Skocz do zawartości

Sd.Kfz.162 Jagdpanzer IV L/48 Ausf.F

Michał96

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Egzaminy zaliczone, poszło mi bdb, więc można odetchnąć i zabrać się do roboty

Wybrałem sobie nowy model Italeri, części wyglądają na bdb zdetalowane.

Model ma aluminiową lufe, fototrawione błotniki i jakieś osłony na tylnim pancerzu.

http://www.mojehobby.pl/products/German-Sd.Kfz.162-Jagdpanzer-IV-L-48-Ausf.F.html

Nad kamuflażem muszę jeszcze pomyśleć-oczywiście na 100% będzie trójbarwny

• Odpowiedzi 52
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Witam! Egzaminy zaliczone, poszło mi bdb, więc można odetchnąć i zabrać się do roboty

Gratuluje z testów i zasiadam z modelarstwa

A co do modelu to też miałem na niego apetyt, ale mi przeszło, może kiedyś powróci...

Pozdrawiam

No nie, to mogło stać się tylko mi i to akurat teraz :/ Zadowolony po testach oczekuję na paczkę i co?? Przychodzi mi do domu zupełnie inny model, jestem strasznie wkurzony, ale postanowiłem, że nie będę już wymieniał modelu-cena podobna. A zresztą za nim by paczka doszła do nich i by przyszła spowrotem do mnie, to model zacząłbym w czerwcu, bo teraz tydzień majówki, a po majówce wycieczka do Paryża. Więc trzeba zmienić nazwę tematu.

Nowy model to Sd. Kfz. 140/1 Aufklarungspanzer, jest to maszyna zbudowana na podwoziu zaprojektowanego przez Czechów 38t. Części nie wyglądają nawet źle, po 2 godzinach rozmyślań nawet mi się spodobał Mam nadzieję, że mimo zmiany modelu będziecie podglądać Aaa... tu jest link-in box http://www.mojehobby.pl/products/Sd.Kfz-140-1.html

No to dobrze No właśnie tylko że 1/72, macie może jakieś propozycje w sprawie kamo? Myślałem o trójbarwnym, jakoś mi się strasznie zachciało takiego typowego niemiaszka

No i super, znalazłem jeszcze takie, ale twoje bardziej do mnie przemawia.

http://www.missing-lynx.com/gallery/german/cl140.htm

I mały postęp, sklejona wanna z kołami, delikatnie je ,,poszarpałem" Wkleiłem też tylnią płyte pancerza-będzie jeszcze szpachlowana w krawędziach. A z tym kamo Piotrze, to chyba od taśmy maskującej?

img0464t.jpg

img0466bw.jpg

img0467ge.jpg

No ja właśnie też nie Jakoś to będzie, na dzień dzisiejszy skończyłem ogniwkowe gąski-niektóre kawałki w całości, niektóre w pojedyncze. Wyszło tak, starałem się je realnie poukładać i zrobić jakieś małe zwisy.

img0463m.jpg

img0465cn.jpg

img0467vn.jpg

img0468v.jpg

Witam, postaram się to jakoś wytłumaczyć Tu jest fragment instrukcji, zobacz na okienko z numerem 4, tam masz na dole pokazane których fragmnetów gąsek z ramki użyć, są one narysowane w taki sposób, że widać w którch miejscach masz zrobić zwisy. A że plastik italerii jest tak miękki to dodatkowo ułatwia modelowanie, wystarczy je delikatnie zgiąć palcami i już masz kształt zwisu. Ja zacząłem od góry, po kolei wycinałem i przyklejałem fragmenty-nie łączyłem w całość przed przyklejeniem na koła. No i później tak samo dół i na koniec na koła napędowe pojedyncze ogniwka.

12262ita644831.jpg

A tu postęp, bryła skończona w 80%, zrobiłem też imitację lekkiego błotka szpachlą na gąskach i poszpachlowałem nieco górę-będzie to jeszcze trochę szlifowane. No i zrobiłem fakture rdzy na tłumiku. Pozostało mi jeszcze kilka drobiazgów, następnie podkład i robię wieżyczkę

img0463b.jpg

img0464og.jpg

img0465qm.jpg

img0470j.jpg

img0471yy.jpg

He, he. To spróbuję napisać prościej. Będziesz je ściągał do malowania, albo masz je już na stałe. Bo jak będziesz ściągał to musisz je jakoś rozdzielić. I chodziło mi o to w których miejscach to będzie .

Aaa, no to już rozumiem Mam je przyklejone na stałe, zawsze tak robię. A później brudze je cieńkim pędzlem-nanosze pigmenty. A tak to jak się wam widzi, może być?