutego 2014 Miło jest oglądać tak dobre modele w małej skali ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zigihammer Napisano 12 Lutego 2014 Share Napisano 12 Lutego 2014 Zajebiste maleństwa. Bardzo cieszą oko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi