grimpow Napisano 2 Maja 2012 Share Napisano 2 Maja 2012 Witam wszystkich. Chciałbym dziś przedstawić swoją trzecią dioramkę a za razem pierwszą w której zrobiłem wodę Pomysł na scenkę wziął się praktycznie z konieczności. Zakupiłem kiedyś wybrakowany (wiedząc o tym) zestaw Dragona z pojazdem Sdkfz 222, był potrzebny do dioramy Cafe Rene jako "Mały Czołg". W zestawie był jeden kompletny pojazd z drugi nie miał nadwozia tylko 2 podwozia. No i padło pytanie. Co zrobić z tym bublem? Ano jak to co, utopić! I tak oto powstała ta diorama Scenka jest czysto fikcyjna i nawet nie wiem w jakim kraju się dzieje, jedno jest pewne, jest to II Wojna Światowa ;) Diorama przedstawia podtopiony pojazd Sdkfz 222, który nie wyrobił się na drodze i wpadł do wody. Załoga nie przeżyła wypadku i jeden z towarzyszy robi kolegą mogiły. Dwóch pozostałych mechaników będzie próbować wyciągnąć pojazd z wody za pomocą holu i samochodu Sdkfz 9/1 od firmy Trumpeter. Akcją dowodzi kapitan, który przybył na miejsce zdarzenia beznadziejnym Kubalwagenem od Hasegawy ;) Sdkfz 222 przewoził tajny "Związek X" (nikt nie wie że to Niemcy go odkryli a nie tak jak powszechnie wszyscy sądzą Profesor Atomus ;) ) Teraz wojsko chce wydobyć wszystkie beczki z tym Związkiem. Na dalszym planie mamy przedstawioną grupkę uchodźców, którzy zostali zatrzymani przez dowodzącego Kapitana. A wędkarz jak to wędkarz, niczym się nie przejmuje. Zapraszam go oglądania i komentowania. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dumapolski Napisano 2 Maja 2012 Share Napisano 2 Maja 2012 Podoba mi się. Ciekawa koncepcja i dobre wykonanie. Jedyne, do czego się przyczepię, to zbyt wysokie moim zdaniem zarośla na brzegu. Jakoś mi nie pochodzą. Fajnie wygląda piasek, tam gdzie jeden z chłopaków kopie. Jeszcze słówko o beczkach z tym związkiem. Ja bym je delikatnie przybrudził jakimiś glonami czy czymś, skoro leżały w wodzie, ale to pewnie jest zależne od czasu tego leżenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxtor Napisano 2 Maja 2012 Share Napisano 2 Maja 2012 Ciekawa scenka, coś się dzieje. Nie przejmuje się, ale żeby zacieszać przy takim zdarzeniu. Z czego zrobiłeś roślinność nad wodą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr A Napisano 2 Maja 2012 Share Napisano 2 Maja 2012 Bardzo fajna diorama. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 2 Maja 2012 Share Napisano 2 Maja 2012 Bardzo ciekawy pomysł. Najlepsze jes to, że im dalej brnąłem w zdjęcia tym bardziej realnie to wszystko wygląda. Groby, kolor wody. i wiele innych elementów jest bardzo dobrych. I wszystko takie malusie 1/72. Brawo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimpow Napisano 5 Maja 2012 Autor Share Napisano 5 Maja 2012 Ciekawa scenka, coś się dzieje. Nie przejmuje się, ale żeby zacieszać przy takim zdarzeniu. Z czego zrobiłeś roślinność nad wodą? Hej, roślinność nad wodą to przede wszystkim mech zbierany na jesieni, wtedy chyba zaczyna się rozmnażać i z normalnego mchu zaczynają się wysuwać nasionka na łodyżkach. Pierwszy raz je zbierałem i troszkę za mało tego ściąłem, nie wiedziałem jak się zasuszy. A do tego długa trawa z włosia na szczotki inne różne suszone zielska z działki. A co powiecie o moście? Jestem ciekaw bo robiłem go od podstaw i sporo się namęczyłem z dobraniem kolorów. Może być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 5 Maja 2012 Share Napisano 5 Maja 2012 Most - Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub97 Napisano 5 Maja 2012 Share Napisano 5 Maja 2012 Ciekawa akcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 5 Maja 2012 Share Napisano 5 Maja 2012 Jak ten związek jest trujący to współczuje wędkarzom . Bardzo Ciekawa dioramka. Most super jak i figurki. Scenka bardzo ładna . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alan Napisano 8 Maja 2012 Share Napisano 8 Maja 2012 B. ładna dioramka. Roślinność wyszła extra. Szkoda, że nie umieściłeś jakiś rybek pod taflą wody . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kub Napisano 9 Maja 2012 Share Napisano 9 Maja 2012 Scenka jak scenka, ale wyszczerzony wędkarz wymiata uśmiechem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jurek Killer Napisano 26 Czerwca 2012 Share Napisano 26 Czerwca 2012 Minusy: - wędkarz (zapewne uciekłby lub został przegoniony przez Niemców z miejsca zdarzenia); - nadnaturalnie bujna roślinność; - zbyt gruba żyłka wędki. Plusy: - pomysł; - wykonanie; - świetna woda; - stanowisko "pracy" grabarza; - pnącza na moście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi