grimpow Napisano 2 Maja 2012 Napisano 2 Maja 2012 Witam wszystkich. Chciałbym dziś przedstawić swoją trzecią dioramkę a za razem pierwszą w której zrobiłem wodę Pomysł na scenkę wziął się praktycznie z konieczności. Zakupiłem kiedyś wybrakowany (wiedząc o tym) zestaw Dragona z pojazdem Sdkfz 222, był potrzebny do dioramy Cafe Rene jako "Mały Czołg". W zestawie był jeden kompletny pojazd z drugi nie miał nadwozia tylko 2 podwozia. No i padło pytanie. Co zrobić z tym bublem? Ano jak to co, utopić! I tak oto powstała ta diorama Scenka jest czysto fikcyjna i nawet nie wiem w jakim kraju się dzieje, jedno jest pewne, jest to II Wojna Światowa ;) Diorama przedstawia podtopiony pojazd Sdkfz 222, który nie wyrobił się na drodze i wpadł do wody. Załoga nie przeżyła wypadku i jeden z towarzyszy robi kolegą mogiły. Dwóch pozostałych mechaników będzie próbować wyciągnąć pojazd z wody za pomocą holu i samochodu Sdkfz 9/1 od firmy Trumpeter. Akcją dowodzi kapitan, który przybył na miejsce zdarzenia beznadziejnym Kubalwagenem od Hasegawy ;) Sdkfz 222 przewoził tajny "Związek X" (nikt nie wie że to Niemcy go odkryli a nie tak jak powszechnie wszyscy sądzą Profesor Atomus ;) ) Teraz wojsko chce wydobyć wszystkie beczki z tym Związkiem. Na dalszym planie mamy przedstawioną grupkę uchodźców, którzy zostali zatrzymani przez dowodzącego Kapitana. A wędkarz jak to wędkarz, niczym się nie przejmuje. Zapraszam go oglądania i komentowania. Pozdrawiam Cytuj
dumapolski Napisano 2 Maja 2012 Napisano 2 Maja 2012 Podoba mi się. Ciekawa koncepcja i dobre wykonanie. Jedyne, do czego się przyczepię, to zbyt wysokie moim zdaniem zarośla na brzegu. Jakoś mi nie pochodzą. Fajnie wygląda piasek, tam gdzie jeden z chłopaków kopie. Jeszcze słówko o beczkach z tym związkiem. Ja bym je delikatnie przybrudził jakimiś glonami czy czymś, skoro leżały w wodzie, ale to pewnie jest zależne od czasu tego leżenia. Cytuj
maxtor Napisano 2 Maja 2012 Napisano 2 Maja 2012 Ciekawa scenka, coś się dzieje. Nie przejmuje się, ale żeby zacieszać przy takim zdarzeniu. Z czego zrobiłeś roślinność nad wodą? Cytuj
bazylms Napisano 2 Maja 2012 Napisano 2 Maja 2012 Bardzo ciekawy pomysł. Najlepsze jes to, że im dalej brnąłem w zdjęcia tym bardziej realnie to wszystko wygląda. Groby, kolor wody. i wiele innych elementów jest bardzo dobrych. I wszystko takie malusie 1/72. Brawo. Cytuj
grimpow Napisano 5 Maja 2012 Autor Napisano 5 Maja 2012 Ciekawa scenka, coś się dzieje. Nie przejmuje się, ale żeby zacieszać przy takim zdarzeniu. Z czego zrobiłeś roślinność nad wodą? Hej, roślinność nad wodą to przede wszystkim mech zbierany na jesieni, wtedy chyba zaczyna się rozmnażać i z normalnego mchu zaczynają się wysuwać nasionka na łodyżkach. Pierwszy raz je zbierałem i troszkę za mało tego ściąłem, nie wiedziałem jak się zasuszy. A do tego długa trawa z włosia na szczotki inne różne suszone zielska z działki. A co powiecie o moście? Jestem ciekaw bo robiłem go od podstaw i sporo się namęczyłem z dobraniem kolorów. Może być? Cytuj
GrzesiekW Napisano 5 Maja 2012 Napisano 5 Maja 2012 Jak ten związek jest trujący to współczuje wędkarzom . Bardzo Ciekawa dioramka. Most super jak i figurki. Scenka bardzo ładna . Cytuj
Alan Napisano 8 Maja 2012 Napisano 8 Maja 2012 B. ładna dioramka. Roślinność wyszła extra. Szkoda, że nie umieściłeś jakiś rybek pod taflą wody . Cytuj
kub Napisano 9 Maja 2012 Napisano 9 Maja 2012 Scenka jak scenka, ale wyszczerzony wędkarz wymiata uśmiechem. Cytuj
Jurek Killer Napisano 26 Czerwca 2012 Napisano 26 Czerwca 2012 Minusy: - wędkarz (zapewne uciekłby lub został przegoniony przez Niemców z miejsca zdarzenia); - nadnaturalnie bujna roślinność; - zbyt gruba żyłka wędki. Plusy: - pomysł; - wykonanie; - świetna woda; - stanowisko "pracy" grabarza; - pnącza na moście. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi